در دوم شهریور ماه گمرک جمهوری اسلامی بخشنامه ای را صادر کرد که بر اساس آن در صورت تشخیص گمرک اگر واردکننده ای با کارت بازرگانی غیر، اقدام به واردات کالا کند علاوه بر اخذ مالیات علی الحساب به میزان 4 درصد از مجموع ارزش گمرکی و حقوق ورودی باید مفاصا حساب مالیاتی از دارنده کارت نیز اخذ گردد .
با اجرایی شدن این بخشنامه از روز سه شنبه واردات بسیاری از کالاها به مشکل برخورده است روال کار این است که واردکننده بعد از ثبت سفارش کالا نسبت به خرید ارز از یک منبع رسمی و ارسال آن به فروشنده اقدام می نماید. ارز خریداری شده توسط واردکننده باید توسط صرافی معتبر و دارای مجوز از بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران همراه با فاکتور صورت گیرد. کالاهایی که تجار وارد می کنند عملاً با پرداخت 20 درصد پیش پرداخت و 80 درصد الباقی در زمانیکه کالا آماده به تحویل می گردد می باشد .
فاصله زمانی پرداخت 20 درصد تا ورود کالا به طور معمول دو ماه طول می کشد. حمل از مبداء بطور مثال از بندر اکتااو در قزاقستان تا انزلی سه روز زمان می برد بنابراین از روزی که واردکننده وجه اولیه را می پردازد تا روزی که کالا در بندر تخلیه می شود حدوداً 2.5 ماه زمان می برد. کالاهایی که امروز در بندرانزلی تخلیه شده اند دو ماه قبل پیش پرداخت اولیه شان صورت گرفته است. بر فرض مثال اگر واردکننده ای بخواهد با استفاده از کارت بازرگانی یک شرکت غیر واقعی که اصطلاحاً "کد فروش" خوانده می شود کالا وارد کند باید حتماً ارز آنرا از طریق صرافی معتبر بنام شرکت کد فروش برای فروشنده ارسال کرده باشد. فرض می کنیم امروز این کالا در بندر اکتااو آماده به حمل است مدارک حمل بنام شرکت کد فروش آماده می شود و پس از تسویه الباقی وجه ، کالا به ایران وارد می شود. در این صورت شرکت کد فروش باید به اداره دارایی خود مراجعه کند و مفاصا حساب مالیاتی بگیرد تا بتواند کالا را از گمرک ترخیص کند .
کارت های بازرگانی معمولاً یکسال اعتبار دارند ، اگر یک شرکت کد فروش اول فروردین ماه سال 1395 کارت بازرگانی بگیرد در تمام طول سال 1395 می تواند کالا به کشور وارد کند در اینصورت در پایان هر فصل ، یا گزارش فروش فصلی را نمی دهد یا اگر هم بدهد می تواند خلاف واقع باشد و بالاخره دفاتری که به دارایی ارائه می کند ، آن دفاتر مبتنی بر عملیات واقعی نیست. با این شرح ، کسانی که با استفاده از کد فروش ها کالای خود را وارد کرده اند به سادگی قادر به ترخیص آن از گمرک نخواهند بود چرا که منافع شرکت کد فروش در این است که بجای یک واحد کالا 100 هزار واحد کالا بیاورد ، اگر واردکننده ای با استفاده از کارت بازرگانی یک کد فروش کالا وارد کرده باشد تا زمانی که آن کد فروش حسابش را با دارایی برای تمام وارداتش تسویه نکند کالای این واردکننده در گمرک می ماند. به این ترتیب شاهد این خواهیم بود که سهم عمده ای از واردات موجود در گمرکات کشور از بنادر ترخیص نشود .
دست اندرکاران امور اقتصادی پیش بینی می کنند که حجم واردات با استفاده از کارت بازرگانی کد فروش ها معادل 30 درصد کل واردات کشور باشد. ترخیص آن بخش که در بنادر تخلیه شده با مشکلات بسیاری روبرو خواهد شد اما آن بخش که هنوز حمل نشده راه چاره دارد اما دو مشکل خواهد داشت :
اول پیدا کردن یک شرکت معتبر بازرگانی که حاضر باشد برای واردکننده کالا را وارد کند
دوم تغییر دادن مدارک به نام واردکننده جدید و خرید ارز بنام این شرکت ،
مشکل در مرحله اول است .
در این بخشنامه چند نکته نهفته است
1- هشدار به کد فروش ها و واردکنندگانی که از کارت بازرگانی آنها استفاده می کردند
2- افزایش درآمد دولت با کسب مالیات برای دریافت مفاصا حساب دولت و 4 درصد
3- افزایش تنش بین دارائی و کدفروش ها
4- پولشوئی و تشدید نظارت دولت
1-با این بخشنامه خریداران کارت بازرگانی کد فروش ها با دارائی، مشکل پیدا می کنند ، انها دو دسته اند
دسته اول یک کارت بازرگانی را انحصاری می خرند و تماما ً در اختیار خودشان است در اینصورت باید مفاصا حساب مالیاتی و 4 درصد مالیات علی الحساب را بپردازند
دسته دوم که ریسک بزرگتری دارند آنها هستند که کارتشان برای واردکننده های مختلف و کالاهای مختلف استفاده می شود در اینصورت معلوم نیست اصلاً می تواننند مفاصا حساب دریافت کنند یا نه ؟ چون واردکننده های قبلی که از این کارت استفاده کرده اند دیگر در دسترس نیستند ، خود صاحب کارت باید مشکل را حل کند. کالای وارد شده به گمرک منتظر مفاصا حساب مالیاتی باید بماند ، در واقع واردکننده ای که با استفاده از این کارت امروز کالایش در گمرک است گروگان واردات قبلی است که هیچ ربطی به او ندارد .
2- اگر همه چیز درست باشد و هیچ کالائی هم با کارت کد فروش ها وارد نشده باشد دولت عملاً با دریافت مالیات و ارائه مفاصا حساب ، به بخشی از مالیات که باید سال آینده برسد امسال رسیده است
3- صاحبان کارت بازرگانی که واردات محدودی دارند و کد فروش هم نیستند باید به اداره دارائی خود برای دریافت مفاصا حساب مراجعه کنند به این ترتیب به یکباره ادارات دارائی مواجه با واردکنندگانی میشوند که کالایشان در گمرک مانده است و عجله برای ترخیص دارند معمولاً این واردکننده ها مفاصا حساب مالیاتی را در اختیار دارند چون بدون آن دریافت یا تمدید کارت بازرگانی امکان پذیر نیست ، اما در مورد کد فروشها آنها کارتهایشان یا یکساله است که بررسی آن زمان می برد یا کارت را تمدید کرده اند در این حالت به تکالیف قانونی خود عمل نمودهاند .
4- آنچه در این میان مهم است و مغفول مانده بحث پولشوئی است .آنها که با استفاده از کارت دیگران کالا وارد می کنند وجوه نهائی را چه می کنند ؟؟ این سئوالی است که هر ذهن کنجکاوی را مشغول می نماید اگر هر کیلو آهن وارداتی 1700 تومان قیمت داشته باشد وجه هزار تن کالای وارداتی را چطور میشود پنهان کرد . این حداقل است ، برای یک بار واردات در سال . اگر واردکننده ای 4 بار کالا وارد کرده باشد باید بیش از 6 میلیارد تومان جابجائی پول را پنهان کند ، کد فروشی برای این مقادیر نیست برای تناژهای بیش از 5 برابر این رقم است، واقعاً چطور میشود این اعداد را پنهان کرد و برای چه مدتی ؟ اما چرا کار به اینجا کشیده ؟ فقط برای فرار از مالیات ؟
اکثر تجار سنتی ما به دولت در زمینه اقتصادی اعتماد ندارند ، دولت ها هم با عملکرد خودشان به این احساس دامن زده اند ، امروز دولت می خواهد جامعه را منظم کند ، سرمایه های بزرگ راه معافیت را می شناسند میدانند زیر چتر چه عنوانی پنهان شوند اما همه آنها نه این راه ها را می شناسند نه اگر هم بشناسند به انها اجازه ورود می دهند . آنچه می ماند سرمایه های بیکار است ، نگاه سنتی به بورس اعتماد ندارد ، حاضر نیست شفاف کار کند بنابراین به بانک میرود یا سر از مسکن در میاورد .
امروز دولت باید در کنار اجرای قوانین مالیاتی ، راههای سرمایه گذاری را باز کند ما نیاز به 200 میلیارد دلار سرمایه گذاری داریم بخش عمده ای از این سرمایه در داخل کشور است اگر فعال نمی شود دلیل هائی دارد ، دولت باید در کنار سیاست تهدید و کنترل سیاست تشویق و هدایت هم داشته باشد .
محمد چیت ساز
منبع:ایفنا