در حالی بازار فولاد با رکود دست و پنجه نرم میکند که به تازگی سیاست غول های فولادی دنیا کاهش تولید است و ایران برای دوبرابر شدن افزایش ظرفیت تولید فولاد برنامهریزی کرده است. ا
ین در حالی است که کارخانههای فولادی دولتی ایران با پدیده مازاد تولید و انباری مملو از محصولات فولادی روبهرو شدهاند. مهدی کرباسیان در نشست امروز هیات نمایندگان اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تهران از افت شدید ارزش صنایع معدنی در بورس خبر داد و گفت: ارزش شرکتهای معدنی در بورس در سال جاری 80 درصد کاهش داشته و جایگاه سهم این شرکتها از 34 درصد به 13 درصد در سال 94 رسیده است.
معاون وزیر صنعت با بیان این که در حوزه فولاد و سنگ آهن بیشتر معادن کشور تعطیل هستند، عنوان کرد: به دلیل کاهش ارزش کالاها در بازارهای جهانی، صادرات آنها به شدت افت کرده به نحوی که در سال 92 کمتر از 500 هزار تن فولاد صادر شده که البته در سال 93 اندکی افزایش داشته است.
او تصریح کرد: در صنایع معدنی به دلیل وجود سایه نفتی، حوزه معدن نتوانسته است رشد مناسبی داشته باشد در حالی که در دنیا اتفاقات جدیدی در حوزه معدن و صنایع معدنی افتاده است.
کرباسیان بر این باور است که در سال 2014 ارزش زنجیره معدن و صنایع معدنی در دنیا 2 هزار میلیارد دلار بوده که متاسفانه ایران سهم اندکی از آن داشته، این در شرایطی است که اگر ایران اراده کند که سرمایهگذاری 5 تا 10 ساله در حوزه معدن و صنایع معدنی داشته باشد، میتواند ضمن ایجاد ارزش افزوده، اشتغالزایی کرده و سهم آن در توسعه را بالا برد.
رئیس هیات عامل ایمیدرو خاطرنشان کرد: بانک مرکزی آمریکا طی هفته آینده نرخ بهره را اعلام خواهد کرد که به طور قطع اگر این نرخ افزایش پیدا کند، قیمتها ریزش جدی خواهد داشت که این امری نگران کننده است.
او افزود: تحلیلگران دنیا پیشبینی میکنند که طی 3 تا 5 سال آینده در حوزه نفت اتفاق جدیدی رخ ندهد و بنابراین ممکن است نرخ صعودی رشد برخی کشورها نزولی شود.
کرباسیان خاطرنشان کرد: قیمت فولاد در سال 2016 کمتر از 240 دلار در هر تُن خواهد بود که این موضوع بازارهای منظم را دچار چالش میکند اما دنیا به این نتیجه رسیده است که قیمتها را پایین آورده و به شدت بر روی کاهش قیمت تمام شده کار کند.
معاون وزیر صنعت معدن و تجارت اظهار داشت: در مذاکراتی که سرمایهگذاران خارجی در حوزه معدن و صنایع معدنی دارند، به شدت منتظر اعلام نرخ خوراک گاز هستند که هفته آینده قرار است این نرخها اعلام شود اما سرمایهگذاران میخواهد بدانند که در پروسه سرمایهگذاری ۲۰ سالهای که در حوزه معدن و صنایع معدنی در ایران خواهند داشت، قیمت خوراک گاز برای آنها چقدر تمام میشود.
کرباسیان گفت: بزرگترین تولیدکننده فولاد دنیا هماکنون چین است که 832 میلیون تُن تولید داشته و از این رقم تنها 30 تا 35 میلیون تن را صادر میکند در حالی که در سال 2015 این عدد به دلیل ارائه جوایز صادراتی و برخی مشوقهای دیگر به بالغ بر 90 میلیون تُن رسیده و بازار دنیا را به هم ریخته به نحوی که آمریکا تعرفه 120درصدی را برای واردات فولاد چین وضع کرده است.
معاون وزیر صنعت با تاکید بر ضرورت اجرای دقیق و با سرعت اقتصاد مقاومتی در کشور، گفت: اگر اکتشافات را به درستی انجام دهیم، حتما جزو کشورهای ردیف اول دنیا در حوزه معدن و صنایع معدنی خواهیم بود، ضمن اینکه ارزش معدنی شناخته شده ایران 700 میلیارد دلار است.
او ادامه داد: هماکنون 3 میلیون تن فولاد در کف زمین مانده است و البته در انبارها نیز همچنان موجودی وجود دارد که قطعا رقم را بالای 3 میلیون تن میبرد.
بخش خصوصی جسورانهتر عمل کند
کرباسیان در عین حال با بیان اینکه کشورمان در آستانه برنامه ششم است، از تشکلهای بخش خصوصی به ویژه اتاق بازرگانی خواست برای ارایه پیشنهاد و نقشآفرینی در این برنامه توسعهای جسورانهتر عمل کنند.
او با بیان اینکه تعرفههای سال آینده درحال تدوین است یادآور شد: تاکنون نیز پیشنهادهایی از سوی بخش خصوصی برای برنامه ششم توسعه ارایه شده اما نیاز به پیشنهادهای بیشتری در این زمینه وجود دارد.
کرباسیان همچنین خبر از ایجاد تیمهای تخصصی برای رسیدگی به امور معادن داد و گفت: به تازگی از سوی معاون اول رئیسجمهوری گروهی مامور بررسی مشکلات فولاد شدهاند که این برنامه به حوزههای دیگر معدن و صنایع معدنی تسری خواهد یافت.
رییس هیات عامل ایمیدرو در برابر خواست پدارم سلطانی دیگر عضو هیات رییسه اتاق تهران برای محدودسازی حضور شبه دولتیها اظهار امیدواری کرد که در برنامه ششم حضور این موسسات در اقتصاد محدود شود.
او توسعه فعالیتهای اکتشافی از سوی ایمیدرو را شاهبیت اقدامات 2 سال و نیم گذشته خواند و گفت: پیش از آغاز برنامه اکتشاف 200 هزار کیلومتر مربعی در سراسر کشور، برخی گمان نمیکردند این برنامه اجرایی شود در صورتی که معادن ما برای توسعه نیاز به این برنامه و اقدامات مربوط به آن دارند. کرباسیان یادآور شد: تاکنون از 68 نوع ماده معدنی در کشور تنها کمتر از 20 ماده معدنی کار شده است در صورتی که باید برای شناخت و استخراج مواد معدنی همچون عناصر نادر خاکی (که ارزش افزوده بالایی ایجاد میکنند) فعالیت مضاعفی صورت گیرد.
منبع:اقتصادنیوز