شرکت فولاد آلیاژی ایران بهعنوان بزرگترین تولیدکننده انواع فولادهای آلیاژی در اشکال میلگرد، تسمه و چهارگوش در خاورمیانه در سال 1378 به بهرهبرداری رسیده و با ظرفیتسازی جدید صورت گرفته، امکان تولید بیش از 500هزار تن محصول فولادی در سال را دارد.این شرکت تاکنون افزون بر 18 گروه فولادی و در قالب حدود 330گرید آلیاژی را تولید کرده و این آمادگی را دارد که بر اساس خواسته مشتریان، هر نوع فولادآلیاژی را بهصورت بيلت يا مقاطع فوقالذكر تولید کند اما در مقطی از زمان به دلیل رکود بازار مجبور به تولید محصول ساختمانی هم شد. محمد ابراهیم قدیریان، مدیرعامل شرکت فولاد آلیاژی ایران راهکارهایی برای رشد تولید و توسعه صادرات ارائه میدهد.
با توجه به رکود بازار و مشکلاتی که تولیدکنندگان در حال حاضر با آن مواجهند راهکار جنابعالی برای رشد تولید و توسعه صادرات فولاد آلیاژی چیست؟
اخیرا در امر توسعه صادرات غیرنفتی، یک بسته حمایتی از سوی ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی با رویکرد تسهیلات برای خریداران محصولات صادراتی ایرانی و همچنین برای تولیدکنندگان صادرکننده این محصولات، مصوب و ابلاغ شده که درصورت حصول اعتبارات لازم، میتواند در جهت توسعه صادرات، نقشآفرین باشد. از آنجا که در زنجیره تامین فولاد، میزان عرضه واحدهای گندلهسازی و آهناسفنجی نسبت به تولید محصولات فولادی محدودتر است، بنابراین لازم است تا زمان ایجاد توازن در این زنجیره، شرایط قیمتی آهناسفنجی به نحو مطلوب با نرخ فولاد همسو وهماهنگ باشد تا امکان رقابت بهینه برای فولادسازان فراهم باشد.كاهش تعرفههاي مواداوليه و مصرفي نظير؛ فروآلياژهای غیرقابل تولید در داخل نیز میتواند به تعديل قيمتهاي تمامشده و درنتيجه رقابتيتر شدن قيمت فروش محصول کمک کند. همچنین كاهش هزينههاي دولتي، اختصاص منابع مالي ارزان قيمت از طريق تسهيلات بانكي، معافيتهاي مالياتي (بحث استرداد و نيز معافيتهاي ماليات بر درآمد)، توجه ویژه سازمانها و صنایع وابسته در جهت افزایش ساخت داخل و ایجاد موانع تعرفهای و غیرتعرفهای درخصوص کاهش واردات محصولات مشابه قابلتولید در کشور از راهکارهای توسعه توليد فولاد است.
همچنین دولت میتواند راهکارهایی را برای توسعه صادرات در دستور کار قرار دهد که تكنرخي شدن ارز، ايجاد یک اتحادیه منسجم صادراتی مشابه با چین و کشورهای شرق آسیا برای شناخت همهجانبه بازارهای هدف، معرفی قدرتمند توانمندیها، انبار محصول در کشورهای موردنظر، برگزاري جلسات با بازرگانان و صنعتگران كشورهاي هدف صادرات و نيز تشكيل نمايشگاههاي تخصصي در اين كشورها میتواند به توسعه صادرات کمک شایانی کند. همچنین برگزاري مداوم سرفصلهاي آموزشي مرتبط با زبانهاي انگليسي و آلماني و نيز دورههاي آشنايي كامل با مقررات صادرات كالا براي اعضا، حذف هزينههاي انبارداري در بندر مبدا و نيز تسهيل در اظهار كالا بدوننياز به كنترلهاي مجدد و ارسال نمونه به آزمايشگاه، كمك در جهت حضور مداوم كشتي در بندر مبدا (نظير بندرعباس)، حمایت از صادركنندگان جهت امكان پرداخت مشتريان به حسابهاي مطمئن و قابل انجام در خارج كشور و نيز قابليت انتقال آن به داخل، افزایش مشوقها و جوایز صادراتی از دیگر راهکارهای توسعهای در حوزه صادرات است.
مصرفکنندگان محصولات شما چه گروههایی هستند و رکود در شرکت شما هم تاثیرگذار بوده؟
عموم صنایع مصرفکننده محصولات این شركت شامل صنايع خودروسازي، ماشينسازي و تراكتور، صنايع معدني، صنايع مفتولي، نفت و گاز، صنايع ريلي و... هستند. در حال حاضر تعاملات خوب و سازندهای با مشتریان شرکت در حال انجام است و با تشکیل جلسات و نشستهای مستمر با این عزیزان، سعی وافر بر این است که بتوانیم نیازهای ایشان را به نحواحسن پاسخگو باشیم. ضمنا با این هماندیشیها، قدمهای مثبتی نیز در جهت بومیسازی برخی از قطعات قابل تولید در داخل با مشارکت صنعت مرتبط، قطعهسازان و فولاد آلیاژی ایران برداشته شده است. همچنین از طریق حمایتهای دفتر امور صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت و نیز انجمن تولیدکنندگان فولاد، تلاشهای شایانی درخصوص تولید و تامین بخش از نیاز فولادی صنایع مختلف به محصولات کلاف و مفتول و با مشارکت شرکت فولادآلیاژی ایران و برای سایر شرکتهای فعال در زمینه تولید و تکمیل کاری کلاف و مفتول در حال انجام است.
فولاد آلیاژی توان رقابتی در بازارهای جهانی را دارد؟
شرکت فولاد آلیاژی ایران از همان شروع فعالیت خود و با عنایت به مطالعات انجام شده روی بازارهای هدف، جای پای خود را در بازارهای صادراتی محکم کرده و طی 15 سال اخیر بهصورت مداوم در صادرات فعال بوده است، هرچند که بهدلیل شرایط و بحران مالی دنیا در سال 2008 و 2009 و همچنین تحریمهای ناعادلانه غرب طی چهار سال اخیر، یک مقدار شرایط رقابتی را بر ما تنگ کرده است.
با عنایت به شرایط بازارهای صادراتی و حضور رقبای سرسخت در این بازارها و همچنین جو کاملا رقابتی موجود، شرکت فولاد آلیاژی ایران با بهرهگیری از سه رکن قیمت، کیفیت و زمان تحویل تمامی تلاش خود را معطوف حفظ مشتریان خارجی کرده وتوانسته سطح کیفیت خود را در حد برندهای برتر دنیا نگه دارد و این مهم همواره توسط خود مشتریان نیز گواهی شده است. ضمنا امید دارم با تعدیل بهینه قیمت تمام شده و امکان بهرهمندی از مشوقات و جوایز صادراتی مورد اشاره، همانگونه که در بسیاری از کشورهای در حال توسعه نیز وجود دارد و نیز ایجاد ساز و کارهای لازم برای تسریع در تحویل محصولات نظیر بهرهگیری از انبار در کشورهای هدف، همواره در بازارهای جهانی بهصورت پویا و اقتصادی حاضر باشیم.
وضعیت کنونی فولاد آلیاژی در بخش سهام و بازار را چگونه ارزیابی میکنید؟
برنامه فروش سال 1395 براساس 360 هزار تن محصول، بنا شده است كه اين به معني 65 هزار تن فروش مضاعف در قياس با عملكرد سال 1394 است. ضمنا ميزان صادرات سال جاری بيش از 50 هزار تن برنامهريزي شده است. خوشبختانه با تلاش همکاران در 5 ماه اول سال جاري افزون بر148 هزار تن محصول به فروش رسيد كه در نوع خود يك ركورد جديد تلقي ميشود. ضمنا با توجه به برنامهريزي انجام شده روي سفارشات مشتريان اصلي و عمده نظير ساپكو، مگاموتور، صنايع مس، سازه گستر سايپا، تراكتورسازي، صنايع مفتولي و ديگر مصرفكنندگان گرامي و تعاملات خوب و سازندهاي كه با تمامي اين مشتريان در حال انجام است، شرايط را براي ادامه راه هموارتر خواهد ساخت. برنامه توليد شركت فولاد آليا ژي ايران در سال 95 به ميزان 400 هزار تن تعيين شده كه اين عدد 20 درصد بيش از عملكرد سال قبل است ميزان شمش توليدي در 5 ماه ابتدايي سالجاري 27 درصد بيش از مدت مشابه در سال قبل بوده است.
آينده صنعت فولاد را چگونه ارزيابي ميكنيد؟
آينده فولاد در كشور با چالشهاي جدي روبهرو است، اما در عين حال ظرفيت و استعدادهاي مناسبي در اختيار است كه بتوان چالشهاي پيش رو را با درايت پشت سرنهاد. فشار فزاينده سهم اشتغال در كشور كه اكنون بر گرده صنعت فولاد فشار وارد ميآورد با رشد اقتصادی در تمامی بخشها باید كاهش اساسي پيدا کند اصلاح تعرفه واردات بهعنوان يكي از چالشهاي فعلي است. واردات از چين باید به شكل روشني مديريت شود تا اين صنعت اشتغالزا از سايه تهديد خارج شود.
نوسازي صنعت و توسعه كيفي آن به همراه كاهش هزينههاي توليد، افزايش بهرهوري در سايه بهبود تكنولوژي و اتوماسيون صنعتي باید بهعنوان محوری اساسي مورد توجه قرار گيرند. انحصار قيمتگذاري بعضي از نهادهاي توليدي مانند قيمت آهن اسفنجي نیز از ديگر محورهاي قابل توجه است كه در صنايع فاقد زنجير تامين آنان را با چالش روبهرو کرده است.
برنامههای آتي فولاد آلیاژی چيست؟
تحول سازماني در تمامي بخشها در راستاي افزايش بهرهوري، توسعه صادرات، ايجاد واحدهاي پايين دستي در راستاي افزايش ارزش افزوده بيشتر، افزايش سودآوري در راستاي توسعه كمي و كيفي، ارتقای سطح رفاه كاركنان و تقبل بيشتر مسووليتهاي اجتماعي، توجه به موارد زيست محيطي بهعنوان شرط توسعه پايدار، تامين بخش وسيعتري از نيازهاي صنايع كشور، آموزش مشتريان خرد و كلان در راستاي كاهش هزينههاي توليدي و افزايش رقابتپذيري از جمله برنامههای آتی شرکت است.
منبع:دنیای اقتصاد