بهای فولاد در ماه آوریل با افزایش همراه بوده تا بار دیگر جایگاه برتر خود را در زمینه ارائه بهترین عملکرد قیمتی در میان فلزات صنعتی طی سال جاری حفظ کند. براساس گزارشها، مشخص شده که طی سه ماه اول سال جاری میلادی، این فقط اقدامات ضد دامپینگ بوده که بهعنوان تنها نیروی بازدارنده از افت هرچه بیشتر قیمتها، زمینهساز افزایش قیمت فولاد شده است. دراین میان سوال اینجا است که تشخیص طول عمر این روند صعودی قیمتها به دلیل اینکه خریداران فولاد همیشه میتوانند در صورت بالا بودن قیمتهای داخلی، به تامینکنندگان بینالمللی با قیمتهای ارزانتر دسترسی داشته باشند، چندان کار آسانی نیست. با این حال، این تصویر در شرایط حال حاضر تغییر کرده است.
به گزارش استیل ایران به نقل از دنیای اقتصاد از متال ماینر (MetalMiner)، قیمت فولاد چین با وارد کردن محرکهای مالی توسط دولت به بازارهای داخلی با افزایش چشمگیری همراه بوده است. طبق جدیدترین آمارهای منتشر شده از شاخص متال ماینر (MMI)، بهای فولاد در بازارها نه تنها در مقیاس داخلی، بلکه در سطح جهانی به ویژه در چین رو به افزایش است.
قیمت فولاد در بازار داخلی چین در چند هفته اخیر بیش از 40 درصد رشد داشته است. نگاهی به قیمتها در بازار محصولات ورق گرم در ایالات متحده، به وضوح نشان میدهد که بهای تمامی این محصولات بهطور تقریبی رشدی معادل 30 درصد را از آغاز سال 2016 تاکنون از خود برجای گذاشتهاند، این در حالی است که قیمت ورق گرم در بازار داخلی چین بیش از 50 درصد در سال جاری میلادی افزایش داشته است.
به گفته کارشناسان، تزریق محرکهای مالی نه چندان کوتاه مدت در چین، در اواخر سال گذشته میلادی آغاز شد که تاثیر واقعی آن طی هفتههای اخیر در بازارها مشهود است. با بررسی تعدادی از معیارهای اساسی، به این نتیجه میرسیم که وضعیت اقتصاد چین در سال جاری میلادی هرچند به گونهای تدریجی، بهبود یافته است که نشان از برنامهها و توان دولت چین در کنترل احساسات و تمایلات سرمایهگذاران میدهد، یعنی قدرتی موفق که بسیاری را غافلگیر کرده است.
اهرم رشدی بهنام مواد خام
به عقیده تحلیلگران، طی سه ماهه اول سال جاری میلادی، میزان تولیدات صنعتی چین رشد سالانه 8/ 5 درصدی را از خود برجای گذاشت که بالاترین رقم رشد از ماه ژوئن سال 2015 میلادی تا کنون به شمار میرود. بانکهای دولتی و نیز دولتهای محلی چین همچنان در حال سرازیر کردن و تزریق پول به واحدهای سرمایهگذاری داراییهای ثابت (FAI)هستند. طی سه ماه اول سال جاری میلادی، رشد FAI تسریع شده و تا 7/ 10درصد نیز بالا رفته است. دادههای رسمی منتشر شده نشان میدهد که سرمایهگذاری در بخش املاک و مستغلات چین به دلیل افزایش خرید و فروش خانه و ملک در حال افزایش است.
البته ناگفته نماند که روند رو به رشد بهای فولاد از سوی فاکتور افزایش قیمت مواد اولیه نیز مورد حمایت واقع شده است. در این میان رشد قیمت نفت خام به بالای 45 دلار در هر بشکه نیز زمینهساز نوسانات هرچه بیشتر بازارها طی ماه آوریل سال جاری میلادی شده که این موضوع بهعنوان سیگنالی از امکان تغییر در تمایلات برای رشد هرچه بیشتر نفت تا سطوح بالاتر در نظر گرفته میشود. براساس آمارها، قیمت سنگ آهن طی ماه آوریل تا بالای سطح 60 دلار و 46 سنت رشد داشته که بالاترین سطح طی 15 ماه اخیر به شمار میرود. همچنین روند رو به رشد بهای قراضه نیز در ماه آوریل استمرار داشته است.
نمودار شیبدار تولید
براساس گزارشهای موجود، میزان کل تولید فولاد خام جهانی در ماه مارس به بیشترین مقدار خود از 9 ماه پیش رسید که در نوع خود روند قابل توجهی است. در این میان، حجم کل ظرفیت اولیه فولاد جهانی در ماه مارس در حدود 2/ 70 درصد به ثبت رسیده که این رقم در مقایسه با میزان تجربه شده در ماه فوریه 9/ 3 واحد درصد بالاتر است، اگرچه این میزان رشد همچنان حدود 3/ 1 واحد درصد کمتر از رشد ثبت شده برای مدت مشابه سال گذشته میلادی تخمین زده میشود. پیش از این، چین متعهد به کاهش میزان مازاد ظرفیت تولید فولاد خود شد. با این حال اما، بهنظر نمیرسد که این تعهد در قالب کاهش عرضه صورت بگیرد. طی ماه مارس سال جاری میلادی، تولید فولاد خام چین با رشدی به بزرگی 74/ 20 درصد در مقایسه با ماه فوریه، به سطح 70 میلیون و 700 هزار تن دست یافته و همچنین از مقدار ثبت شده برای پایان ماه مارس سال 2015 میلادی در حدود 9/ 2 درصد بالاتر بوده است.
به نظر میرسد این افزایش تولید فولاد این اطمینان را به فعالان میدهد که میزان تولیدات کارخانههای فولاد چین بیشتر از سایر فلزات است. سوال بزرگ این است که آیا تقاضای موجود به اندازه کافی برای جذب میزان عرضه فعلی مناسب خواهد بود یا خیر، البته به نظر میرسد تاکنون، بازار در مورد آن خوشبینانه رفتار کرده است.بسیاری از تحلیلگران براین باورند که این تحولات تنها ممکن است به طولانیتر کردن مدت زمان استمرار مشکلات ناشی از مازاد عرضه در صنعت فولاد دامن بزند، اما نمیتواند این واقعیت را که میتوانیم روند صعودی قویتری را برای قیمت فولاد طی نیمه دوم سال جاری انتظار داشته باشیم دستخوش تغییر کند.
به عقیده منابع آگاه، بهای فولاد میتواند طی ماههای آینده و در برخی بازههای زمانی از میان مدت گرفته تا کوتاهمدت در مسیر نزولی حرکت کند، اما در حال حاضر نمای کلی روند قیمتی فولاد به وضوح صعودی است و پیشبینیهای مختلف نیز به حرکت آن به سمت بالا اشاره دارند. باید دید برنامههای محرک اقتصادی چین در واقع تا چه حد موجب رونق اقتصادی زیرساختهای جدید خواهند شد. به جرات میتوان گفت این کشور بهعنوان بزرگترین بازیگر بازارهای کالایی به ویژه فولاد، مهمترین نقش را در تغییر روند قیمتی بازارهای کالایی ایجاد میکند.