هادی حق شناس معتقد است شناورسازی نرخ سود در شرایطی اجرا می شود که دو اتفاق در اقتصاد ایران بیفتد. اول اینکه حتما باید یکسان سازی نرخ ارز را داشته باشیم و دوم اینکه نرخ تورم یک رقمی تثبیت شده داشته باشیم.
به گزارش بانک و بیمه ( bima.ir )، چندی است که در میان محافل اقتصادی سخن از ضرورت شناورسازی نرخ سود بانکی به میان میآید. باتوجه به دو دور کاهش سود بانکی در سالجاری اجرای شناورسازی سود بانکی قطعا تاثیرات متفاوتی بهدنبال خواهد داشت. اما در هر حال باید به این نکته توجه داشت که صرف نظر از محاسنی که این موضوع ممکن است داشته باشد، اجرای آن در شرایط زمانی کنونی چندان به صلاح اقتصاد کشور و نظام بانکی نیست.
دولت دقت کند
هادی حق شناس کارشناس مسائل اقتصادی به آفتاب یزد اظهار داشت: مقام پولی در هر کشور به عنوان متولی بازار پول همواره کنترلکننده شاخصهای پولی است که از جمله مهمترین این شاخصها تعیین نرخ سود بانکی است. در کشورهای توسعه یافته و به خصوص در آمریکا اگر قرار باشد که نرخ بهره کم یا زیاد شود فدرال رزرو یا بانک مرکزی آن کشور از مدتها قبل بر روی این قضیه کار میکند و شاخصهای مختلف را بررسی و در نهایت درباره تغییر نرخ بهره تصمیم گیری میکند. به عبارت دیگر در کشورهای توسعه یافته هم این گونه نیست که بازار تعیین کننده قیمت باشد بلکه بانک مرکزی و مقام پولی کنترلکننده شاخصهای پولی و از جمله نرخ بهره است.
حقشناس گفت: در ایران علاوه بر آنکه ما معتقدیم مقام پولی - بانک مرکزی - باید نظارهگر و هدایتگر شاخصهای پولی باشد باید به یک شاخص کلیدی دیگر هم توجه کنیم که آن شاخص، نرخ تورم است.در اقتصادهایی که دارای تورم دو رقمی هستند طبیعی است که شناور کردن برخی شاخصها بدون کنترل و نظارت و هدایت عوارض ایجاد خواهد کرد. همین مشکل را امروز ما درخصوص یکسانسازی نرخ ارز شاهد هستیم. وقتی در اقتصادی ارز یک نرخی نیست نمیتوان درخصوص شناور شدن نرخ سود بانکی به راحتی اظهار نظر کرد.
وی افزود: شاخصهای اقتصادی در بازار مالی و بازار پول از همدیگر متاثر هستند. این کارشناس اقتصادی گفت: به نظر میرسد که ما در شرایطی میتوانیم شناورسازی نرخ سود را اجرا کنیم که دو اتفاق در اقتصاد ایران بیفتد. اول اینکه حتما باید یکسانسازی نرخ ارز را داشته باشیم
و دوم هم اینکه نرخ تورم یک رقمی تثبیت شده داشته باشیم. اگر این دو اتفاق نیفتد شناور کردن نرخ سود بانکی عوارض منفی بر روی اقتصاد و بازارها خواهد گذاشت.
حق شناس گفت: به رغم کاهش تورم ما نمیتوانیم بگوییم که تورم به مرز ثبات رسیده است.ما در خرداد امسال پایین ترین سطح تورم نقطه به نقطه و تورم ماهانه را داشتیم ولی در تیرماه و مردادماه مجددا تورم نقطه به نقطه افزایشی شد و تورم ماهانه هم بیش از یک درصد شد. چون دو شاخص تورم نقطه به نقطه و تورم ماهانه از تیرماه مجددا سیر صعودی به خود گرفته است. اگر دولت هم در سیاستهای پولی دقت نکند ممکن است در شهریور و مهر ماه سیر صعودی تورم نقطه به نقطه و ماهانه ادامه پیدا کند که اگر چنین بشود دستاورد پنج ماهه امسال که یک رقمی شدن تورم میانگین بود در خطر میافتد. حالا شما به این موضوع، بحث شناورسازی نرخ بهره را در کنار وعده دولت برای یکسان سازی نرخ ارز اضافه کنید. هم شناور سازی نرخ سود بانکی و هم یکسان سازی نرخ ارز هر دو میتواند بر تورم اثر بگذارد و آرزوی همه ما برای داشتن تورم یک رقمی را به خطر بیندازد.
هم شناور سازی نرخ سود بانکی و هم یکسان سازی نرخ ارز، هر دو میتواند بر تورم اثر بگذارد و آرزوی همه ما برای داشتن تورم یک رقمی را به خطر بیندازد.
بانک و بیمه