در سال 95، دو فرصت جدید برای اقتصاد ایران خلق خواهد شد. این فرصتها از یکسو انتخاب جدیدی را پیشروی صاحبان پسانداز و سرمایهگذاران میگذارد و از سوی دیگر یک جانشین برای بانکها در بحث تامین مالی معرفی و نظام تامین مالی را از وابستگی کامل به بانکها خارج میکند. شناخت این فرصتها که به عنوان بازار اوراق در حال تکوین است از ضرورتهای فضای کسبوکار به نظر میرسد. در همایش سیاستهای پولی «دنیای اقتصاد» اجزای این فرصتها در دو سطح خرد و کلان توضیح داده میشود و این همایش امکان مناسبی برای شناخت دو منوی جدید مهیا میسازد.
بانک محور بودن تامین مالی در سالهای گذشته باعث شده اقتصاد ایران، موقعیت ممتازی را بهعنوان یکی از تامینکنندگان اصلی منابع مالی پیدا کنند. براساس آمارها بیش از 80 درصد تامین مالی بنگاهها در بازار پول انجام میشود. این نظام انحصاری مشکلات متعددی برای اقتصاد کشور به همراه داشته است. نخست آنکه تعادلی میان بانکها و بنگاههای بزرگ اقتصادی ایجاد شده در حالی که بنگاههای کوچک اقتصادی کشور که سهم بالایی در اشتغالزایی دارند، عموما از تامین مالی بانکی محروم میمانند.
موضوع بعد این است که در صورتی که یک مشکل فراگیر مانند داراییهای سمی در بانکها رخ دهد، به دلیل عدم تنوع در تامین مالی، بنگاهها دچار مشکل خواهند شد. در نظامهای مالی دنیا، در کنار بازار سهام، یک رکن قابلتوجه برای تامین مالی بنگاهها، بازار بدهی است. در اکثر اقتصادهای توسعه یافته با بهرهگیری از این ابزار، بخش قابل توجهی از تامین مالی به شکل نظام مند صورت میگیرد. یکی از این ابزارها صکوک اجاره است که قرار است بخش قابلتوجهی از بدهی انباشته دولت با بهرهگیری از این ابزار پرداخت شود. صکوک اجاره در کنار دوره زمانی در نظر گرفته شده دارای یک نرخ ثابت است. به همین دلیل کارشناسان معتقدند در مقطع کنونی که هنوز نرخهای بازار خود را با روند کاهش تورم هماهنگ نکرده است، دولت باید برای استفاده از این نوع اوراق ملاحظاتی را در نظر داشته باشد. همچنین یکی دیگر از ابزارهای به کار گرفته شده اسناد خزانه است که قابلیت معامله در بازار ثانویه را دارد. از دیگر ویژگیهای این اوراق آن است که میتواند به بازار سرمایه بازگردد و قبل از سررسید وارد معامله شود. همچنین این اوراق دارای سررسیدهای 12 ماهه است که دولت قبل از پایان سال، سود متعهدشده را به مالکان پرداخت میکند. نرخ احصا از طریق تنزیل اسناد خزانه در صورت افزایش توسعه این ابزار میتواند بهعنوان معیاری برای نرخ بهره در اقتصاد در نظر گرفته شود.
در کنار چالش تامین مالی، شناسایی فرصتهای جدید سرمایهگذاری یکی دیگر از دغدغههای سرمایهگذاران و دارندگان پسانداز است.در همایش سیاستهای پولی که هفته آينده به ابتکار روزنامه «دنیای اقتصاد» برگزار میشود، بازار بدهي بهعنوان يك بازار جديد معرفي خواهد شد. بازار بدهي علاوه بربهبود سیاستگذاري اقتصادي و امكان جديد تامين مالي براي پروژههاي بخش دولتي و خصوصي يك فرصت سرمایهگذاري نيز محسوب مي شود. مطالعات نشان میدهد بازار بدهی بهدلیل بازدهی ثابت و شناور، ریسک پایین و پتانسیل رشد، انتخاب جذابي برای سرمایهگذاران خواهد بود. بازار بدهی از یکسو منویی را برای بنگاهها مهیا میکند که متناسب با نیاز خود با بهرهگیری از ابزارها تامین مالی را به شکل نوین انجام دهد. در سوی دیگر، یک منو برای سرمایهگذاران ایجاد میکند که با ارزیابی بازده در این بازار، از یک گزینه جدید در سرمایهگذاری بهرهمند شوند.
منبع:دنیای اقتصاد