وزیر صنعت در جریان سفر به استان خراسان رضوی اعلام کرد: درصددیم تا به تدریج صادرات سنگآهن را به صفر برسانیم و با تولید فولاد و محصولات فولادی آن را صادرات محور کنیم.
محمدرضا نعمتزاده در حالی سیاست جدید وزارتخانه را صفر شدن صادرات سنگآهن اعلام کرد که در مقطع کنونی برای افزایش تولید فولاد به 55 میلیون تن هدفگذاری شده است. او با بیان اینکه تکمیل زنجیره فولاد همچنین رشد متوازن در تک تک حلقههای این زنیجره تنها راه موفقیت این صنعت است، گفت: درصددیم تا به تدریج صادرات سنگ آهن را به صفر رسانیده و با تولید فولاد ومحصولات فولادی آن را صادرات محور کنیم. او همچنین بر این تاکید داشته که امروزه ظرفیت 25 میلیون تن تولید فولاد در کشور وجود دارد اما به دلیل اینکه گندله کم داریم این مقدار به 17 میلیون تن تنزل پیدا کرده است.
طبق اعلام ایمیدرو، ذخایر قطعی سنگآهن در مقطع فعلی 2.7 تا سه میلیارد تن است که پیشبینی میشود با نتایج حاصل از اکتشافات در دست اجرای ایمیدرو به چهار تا 4.5 میلیارد تن افزایش یابد.
به گزارش استیل ایران به نقل از ایمیدرو، نعمتزاده با بیان اینکه ظرف یک و دو سال گذشته مطالعات اکتشافی 12 هزار کیلومتری انجام شده، گفته است: با آن وجود میتوان به دسترسی سنگآهن مورد نیاز واحدهای فولادی به بیش از این نیز امیدوارتر بود. علاوه برسنگآهن در مناطق مطالعه شده سایر ذخایر فلزی نظیر سرب، روی و غیره نیز به وفور مشاهده شده که با بدست آوردن ذخایر قطعی آنها وارد اکتشافات آنها خواهیم شد.
اما آیا به صفر رساندن صادرات سنگآهن به معنای خداحافظی سنگآهن ایران با بازارهای صادراتی است و از این پس ذخایر سنگآهن کشور فقط صرف تغذیه واحدهای فولادی کشور میشود؟ به نظر میرسد انتقاد دولت به سنگآهنیها سر موضوع خامفروشی و مالیات سرانجام خوبی نداشته و دولت با سیاست قطع صادرات قصد دارد عرضه سنگآهن به بازارهای خارجی را خاتمه دهد و سنگآهن استخراج شده را برای تامین خورک در اختیار واحدهای فولادسازی قرار دهد. به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از اقتصاد، اگرچه تنها پایانه صادراتی سنگآهن ایران در سالهای اخیر چین بود که این بازار صادراتی هم طی دو سال گذشته با وضع مالیات و عوارض از سوی دولت از بین رفته و بحران جهانی قیمت مواد معدنی سبب شده سهم ایران از بازار چین کاسته شود.
این در شرایطی است که فعالان عرصه سنگآهن معتقدند صادرات سنگآهن دانهبندی به معنای خامفروشی نیست. همچنین آنها در عین حال که انتظار دارند تولیداتشان روانه بازارهای صادراتی شود نه اینکه با قیمتهای پایین و ناعادلانه به فولادسازان داخلی محصولاتشان را بفروشند، بر این باور هستند که معدنکارانی که سنگآهن را به مرحله دانهبندی میرسانند و برای صادرات آماده میکنند، ارزش افزوده بر محصول ایجاد کردهاند و این مساله نباید خامفروشی تلقی شود.
سنگآهنیها در این زمینه میگویند چرا در حالی که میتوانیم با صادرات مواد معدنی به درآمدزایی برسیم، باید محصولات خود را با قیمتی پایینتر از قیمت بازار جهانی به فولادسازان کشور بفرویشیم یا دولت با ابلاغ قیمت دستوری تولیداتمان را از صادرات محروم کند و صرفا در راستای حمایت از صنعت فولاد ارزش صادراتی این مواد معدنی را نادیده بگیرد؟
با این حال باید دید وزارت صنعت در قطع صادرات سنگآهن تا چه اندازه مصمم است و بهبود بازار مواد معدنی و صرفه اقتصادی صادرات سنگآهن، تصمیم سکاندار وزارتخانه را عوض میکند؟