سازمان صنعت، معدن و تجارت یزد تاکنون حدود ۳۶پروانه بهرهبرداری در زمینه استخراج سنگآهن برای معادن خود صادر کرده تا با انجام فرآیند برداشت از میان ۱۰هزار فرصت شغلی ایجاد شده در کل معادن استان سهم اشتغال مستقیمی، حدود ۶هزار و ۷۰۰ نفر ایجاد کند.
البته در این بین این سازمان برای ۳۴۲پروانههای اکتشافی معدن سنگآهن صادر کرده که در صورت صدور پروانه بهرهبرداری و آغاز فعالیت و فرصتهای شغلی بیشتری را در سطح استان ایجاد کرده و به عنوان قطب استخراج و تولید انواع محصول از سنگآهن در کشور شناخته خواهد شد.
سنگآهن عنصری فلزی است که ۵ درصد از کل پوسته زمین را دربرگرفته و کانیهای معدنی رایج آن هماتیت است که ۷۰درصد و مگنتیت ۷۲درصد آهن دارد. این عنصر به راحتـی اکسـیده میشود و به تنهایی خیلی محکم نیست به همین دلیل برای افزایش استحکام و اسـتفاده در بخـشهـایی چـون ساختمانسازی، آلیاژ آن، متشکل از عناصر دیگری تهیه میشود. در حقیقت سنگآهن ماده اولیه تولید فولاد اسـت و ۹۸درصد سنگآهن استخراج شده در سطح جهان برای این محصول به کار میرود.
صنایع خـودروسـازی و ساختمان، بخشهای اصلی مصرفکننده فولاد هستند و میزان تقاضای فولاد این بخشها بر تقاضا و قیمت سنگآهن تاثیرگذار است. سنگآهن جایگزین مستقیمی ندارد ولی مصرفکننده اصـلی آن یعنی فولاد جایگزینهایی دارد که رقابت بالایی با فلزات دیگری مانند آلومینیـوم دارد چنانکه مصـرف آلومینیوم در صنایعی چون خودروسازی رو به افزایش است.
چـین بزرگتـرین تولیـدکننـده فـولاد دنیاسـت و ۴۴درصد تولید جهان را در دست دارد و سنگآهن مورد نیاز خود را از راه تولیـد و واردات تامین میکند. میـزان اهمیت تقاضای سنگآهن چین بر بازار این ماده اولیه از آنجایی نمایان است کـه چـین عـلاوه بـر ایـنکـه دومین تولیدکننده سنگآهن دنیاست، نخستین واردکننده این ماده اولیه مهم نیز به شمار میرود.
این در حالی است که بیشترین میزان سنگآهن ایران به وسیله شرکتهای خصوصی صادر میشود که ۹۵ صادرات آن به کشورهای چین و هند است.
یزد دومین دارنده معادن سنگآهن
سنگآهن بهعنوان یکی از اصلیترین نیازهای جهان صنعتی امروز بهشمار میرود. هر کشور دارای معادن سنگآهن باشد بهطور حتم از نیازهای کمتری در زمینه واردات آن برخوردار خواهد بود. در ایران، یزد بهعنوان دومین دارنده معادن سنگآهن یکی از ارکانهای اصلی استخراج و تامینکننده نیاز واحدهای فرآوری زنجیره فولاد در کشور به شمار میرود. رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت یزد با بیان اینکه تاکنون حدود ۳۶ پروانه بهرهبرداری معدن سنگآهن از سوی این سازمان صادر شده، اظهار کرد: کل اشتغال معادن استان بیش از ۱۰هزار نفر است که از این تعداد براساس پروانه بهرهبرداری بیش از ۶هزار و ۷۰۰ نفر آن به صورت مستقیم در معادن سنگآهن مشغول به فعالیت هستند. این در حالی است که تاکنون ۳۴۲ پروانههای اکتشافی معدن سنگآهن نیز از سوی سازمان صنعت، معدن و تجارت صادر شده که در صورت بهرهبرداری برای تعداد قابلتوجهی اشتغال ایجاد خواهند کرد.
فرآوری سنگآهن برای جلوگیری از خامفروشی از فرآیندهایی است که میتواند ارزشافزوده فراوانی را ایجاد کند. موضوعی که محمدرضا علمداریزدی به آن پرداخت و گفت: هماکنون ۸ واحد فرآوری سنگآهن تا مرحله گندلهسازی در استان مشغول به فعالیت است و این در حالی است که تمام معادن استان واحدهای دانهبندی را در خود دارند.
تکمیل شدن زنجیره فولاد در یزد فرآیندی است که هر روز در حال توسعه است، به گونهای که به گفته علمدار یزدی تا افق ۱۴۰۴، این استان نهتنها سنگآهنی برای صادرات ندارد بلکه بهدلیل نیاز واحدهای صنایع تکمیلی فولاد نیاز مبرمی به واردات سنگآهن نیز خواهد داشت تا فرآیندهای تکمیل زنجیره فولاد به منظور تحقق شعار اقتصاد مقاومتی و جلوگیری از خامفروشی تحقق یابد. البته هماکنون تکمیل فرآیند «تبدیل به تبدیل» (تبدیل سنگآهن به ورق و ورق به لوازم خانگی)در دستور کار قرار گرفته که خوشبختانه شاهد رشد روز افزون در این زمینه هستیم.
واردات ۴۰میلیون تنی سنگآهن به یزد ازجمله پیشبینیهایی است که سازمان صنعت، معدن و تجارت یزد برای تامین مواد اولیه مورد نیاز واحدهای زنجیر فولاد استان در نظر گرفته است. در این باره رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت یزد ابراز کرد: ذخایر سنگآهن این استان بیش از یک میلیارد تن است که بیش از ۵۰درصد خوراک صنایع فولادی کشور را تامین و ارسال میکند.
بهرهمندی هر واحد معدنی از ماشینآلات و تجهیزات پیشرفته میتواند هزینههای برداشت و حملونقل آن را با کاهش همراه کند. علمدار یزدی با تاکید بر این موضوع ابراز کرد: استفاده از فناوریهای روز دنیا ازجمله دستاوردهای است که میتواند روند کاهشی به تمام هزینهها و افزایش کیفیت محصول تولیدی ببخشد. البته با توجه به توانمندیهایی که در بخش خصوصی استان وجود دارد، تاکنون اقدامات اساسی به منظور اجرای عملیات مهندسی معکوس در زمینه ماشینآلات و تجهیزات مورد نیاز انجام شده که باعث شده قیمت ماشینآلات تولیدی با یکپنجم نمونه خارجی تولید و به کار گرفته شود. البته ناگفته نماند در زمینه برخی از ماشینآلات و تجهیزات به ناچار از فناوری خارجی استفاده شده که امری اجتنابناپذیر است.
با توجه با اینکه نمیتوان مشکل را از مقوله صنعت و معدن جدا دانست؛ علمدار یزدی با اشاره به اینکه معادن این استان نیز با مشکلاتی متعددی دست و پنجه نرم میکنند، تصریح کرد: با توجه به کاهش قیمت جهانی فولاد و کاهش تقاضا، صاحبان معادن این استان درخواستهایی مبنی بر کاهش حقوق دولتی داشتهاند تا در ادامه راه با مشکل روبهرو نشوند که برنامهریزیهای لازم در این زمینه در دستور کار قرار گرفته است. این در حالی است که با وجود تمام تلاشهای انجام شده برای برقراری ارتباط با برخی کارشناسان و معدنداران استان یزد برای تکمیل گزارش نتیجه مطلوبی حاصل نشد.
منبع:گسترش صمت