چند روز پیش خبر رسید یکی از کارخانههای فولادی تعطیل شد و ۴۰۰ کارگر آن بیکار شدند.
کمبود نقدینگی و وجود فناوریهای قدیمی در کارخانه ذوبآهن سهند غرب منجر به تعطیلی این کارخانه شد. تولید فولاد این کارخانه به تامین قراضه وابسته است؛ در شرایطی که قیمت قراضه افزایش پیدا کرده و از طرف دیگر به دلیل بهرهگیری نکردن از روش کورههای قوس الکتریکی برای تولید فولاد، این کارخانه متحمل زیانهای فراوانی شده و حاشیه سود آن به صفر رسیده است. با این وجود به گفته مدیران این کارخانه، در شرایط فعلی یکی از بانکهای کشور متولی اصلی این کارخانه شده و تمهیدات ویژهای به منظور تامین نقدینگی آن درنظر گرفته شده تا با رفع مشکلات نقدینگی، کارخانه ذوبآهن سهند غرب بتواند به فعالیت خود ادامه دهد.
ذوبآهن سهند غرب
کارخانه ذوبآهن سهند غرب با ظرفیت اسمی تولید ۵۰۰ هزار تن فولاد در سال، یکی از کارخانههای تولید شمش فولادی آذربایجانشرقی است که در سرمای رکود فولاد تعطیل شد تا نزدیک به ۴۰۰ کارگر به جمع بیکاران استان اضافه شود. با اینکه استان آذربایجانشرقی بهعنوان یک قطب صنعتی در کشور مطرح است و همواره اقتصاد این استان بر پایه صنعت و کشاورزی بوده ولی در سالهای اخیر این قطب صنعتی نیز با رکود روبهرو شده که باعث تعطیل یا نیمهتعطیل شدن واحدهای صنعتی و کارگاههای تولیدی این استان شده است. کارخانه ذوبآهن سهند غرب در منطقه خضرلو در فاصله ۱۵ کیلومتری شهرستان عجبشیر واقع شده است. این کارخانه که در سال ۱۳۸۷ تاسیس شده، از سال ۱۳۹۰ با آغاز فعالیت خود در زمینه تولید شمش فولادی از ذوب به یکی از بزرگترین تامینکنندگان شمشهای فولادی کارخانههای فولاد تبدیل شد. طولی نکشید که با رکود صنعت فولاد این کارخانه نیز جایگاه خود را از دست داد تا جایی که هماکنون این کارخانه تعطیل شده و نزدیک به ۴۰۰ کارگر و مهندس آن بیکار شدهاند. آذر سالجاری بود که سرپرست امور اقتصادی استاندار آذربایجانشرقی از فرصت ۲۰ روزهای خبر داد که به مدیران این شرکت داده شده بود تا مطالبات کارکنان را پرداخت کنند ولی هماکنون مدتی است که این فرصت سپری شده ولی خبری از پرداختیها و سامان گرفتن این کارخانه نیست.
مطالبات کارگری
فرماندار شهرستان عجبشیر اظهار کرده باید مطالبات کارگران ذوبآهن سهند غرب هرچه زودتر پرداخت شود. ابراهیم طاهری تاکید کرده که بیش از ۳۷۰ نفر در این کارخانه مشغول به کار بوده و باید کارگران این مجموعه دوباره به سرکار برگردند. طاهری با بیان اینکه وضعیت این شرکت در ماههای گذشته بحرانی بوده و بیشتر کارکنان آن از کار بیکار شده بودند، ابراز کرد: چند ماهی است که کارکنان این مجموعه حقوق دریافت نکردهاند که باید مطالبات آنها پرداخت شود و وضعیت شرکت نیز بهتر شود تا آنها بتوانند دوباره به سر کار بازگردند. طاهری درباره دلایل تعطیلی کارخانه ذوبآهن سهند غرب گفته است کمبود نقدینگی باعث تعطیلی این واحد صنعتی شده و قرار است با تغییرات مدیریتی در این شرکت و تحویل آن به یک بانک مشکلات برطرف شود.
رونق کارخانههای فولادی در پساتحریم
سرپرست امور اقتصادی استاندار آذربایجانشرقی نیز با بیان اینکه شرکت ذوبآهن سهند غرب به زودی سر و سامان میگیرد، گفته است این شرکت به بانک سامان تحویل داده شده و به زودی مشکلات مالی و مدیریتی این شرکت رفع خواهد شد. احمد محمدزاده با اشاره به صنایع تعطیل شده استان و اینکه زمانی آذربایجانشرقی قطب صنعتی کشور بوده، اظهار کرده این وضعیت با رفع تحریمها و رشد صنایع مختلف مانند فولاد و خودرو تغییر میکند و دوباره شاهد رونق کارخانههای استان خواهیم بود. سرپرست امور اقتصادی استاندار آذربایجانشرقی به ضرورت تعامل کارفرمایان و کارگران در کارخانهها تاکید کرده و گفته است از تعطیلی هیچ واحدی راضی نیستیم ولی این وضعیت هرچه زودتر تغییر خواهد کرد و دوباره چراغ کارخانههای استان روشن میشود.
نبود نقدینگی کارخانه را زمینگیر کرد
در همین حال و با توجه به اظهار نظرهای افراد مختلف درباره تعطیلی کارخانه ذوبآهن سهند غرب، مدیرعامل این کارخانه در گفتوگو با صمت توضیح داد: در حال حاضر رکود دامنگیر صنعت فولاد جهان شده و کارخانههای فولاد ایران نیز از این وضعیت مستثنا نیستند؛ در شرایط کنونی کارخانههای فولادی در شرایط مساعدی نیستند و در این بین کارخانه ذوبآهن سهند غرب نیز به دلیل تامین نشدن سرمایه در گردش و نداشتن نقدینگی لازم تعطیل شده است. محمد حکیمی تصریح کرد: این کارخانه در مالکیت بانک سامان است و این بانک به منظور رفع مشکلات کارخانه ذوبآهن سهند غرب وارد عمل شده تا نقدینگی موردنیاز آن تامین شود بنابراین امیدوار هستیم که به زودی فعالیت این کارخانه آغاز شود. حکیمی ادامه داد: با تدابیری که انجام شده مشکلات کارخانه ذوبآهن سهند غرب یعنی کمبود نقدینگی و تامین قراضه طی ماههای آینده رفع خواهد شد و امید است این کارخانه در سال آینده دوباره راهاندازی شود. مدیرعامل کارخانه ذوبآهن سهند غرب خاطرنشان کرد: ابتدای مرداد ماه که من به عنوان مدیرعامل کارخانه ذوبآهن سهند غرب مدیریت این کارخانه را برعهده گرفتم مشکل نقدینگی در این کارخانه وجود داشت و متاسفانه به دلیل تامین نشدن سرمایه در گردش تعطیل شد. وی گفت: ۴۰۰ کارگر در این کارخانه فعالیت میکردند و به صورت قرارداد مستقیم مشغول کار بودند همچنین نزدیک به ۳۰۰ نفر نیز در حاشیه کار میکردند اما این کارگران اخراج نشدهاند و تا زمانی که کارخانه راهاندازی شود حقوق خود را دریافت میکنند.
فناوری کارخانههای فولادی پیشرفته شود
مدیر سیستمها و روشهای کارخانه ذوبآهن سهند غرب نیز در گفتوگو با صمت به دلایل تعطیلی این کارخانه اشاره کرد و ادامه داد: این کارخانه برای تولید فولاد به قراضه وابسته است و از زمانیکه واردات قراضه به کشور کاهش پیدا کرد کارخانههایی که تولید آنهاوابسته به قراضه است باید قراضههای خود را از داخل کشور تامین میکردند از اینرو با افزایش تقاضا قیمت قراضه نیز افزایش پیدا کرد و فاصله قیمتی شمش فولاد و قراضه به یکدیگر نزدیک شد. نوید عبدالرحیمی تصریح کرد: میزان سودآوری کارخانه ذوبآهن سهند غرب کاهش پیدا کرده و در مقطعی از زمان سوددهی این کارخانه به صفر نزدیک و دچار زیان شد بنابراین با وجود این فشارها کارخانه ذوبآهن سهند غرب تعطیل شد. عبدالرحیمی گفت: از ابتدای آذر سالجاری کارخانه ذوبآهن سهند غرب تعطیل شد؛ درحال حاضر این کارخانه به بانک سامان واگذار شده درصورت تزریق سرمایه به این کارخانه برای راهاندازی تجهیزات، این کارخانه به فعالیت خود ادامه خواهد داد. مدیر سیستمها و روشهای کارخانه ذوبآهن سهند غرب خاطرنشان کرد: افزایش تولید در صنعت فولاد به رونق اقتصادی کشور بستگی دارد، کارخانههای فولاد به پروژههای عمرانی وابسته هستند و کاهش این پروژهها منجر به کاهش تولید فولاد خواهد شد اما خبرهایی مبنی بر رونق پروژهها عمرانی در سال ۹۵ شنیده میشود و امیدواریم با تحقق این امر کارخانههای فولادی نیز رونق پیدا کند. عبدالرحیمی خاطرنشان کرد: قدیمی بودن فناوریهای مورد استفاده نیز یکی دیگر از دلایل تعطیلی این کارخانه است؛ در واقع با استفاده از کورههای قوس الکتریکی میتوان وابستگی تولید فولاد به قراضه را برطرف کرده و از آهن اسفنجی به منظور تولید استفاده کرد بنابراین با پیشرفته شدن این فناوریها بسیاری از مشکلات کارخانههای فولادی رفع خواهد شد.