يكي از روشهاي پيشبيني قيمتها، نگاه به روند گذشته آنها است. بر اين اساس در این صفحه روندهاي قيمتي بازارهای مهم ایران و جهان به نمايش گذاشته شدهاند. همچنين در متن مربوط به هر قسمت روند آتي قيمتها براساس شواهد موجود پيشبيني شدهاند.
شاخص در قفل قیمتی
روز گذشته، شاخص کل بورس تهران با رشد 36 واحدی (کمتر از 1/ 0 درصد) مواجه شد. نشانههای رکود در صنایع مختلف مانع از رشد قیمتی سهام با وجود خوشبینیهای موجود شده است. نشانههای رکود صنایع داخلی را از ابتدای سال با تداوم رکود بازار مسکن و ساخت و ساز، کاهش فروش خودروسازان و رکود صنعت خودرو، همچنین مشکلات مالی بانکها شاهد بودیم. افت قیمت جهانی کالا و نفت نیز سودآوری صنایع کالایی را با مشکل مواجه ساخت. عوامل منفی مزبور افت شاخص تا کف 61 هزار واحدی را در مهر رقم زد. در ادامه، تصویب نهایی برجام و همچنین دستور رفع تحریمهای بینالمللی، به رشد شاخص تا سطح 63 هزار واحدی کمک کرد. با وجود امید به بهبود اقتصاد کشور در آینده، احتمال تداوم مشکلات پیشین برای صنایع مختلف مانع از رشد قیمت سهام شده است.
تقویت جسارت رشد دلار
دیروز هر دلار آمریکا با رشد 25 تومانی به نرخ 3555 تومان معامله شد. تقاضای وارد شده به بازار ارز از سمت معاملهگران سکه، جسارت را میان معاملهگران به وجود آورد و نرخ دلار را از حبس بازهای خارج کرد و به بالاترین نرخ از دی 93 رساند. به نظر میرسد در شرایط کنونی، چند عامل از رشد تقاضا حمایت میکنند. تقویت ارزش دلار در بازارهای جهانی، انتظار افزایش تقاضای آربیتراژی (اختلاف نرخ دلار در کشورمان و کشورهای همسایه) زمینه برای افزایش تقاضای دلار را ایجاد کرده است. این امر علاوه بر نزدیک شدن به ماه ژانویه و زمان تسویه حساب برخی شرکتها، هیجاناتی را وارد بازار ارز کرده که افزایش حجم معاملات آتی را به دنبال داشته است. با این حال، ممکن است صرافی بانکها با افزایش عرضه تلاشهایی در جهت کاهش قیمتها انجام دهند.
بازگشت حباب منفی سکه
دیروز هر سکه طرح جدید با رشد 4 هزار تومانی به قیمت 915 هزار تومان معامله شد. رشد اندک و نزدیک به 5 دلاری اونس طلای جهانی، علاوه بر رشد 25 تومانی نرخ دلار، عوامل اثرگذار بر رشد قیمت سکه بودند؛ اما همچنان شاهد کم واکنشی سکه نسبت به بازارهای اثرگذار هستیم که میتوان این امر را به انتظارات منفی نسبت به اونس طلای جهانی نسبت داد. افت شدید اونس طلای جهانی، انتظارات کاهش قیمت سکه را میان معاملهگران ایجاد کرد و باعث خروج این معاملهگران از بازار سکه و حرکت آنها به سمت بازارهای موازی (ارز) بود. جذابیت کم سکه برای معاملهگران مجددا باعث بازگشت حباب منفی سکه (کمتر بودن قیمت بازاری از ارزش ذاتی) شد. در روزهای آتی انتظار میرود نرخ دلار نوسانات اندکی داشته باشد و نوسانات اندک اونس طلای جهانی در سطح کنونی تداوم یابد.
تغییر کف 1100 دلاری به سقف جدید
دیروز ساعت 16، اونس طلای جهانی به قیمت 1093دلار معامله شد. پس از یک هفته روند نزولی با شناسایی کف قیمتی توسط معاملهگران و افزایش خرید، اونس رشد اندکی داشت. در شرایط موجود، به نظر میرسد قیمت 1100 دلاری اونس که پیش از آن عامل حمایت از اونس بود، هم اکنون سقف قیمتی آن محسوب میشود. آمار اشتغال آمریکا بیشتر از پیش بینیها احتمال افزایش نرخ بهره توسط فدرال رزرو در ماه دسامبر را تقویت کرد و باعث رشد شاخص دلار و افت اونس شد. قرار گرفتن شاخص دلار در سطح فعلی پیش از این در ماه مارس اتفاق افتاد که بر صادرات و نرخ تورم آمریکا اثر منفی داشت. بنابراین انتظار میرود حتی اگر افزایش نرخ بهره در دسامبر هم اتفاق بیفتد، در صورت تداوم رشد شاخص دلار، افزایش نرخ بهره در سال 2016 با شیبی بسیار ملایم باشد.
انتظار برای وام جدید
به گزارش استیل ایران به نقل از دنیای اقتصاد، دیروز، اوراق تسهیلات مسکن اسفند 92 (تسه9212) با افت 1/ 0درصدی مواجه شدند. از ابتدای شهریور تشدید نوسانات قیمتی اوراق مزبور را شاهد بودیم. کاهش تقاضای مسکن در فصل پاییز انتظار افت قیمتی را میان متقاضیان تقویت کرده بود. با این حال، هر بار که «تسه»ها با افت شدید قیمت مواجه شدند، تشدید تقاضا را با توجه به جذابیت کاهش سود وام شاهد بودیم. در شرایط کنونی، وام 60 میلیونی گرچه با اوراق جدید ارائه میشود، اما تامین بخشی از وام موردنیاز با خرید اوراق فعلی، به منظور تعدیل سود وام جدید، مانعی در برابر افت قیمت «تسه»ها محسوب میشود. این در حالی است که به نظر میرسد همچنان دستورالعمل وامهای جدید به بانک مسکن ابلاغ نشده است، نحوه پرداخت این وامها و همچنین سود آنها میتواند باردیگر نوسانات قیمتی «تسه»ها را تشدید کند.
رشد نفت با تقاضای پالایشی چین
دیروز ساعت 16، هر بشکه نفت خام آمریکا به قیمت 8/ 44 دلار معامله شد. رشد 4/ 9 درصدی واردات نفت خام چین نسبت به سال گذشته را شاهد هستیم. تقاضای پالایشگاههای این کشور برای خرید نفت در قیمتهای پایین، بخش مهمی از واردات این کشور را به خود اختصاص داده است. رشد تولیدات پالایشگاههای این کشور سبب شده واردات فرآوردههای نفتی چین 25 درصد نسبت به ماه و 11درصد نسبت به ماه مشابه سال گذشته کاهش داشته باشد. با این حال، آمار ضعیف تراز تجاری چین همچنان چشم انداز تقاضای نفت را تیره نگه داشته است. از سمت عرضه عربستان و روسیه افزایش تقاضا به ویژه از سوی منطقه آسیا را پیش بینی کردهاند. با این حال، با وجود انتظار برای کاهش تولیدات غیرمتعارف نفت، انتظار میرود که این مقدار کاهش با افزایش عرضه از سوی دو کشور مزبور جبران شود.