ولادسازان در سالهای اخیر با مشکلات بسیاری برای تامین مالی خود روبهرو بودهاند اما بورس کالا زمینههایی را فراهم کرده تا این گروه از تولیدکنندگان نیز بتوانند راحتتر نقدینگی مورد نیاز خود را کسب کنند.
از سوی دیگر کمبود تقاضا و کاهش رونق فولاد یکی از بزرگترین دغدغههای فولادسازان به شمار میآید، بر این اساس بهتر است تولیدکنندگان برای رفع بخشی از مشکلاتشان به سمتی حرکت کنند تا با استفاده از ابزارهای تامین مالی، به فروش محصولات خود اقدام کنند و همچنین نقدینگی مورد نیاز واحدهای تولیدی خود را از روشهای نوین در بورس کالا بهدست آورند.
رییس هیاتمدیره بورس کالای ایران گفت: زمانی که فولاد از نظام قیمتگذاری خارج شد، مشروط بر این بود که تمام شرکتهای تولیدکننده، محصولات خود را در بورس عرضه کنند اما متاسفانه پس از خارج شدن فولاد از نظام قیمتگذاری، تمام این شرکتها به بورس نیامدند و ما همواره این دغدغه را داشتهایم.
به گزارش ایلنا، چندی پیش معاون بازاریابی و فروش ذوبآهن اصفهان از «احتمال خروج این شرکت از بورس کالا در صورتیکه سایر فولادسازان نیز محصولاتشان را در این بورس عرضه نکنند» خبر داده که عضو هیاتمدیره شرکت ذوبآهن اصفهان در اینباره توضیحاتی ارائه داد.
منصور یزدیزاده در اینباره گفت: در این زمینه سوءتفاهم شده، صحبتهای معاون بازاریابی و فروش ذوبآهن به طور کامل براساس سیاستها و برنامههای هیاتمدیره و شرکت است و منظور وی این است که با عرضه نکردن محصولات سایر فولادسازها در بورس کالا، در حق کسانی که محصولات خود را در بورس کالای ایران عرضه میکنند، اجحاف میشود. به این دلیل که وقتی شرکتی محصول خود را در بورس کالا عرضه میکند، قیمتهایش شفاف اعلام میشود در حالی که سایر تولیدکنندگان این شفافیت در قیمت را ندارند.
رییس هیاتمدیره بورس کالای ایران اظهار کرد: صحبتهای مطرح شده از این جنبه بوده و نباید در حق کسی اجحاف شود. در اینباره دستگاههای نظارتی زیادی در کشور وجود دارد که بهتر است، هر دستگاهی وظیفهاش را به درستی انجام دهد. در واقع وقتی تکلیف است که محصولات به منظور شفافیت و سایر مزایا در بازار بورس عرضه شود، همه باید این تکلیف را انجام دهند. وی با بیان اینکه مزایای عرضه در بورس کالا برکسی پوشیده نیست، گفت: عرضه در بورس کالا هم موجب شفافیت میشود و هم منافع اقتصادی زیادی دارد اما اینکه دیگران تنها از اطلاعات و قیمتهای شرکتهای عرضهکننده در بورس کالا، بهرهبرداری کنند، قابل قبول نیست و نگرانیها از این مسئله است. به عبارت دیگر، شرایط نباید به گونهای باشد که در بازار رقابتی بورس کالا، ذوبآهن محصولات خود را به صورت تمام و کمال عرضه کند و سایر رقبا با هر شرایطی که مدنظرشان است، محصولات خود را عرضه کنند. یزدیزاده افزود: شرکت ذوبآهن اصفهان در حال حاضر ۱۰۰درصد محصولاتش را در بورس کالا عرضه میکند و در اینباره جای هیچ نگرانی نیست.
در واقع بحث مطرح شده حامل این پیام بوده که سایر شرکتهای تولیدکننده نیز باید محصولاتشان را برای شفافیت و رقابت منصفانه در بورس کالای ایران عرضه کنند تا در مسیر منافع ملی حرکت کنیم. درواقع همه تولیدکنندگان میدانند که شرکتهای حاضر در بورس کالا با چه قیمتی محصول خود را عرضه میکنند و شرکتهایی که محصولات خود را در بورس کالا عرضه نمیکنند، در سایه آن قیمتهای خود را نگه میدارند. اگر تمام تولیدکنندگان روی تابلو بیایند، فرق محصول باکیفیت و بیکیفیت مشخص میشود.
عضو هیاتمدیره شرکت ذوبآهن اصفهان تصریح کرد: در این بین بسیاری از خریداران بر قیمت محصولات تمرکز دارند تا کیفیت اما خریدارانی که از روی تابلوی بورس محصول را خریداری میکنند، از کیفیت محصول آگاهی دارند و متناسب با کیفیت آن را ارزشگذاری میکنند. وی با بیان اینکه بورس کالا به سمت استفاده از ابزارهای مالی و تشویقی رفته، گفت: علاوه بر بحث معافیت مالیاتی، بورس کالا با هدف راهاندازی بازارهای نوین مالی به منظور سهولت معاملات، پوششریسک و تامین مالی در حرکت است تا رفتهرفته به بازاری جذاب برای تولیدکنندگان تبدیل شود. یزدیزاده در پاسخ به این پرسش که آیا براساس قانون باید تمام تولیدکنندگان فولاد محصولاتشان را در بورس کالا عرضه کنند؟ گفت: بله. زمانی که فولاد از نظام قیمتگذاری خارج شد، مشروط بر این بود که تمام شرکتهای تولیدکننده، محصولات خود را در بورس عرضه کنند. متاسفانه پس از خارج شدن فولاد از نظام قیمتگذاری، تمام این شرکتها به بورس نیامدند و ما همواره این دغدغه را داشتهایم.
روشهای تامین مالی فولادسازان
یزدیزاده در ادامه به انتشار اوراق سلف موازی به منظور تامین مالی فولادسازان اشاره کرد و گفت: اوراق سلف موازی استاندارد، ابزار بسیار مطلوبی در تامین سرمایه در گردش تولیدکنندگان به شمار میآید که سال گذشته این اتفاق برای ذوبآهن رخ داد. این ابزار برای دوطرف معامله سود دارد؛ از یک طرف کسی که سرمایه خود را در اختیار تولیدکننده به امید بهرهمندی از سود معقول و منطقی قرار میدهد و از سوی دیگر آنکه با بکارگیری سرمایه در ایجاد گردش مالی و اجرای پروژههای خود، سود سرمایهگذار و سهامدار خود را تامین میکند. یزدیزاده به روشهای تامین مالی و پوشش ریسک بورس کالا برای تولیدکنندگان مختلف ازجمله فولادسازان اشاره و بیان کرد: از مهمترین روشهای تامین مالی و پوشش ریسک صنعت فولاد در بورس کالا شامل قراردادهای سلف، اوراق سلف موازی استاندارد، گواهی سپرده کالایی، صندوقهای کالایی و ابزارهای مشتق است. به طوری که علاوه بر قراردادهای سلف عادی در بورس کالا که موجب تامین مالی صنعت فولاد با کمترین هزینه و در کوتاهترین زمان ممکن میشود، قراردادهای سلف موازی استاندارد و گواهی سپرده نیز از ابزارهای نوین مالی است.
عضو هیاتمدیره شرکت ذوبآهن اصفهان افزود: گواهی سپرده کالایی، ابزار تامین مالی بسیار موثر و کارآیی است که بهویژه در شرایط موجود میتواند منجر به ایجاد پشتوانه مالی به اتکای موجودی کالا در انبار تولیدکننده باشد. استفاده این ابزار برای عرضهکنندگان بزرگ فولادی که از انبارهای مجهز و معتبری برخوردارند میتواند شروع شود. همچنان که ذوبآهن اصفهان به عنوان پیشرو در بکارگیری اینگونه ابزارها، اکنون با همراهی کارشناسان و مدیران بورس کالا به دنبال استفاده از این ابزار است.
به گفته وی، همچنین گواهی سپرده کالایی به عنوان یک ابزار مالی میتواند زمینه فروش بیشتر را برای تولیدکنندگان فولادی کشور فراهم کند. بدین ترتیب که با تبدیل موجودی انبار شرکت ذوبآهن به گواهی سپرده کالایی و اوراق بهادارسازی آنها، بستر لازم برای فروش بیشتر محصولات این شرکت فراهم میشود.