شرکت های هندی،روسی،ترکیه ای،چینی و اروپایی رقابت فشرده ای را برای صادرات فولاد به ایران آغاز کرده اند.
شرکتهای فولاد و برق جیندال هند و تی .ام .کی ' روسیه به همراه دیگر کشورهای اروپایی و آسیایی ،که به علت پایین آمدن قیمت نفت با کاهش خرید و افزایش تولید مواجه شده اند ، چشم خود را به روی بازار رو به رشد ایران در دوران پسا تحریم دوخته اند.
شرکت فولاد و برق جیندال هند اعلام کرده است که این شرکت 150 هزار تن ریل مخصوص برای خطوط مترو و قطارهای سریع السیر را در یک سال و نیم آینده به ایران صادر می کند.
به گفته یک مقام شرکت فولاد و برق جیندال، نخستین محموله یک هزار و 700 تنی این ریل ها ماه گذشته به ایران صادر شده است .
براساس اعلام شرکت فولاد و برق جیندال ریل های ارسالی به ایران 18 متر طول دارد و از طریق بندر 'گانگاوارام 'در ایالت 'اندراپرادش' به ایران ارسال شده است .
شرکت فولاد و برق جیندال پیش از این نیز 35 هزار تن ریل را برای احداث خط آهن تامین کرده بود.
پیش از این اعلام شده بود که 'اکسیم بانک' برای صادرات ریل به ایران و توسعه بندر چابهار قرار است 30 میلیارد روپیه (444 میلیون دلار) از بازار داخلی هند سرمایه جذب و درقالب خطوط اعتباری در اختیار بانک های ایرانی قرار دهد.
این بانک در قالب صندوق توسعه صادرات خطوط اعتباری به ارزش 444 میلیون دلار به هشت بانک ایرانی برای استفاده از ریل های تولیدی هند و توسعه بندر چابهار اختصاص داده است .
' کوناس بوس' یکی از کارشناسان و فعالان اقتصادی می گوید لغو تحریم ها و توجه ایران به سرمایه گذاری در زیرساخت ها فرصت مناسبی برای بخش فولاد این کشور فراهم کرده است .
وی افزود:اعتماد و توجه ویژه ایران به گسترش روابط با هند پس از سفر اخیر نخست وزیر به ایران می تواند پشتوانه خوبی برای گسترش روابط باشد.
این کارشناس اقتصادی با اشاره به افزایش ظرفیت تولید فولاد در کشورهای مختلف می گوید با توجه به کاهش قیمت انرژی و سرمایه گذاری دراین بخش، تولید کنندگان فولاد در نقاط مختلف جهان از جمله روسیه ، ترکیه و بسیاری از کشورها توجه خود را برای فروش فولاد به ایران معطوف کرده اند.
یک مقام صنعت فولاد هند می گوید،« اگر ما کارت های خود را خوب بازی کنیم، می توانیم فولاد خود را برای طرح های زیرساختی ایران صادر کنیم.»
به گفته این مقام، 12 توافقنامه امضا شده در سفر نخست وزیر هند به ایران شرایط مناسبی را برای صادرات فولاد فراهم کرده است .
روزنامه انگلیسی زبان بیزنس استاندارد هند نیز در مطلبی نوشت احداث 2 ترمینال و پنج اسکله باری در بندر چابهار که قرار است از سوی هند تجهیز شود، نیاز به سیمان و فولاد زیادی دارد که شرکت های هندی می توانند در تامین این نیاز نقش مهمی ایفا کنند.
درادامه این مطلب اضافه شده است قرار است شرکت دولتی هند «ایرکان» خط ریلی به طول 500 کیلومتر را بین چابهار و شهر زاهدان ایران احداث کند.
این روزنامه هندی درادامه با اشاره به تصمیم ایران برای سرمایه گذاری 25 میلیارد دلاری برای مدرنیزه و توسعه شبکه ریلی نوشت این تصمیم فرصت خوبی برای شرکت های هندی برای حضور بیشتر در ایران فراهم می کند.
به نوشته این روزنامه ایران در نظر دارد تا سال 2025 طول شبکه ریلی را از 15 هزار به 25 هزار کیلومتر افزایش دهد.
روزنامه بیزنس استاندارد در ادامه با اشاره به سخنان امیدوار کننده رئیس جمهوری ایران در سفر نخست وزیر هند به این کشور در خصوص گسترش و توسعه همکاری های اقتصادی و فرهنگی جامع بین ایران و هند می نویسد صنایع هند نباید فراموش کنند که با لغو تحریم های ایران فرصت صادرات و مشارکت در برنامه های ایران برای بسیاری از کشورها و تولید کنندگان فولاد ازجمله چین و کشورهای اروپایی فراهم که در صورت تعلل این شرکت ها جایگزین هند خواهد شد.
به نوشته این روزنامه این کشورها پس از لغو تحریم های ایران سفرهای متعددی برای مشارکت در تولید 25 میلیون تن فولاد تا سال 2025 از ایران داشته اند.
هم اکنون حجم تولید سالانه فولاد درایران 16 میلیون تن در سال است .