مدیر امور سرمايهگذاري و امور سهام شرکت سهامی ذوب آهن اصفهان درباره واگذاری سهام این شرکت اظهار کرد: سازمان خصوصیسازی عرضهکننده سهم است. البته از نظر ارزش جایگزینی، ارزش 73 درصد سهم عرضه شده حدود 5 میلیارد سهم با قیمت 411 تومان، 2 هزار میلیارد تومان خواهد بود که در حدود 600 تا 700 میلیون دلار است. یعنی یک پکیج 3.6 میلیون تنی با حجم زیادی زمین و برند، اعتبار و سرمایه نیروی انسانی 700 میلیون دلار است اما در حال حاضر اگر ما بخواهیم 3.6 میلیون تن را به 5 میلیون تن تبدیل کنیم فقط ارزش تجهیزات آن 1.4 میلیارد یورو است.
مجتبی فریدونی در پاسخ به این سوال که آیا این موضوع ارزانفروشی محسوب میشود؟ بیان کرد: سازمان خصوصیسازی این قیمتگذاری را انجام داده است. در واقع سازمان خصوصیسازی از طریق شرکتهای تعیین سرمایه قیمتگذاری میکند. با توجه به اینکه سهام برای دولت است و سازمان خصوصیسازی هم نماینده دولت است در نتیجه ما نمیتوانیم اعتراضی به این موضوع داشته باشیم.
وی افزود: هرچند قیمت پایین است اما خریدار برای خرید به مجموعه عوامل مختلفی دقت دارد. به عنوان مثال، وضعیت اقتصاد ایران، ریسک سرمایهگذاری، وضعیت ذوب آهن و نیروی انسانی آن از موضوعاتی است که سرمایهگذاران خارجی به آن توجه ویژه دارند.
به گفته فریدونی، در بحث واگذاری سهامها نیروی انسانی جزو موضوعاتی است که سازمان خصوصیسازی به آن توجه ویژه دارد، زیرا سطح اشتغال باید ثابت بماند.
مدیر امور سرمايهگذاری و امور سهام شرکت سهامی ذوب آهن اصفهان تصریح کرد: البته در صورتی که سطح اشتغال افزایش یابد، مشوقهایی توسط سازمان خصوصیسازی دریافت خواهند شد. به همین دلیل کسی که سهام را خریداری میکند، با برنامه دقیق وارد این سرمایهگذاری میشود. در واقع وقتی برنامه، سرمایه و تخصص در اختیار باشد، بیشک نیروی انسانی مازاد یک فرصت تلقی میشود زیرا این نیروهای موجود در مجموعه آموزشدیده و به صورت عملی در کار حضور داشتند.
فریدونی در پاسخ به این سوال که آیا برنامهای برای عرضه مجدد در دستورکار قرار دارد؟ اظهار کرد: سازمان خصوصیسازی اعلام کرده دوباره این عرضه انجام میشود اما زمان، قیمت و درصد آن هنوز مشخص نیست.
وی همچنین درباره وضعیت سرمایهگذاریها اضافه کرد: سرمایهگذاری جدیدی در دستورکار ذوب آهن نیست. البته در حالت پروژه اقداماتی در دست است اما اینکه بخواهیم سهامی را بخریم خیر، چنین پروژهای در دست نیست. هرچند که پیشنهاداتی در این زمینه مطرح شده است. به عنوان مثال خرید سهام شرکت آدریا چیلیک نورد و کوره قوس کوچک در کرواسی به ما پیشنهاد شده است تا بحثهای مالی تجاری را تسهیل دهد و هم احتمالا نورد 5 ذوبآهن در خارج از کشور باشد.
به گفته فریدونی، البته پیشنهادات دیگری مطرح است اما در میان آنها پیشنهاد خرید سهام شرکت در کرواسی جدیتر است.
مدیر امور سرمايهگذاري و امور سهام شرکت سهامی ذوب آهن اصفهان با اشاره به روند سهام ذوبآهن در سال جاری تا به امروز افزود: موضوع این است که قیمت سهام از متغیرهای اساسی ذوبآهن تبعیت نکرده و بیشتر بازار سهام ما گرفتار شایعه و خبرهای غیرموثق و برداشتهای شخصی است.
فریدونی گفت: متاسفانه این اتفاق برای ذوب آهن بیش از شرکتهای دیگر رخ میدهد زیرا عدهای به دنبال منافع خود هستند مانند بورسبازها تا بتوانند سهام خود را بفروشند به همین دلیل با شفافسازی لحظهای توسط ذوبآهن میتوان از این اتفاق جلوگیری کرد.
به گفته مدیر امور سرمايهگذاري و امور سهام شرکت سهامی ذوب آهن اصفهان، البته اگر بخواهیم پیشبینی از وضعیت سهام فولادسازان در سال جاری داشته باشیم، باید گفت نمیتوان پیشبینی در این رابطه ارائه داد زیرا سهام مبارکه با ذوب آهن یا خوزستان متفاوت است. فولاد مبارکه محصولش ورق است و اصلیترین مشتری آن خودروسازان هستند اما محصول ما فولاد ساختمانی بوده و وضعیت آن مرتبط با بازار مسکن و پروژههای عمرانی دولت است.
وی ادامه داد: دولت یکی از بازیگران اصلی اقتصاد کشور است. اگر دولت خرج کند، اقتصاد تکان خواهد خورد. در حال حاضر پروژههای عمرانی دولت و بازار مسکن در رکود بسر میبرند. متاسفانه چشمانداز مثبتی در بخش دولت وجود ندارد اما در حوزه مسکن امید است، بازار با تحرک مواجه شود اما بطورکلی پیشبینیها این است که تا پایان 2016 اتفاق خاصی را شاهد نخواهیم بود.
فریدونی با اشاره به بازار ابتدای سال تصریح کرد: رشد اندک قیمت در ابتدای سال نیز بر روند کاری ذوبآهن تاثیرگذار بود اما این اتفاق ماندگار نبود هرچند امسال نسبت به سال گذشته وضعیت بهتر بود.