به دلیل کاهش قیمت نفت در بازار جهانی، ارزش دلار در مقابل ارزهایی که با نفت در ارتباط هستند (مانند دلار کانادا و کرون نروژ) تقویت شد. البته دلار در مقابل ارزهای دیگر مانند ین ژاپن و فرانک سویس که ارتباطی به قیمت نفت ندارند کاهش یافت.
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، همچنین اظهارات مقامات بانک مرکزی اروپا مبنی بر انتظارات دور از واقعیت نسبت به سیاست های این بانک، منجر به تقویت یورو شد.
در هفته گذشته به رغم فرازونشیب های زیاد، بهای طلا سرانجام هفتمین کاهش هفتگی 8 هفته اخیر را به ثبت رساند. اصلی ترین دلیل نزول قیمت ها احتمال بالای افزایش نرخ بهره فدرال رزرو در هفته آتی است.
بانک مرکزی در گزارشی از هفته گذشته در این بازارها اعلام کرد: در هفته مورد بررسی متوسط بهای جهانی نفت خام در مقایسه با متوسط آن در هفته ماقبل کاهش یافت. افزایش ارزش دلار در مقابل اسعار جهان روا، تداوم تاثیر تصمیم هفته ما قبل اوپک مبنی بر عدم کاهش سطح تولید، افزایش ذخایر سوخت امریکا، پیش بینی اضافه عرضه نفت در سال 2016 توسط موسسه مطالعات انرژی در امریکا و افزایش تولید نفت اوپک در ماه نوامبر از جمله دلایل کاهش بهای نفت در هفته گذشته بوده است.
تحولات بازار ارزهاي عمده
متوسط ارزش دلار نسبت به متوسط ارزش آن در هفته ماقبل در برابر ین، یورو، فرانک و پوند به ترتیب 0.76 ، 1.96 ، 2.30 ، 0.37 درصد تضعیف شد.
به نرخ های پایان وقت بازار نیویورک، در هفته گذشته هر یورو در محدوده 1.1026 - 1.0838 دلار و هر پوند در محدوده 1.5220 - 1.5009 دلار در نوسان بود. همچنین هر دلار نیز در دامنه 123.37 - 120.98 ین متغیر بود.
عوامل تقويت دلار در برابر اسعار
- احتمال افزایش نرخ بهره سیاستی توسط فدرال رزرو
- آمارهای مثبت از تمایلات مصرف کننده، خرده فروشی و ایجاد مشاغل جدید
عوامل تضعيف دلار در برابر اسعار
- اظهارات مقامات بانک مرکزی اروپا در خصوص انتظارات دور از واقعیت از سیاست های این بانک
- کاهش قیمت کالاهای اولیه و افت بازارهای بورس ایالات متحده
روز دوشنبه 7 دسامبر، ارزش دلار در برابر دیگر ارزها به دلیل وجود انتظارات در خصوص افزایش نرخ بهره در هفته آینده توسط فدرال رزرو افزایش یافت. گزارش اشتغال در ماه نوامبر نشان می دهد که اقتصاد امریکا تعداد قابل توجهی فرصت شغلی جدید ایجاد کرده است که منعکس کننده تقویت اقتصاد امریکا است.
ارزش هر یورو 0.4 درصد کاهش یافت و در مقابل 1.0843 دلار معامله شد. ارزش دلار در مقابل ین ژاپن تقویت شد و در پایان معاملات هر دلار با 123.32 ین معامله گردید.
روز سه شنبه 8 دسامبر، به دلیل کاهش قیمت نفت در بازار جهانی، ارزش دلار در مقابل ارزهایی که با نفت در ارتباط هستند )مانند دلار کانادا و کرون نرو( تقویت شد. البته دلار در مقابل ارزهایی دیگر مانند ین ژاپن و فرانک سوییس که ارتباطی به قیمت نفت ندارند کاهش یافت.
در پایان شاخص دلار با 0.2 درصد کاهش به 98.445 واحد رسید و هر یورو با 0.5 درصد افزایش در مقابل 1.0887 دلار معامله شد.
روز چهارشنبه 9 دسامبر، دلار در مقابل یورو کاهش یافت. افزایش ارزش یورو به دلیل اظهارات آقای ناوتنی از بانک مرکزی اروپا در خصوص انتظارات دور از واقعیت نسبت به سیاست های بانک مرکزی اروپا در جلسه سیاست گذاری هفته گذشته بود.
در پایان معاملات، هر یورو با 1.2 درصد افزایش در مقابل 1.1025 دلار معامله شد که بالاترین نرخ از ابتدای ماه نوامبر بود. شاخص دلار نیز 1.2 درصد کاهش یافت.
روز پنج شنبه 10 دسامبر، بازار تحت تاثیر سیاست انقباضی فدرال رزرو و سیاست انبساطی بانک مرکزی اروپا قرار داشت؛ در نتیجه دلار بخشی از کاهش روز گذشته را جبران کرد. ارزش یورو در مقابل دلار 0.8 درصد کاهش یافت و شاخص دلار با 0.6 درصد افزایش به سطح 97.945 واحد رسید.
روز جمعه 11 دسامبر، ارزش دلار به دلیل کاهش قیمت کالاهای اولیه و ضعف در بازار سهام ایالات متحده کاهش یافت و این کاهش بر خلاف آمارهای مثبت از خرده فروشی و شاخص تمایلات مصرف کننده بود که احتمال افزایش نرخ بهره را توسط فدرال رزرو افزایش می داد.
شاخص دلار با 0.4 درصد کاهش به 97.560 واحد رسید. در مجموع، شاخص دلار در هفته گذشته 0.8 درصد کاهش را تجربه کرد.
**تحولات بازار طلا
نوسانات هفته گذشته قیمت طلا در بازار نیویورک در محدوده 1078.76 - 1071.96 دلار برای هر اونس در نرخ های پایانی ثبت شد. متوسط بهای طلا در هفته گذشته نسبت به متوسط آن در هفته ماقبل، 0.70 درصد افزایش یافت.
روز دوشنبه، فلز زرد رنگ تحت تاثیر انتشار فراتر از انتظار ارقام اشتغال امریکا در روز جمعه ماقبل قرار داشت که با بالا بردن احتمال افزایش نرخ بهره این کشور در ماه دسامبر، توانسته بود با تقویت دلار، بهای طلا را بیش از یک درصد کاهش دهد.
در مجموع، بهای طلا در سال جاری میلادی بیش از 4 درصد افت داشته که اصلی ترین دلیل آن آماده شدن تدریجی فدرال رزرو برای افزایش نرخ بهره است. در این روز ارقام منتشره از سوی بانک مرکزی چین نشان از آن داشت که این بانک
ذخایر طلای خود در ماه نوامبر را 21 تن افزایش داده است. این خبر برای بهای طلا سودمند بود اگرچه که نتوانست بر عوامل بنیادین بازار بچربد و بهای طلا را افزایش دهد.
روز سه شنبه، تقویت دلار امریکا و افت بازار های سهام در سطح بین المللی در پی ارقام ناامید کننده تجارت در چین، سبب اقبال معامله گران به طلا شد و بهای آن 0.3 درصد افزایش یافت. اگرچه که در سایه احتمال افزایش نرخ بهره فدرال رزرو در هفته آتی، افزایش بهای طلا محدود بود. علاوه بر آن، افت بهای نفت نیز پس از تصمیم اوپک برای حفظ سهم بازاری خود که به مازاد عرضه دامن می زد، سبب شد که بهای طلا چندان افزایش نیابد.
روز چهارشنبه، بهای طلا بدون تغییر باقی ماند. اگرچه که ابتدا در ادامه روند صعودی روز گذشته اش اندکی تقویت شد. اما
پس از آن افت بهای نفت خام به کاهش بهای طلا انجامید.
روز پنجشنبه، بهای طلا با کاهش مواجه شد. تقویت دلار و احتمال افزایش نرخ بهره فدرال رزرو در هفته آتهی از دلایهل
افت بهای فلز زرد رنگ بود.
روز جمعه، افت ارزش دلار و نیز بازده اوراق خزانه داری امریکا، سبب شد که بهای طهلا بهاز ههم کهاهش یابهد . احتمهال
نخستین افزایش نرخ بهره فدرال رزرو در یک دهه گذشته در هفته آتی که خواهد توانست تقاضا برای دارایی های بی بازده
همچون طلا را افزایش دهد، از اصلی ترین دلایل افت اخیر بهای فلز زرد رنگ است.
**نفت
متوسط بهای نفت خام پایه امریکا در هفته گذشته نسبت به متوسط آن در هفته ماقبل، 9.68 درصد کاهش یافت. به نرخ های پایان وقت بازار نیویورک، بهای هر بشکه نفت خام پایه آمریکا در محدوده 37.65 - 35.62 متوسط هفتگی بهای هر بشکه آن در سطح 36.94 دلار قرار گرفت. متوسط بهای نفت خام برنت دریای شمال در هفته گذشته 8.98 درصد نسبت به هفته ماقبل کاهش یافت.
هر بشکه نفت خام برنت به نرخ های پایان وقت بازار مذکور در دامنه 40.73 - 37.93 دلار رسید. به نرخ های پایان وقت بازار نیویورک، بهای هر بشکه نفت خام اوپک در محدوده 36.45 - 39.75 دلار معامله گردید.
متوسط هفتگی بهای هر بشکه آن در سطح 35.31 دلار قرار گرفت که نسبت به هفته ماقبل 8.38 درصد کاهش داشت.
روز دوشنبه، بهای جهانی نفت خام بیش از 8 درصد کاهش یافته و به پایین ترین سطح از فوریه 2009 رسید.
پس از اینکه در روز جمعه هفته ماقبل اوپک تصمیمی برای کاهش سطح تولید نگرفت، قیمت نفت خام رو به کاهش گذاشت. عدم موافقت پیش بینی نشده عربستان با کاهش تولید، نشان از عدم توافق بین اعضای اوپک داشت. به علاوه، تقویت دلار نیز در
این روز به کاهش قیمت نفت خام کمک کرد.
در روز سه شنبه بهای جهانی نفت خام باز هم کاهش یافت. در این روز برای اولین بار از سال 2009 ، در برخی از ساعات روز بهای نفت خام برنت به زیر 40 دلار در هر بشکه کاهش یافت. اما در پایان، بهای نفت برنت به 40.26 دلار در هر بشکه رسید. کاهش بهای نفت در این روز در حالی روی داد که موسسه مطالعات انرژی در امریکا نیز پیش بینی کرد میزان کاهش تولید نفت این کشور در سال 2016 بیشتر از آنچه که قبلاً اعلام شده خواهد بود.
روز چهارشنبه، بهای نفت خام اندکی کاهش یافت. کاهش سرعت افت بهای نفت در مقایسه با دو روز گذشته آن، به دلیل افت 3.6 میلیون بشکه ای ذخایر نفت خام امریکا در هفته منتهی به 4 دسامبر بود. با وجود کاهش ذخایر نفت، ذخایر سوخت در این کشور افزایش یافت که بیشتر مورد توجه فعالان بازار نفت قرار گرفت.
روز پنجشنبه، روند نزولی بهای نفت ادامه یافت. اوپک اعلام نمود که تولید نفت این کارتل در ماه نوامبر با 230 هزار بشکه افزایش نسبت به ماه اکتبر به 31.7 میلیون بشکه در روز رسیده است.
روز جمعه، موسسه مطالعات انرژی در امریکا پیش بینی نمود که احتمال دارد در سال 2016 میزان اضافه عرضه نفت در بازار افزایش داشته باشد. این خبر ، به افت مجدد بهای نفت خام کمک کرد.
منبع:دنیای اقتصاد