بررسی آمارهای صادرات محصولات معدنی کشور در 6 ماه ابتدایی امسال نشانگر پایداری روند صعودی این بخش است. بر اساس آماری که هفته گذشته از سوی گمرک جمهوری اسلامی ایران منتشر شد، مجموع صادرات صنایع معدنی 6 ماه ابتدایی امسال 16 درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد داشته و واردات این بخش نیز با 26 درصد افت مواجه شده است.
افزایش قیمت جهانی، بهبود سیاستهای تعرفهای و رفع برخی مشکلات حمل کالا و نقل و انتقال پول موجب شده امیدواری نسبت به استمرار این روند افزایش یابد و سهم صادرات محصولات معدنی از 15 درصد کنونی فراتر رود.
نکته مهم در این رابطه البته کاهش نرخ رشد صادرات محصولات معدنی و خصوصاً فولاد است که کارشناسان تعابیر مختلفی از آن مطرح میکنند.
*فراتر رفتن آمار از پیشبینیها
شرکتهای فعال در بخش صنایع معدنی در 6 ماه ابتدایی امسال موفق به صادرات 3.4 میلیارد دلاری محصولات خود شدهاند که این عدد در قیاس با مدت مشابه سال قبل 16 درصد رشد را نشان میدهد و آمار واردات 1.8 میلیارد دلاری زنجیره تولید معدن علاوه بر نشان دادن افت 26 درصدی، از افزایش تراز تجاری این بخش به 1.6 میلیارد دلار حکایت دارد.
اتفاق مثبتی که موجب شده هدف دولت در صادرات 6 میلیارد دلاری صادرات این بخش دست یافتنی شده و احتمال تحقق عددی فراتر از پیش بینیها افزایش یابد.
*کاهش رشد صادرات فولاد
میزان رشد صادرات فولاد در این دوره در حالی 11 درصد گزارش شده که این عدد در فصل بهار بالغ بر 47 درصد بود و روند کاهشی نرخ رشد آن هشداری مبنی بر لزوم ریشهیابی این مشکل و رفع آن است.
بررسی آمار شهریور ماه صادرات زنجیره فولاد اطلاعات دقیقتری به همراه دارد که بر اساس آن، کل صادرات فولاد کشور در این ماه نسبت به شهریور سال گذشته 10 درصد رشد را تجربه کرده و در این بین بیشترین میزان رشد در ذوب آهن با 186 و فولاد خوزستان با 95 درصد به چشم میخورد.
فولاد مبارکه همانند ماه گذشته روندی منفی در صادرات را تجربه کرده و میزان صادرات این شرکت با 52 درصد کاهش به 88 هزار تن رسیده و این در حالی است که میزان رشد صادرات این شرکت در نیمه اول سال، 44 درصد اعلام شده است.
*رونق داخلی و جایگزینی بازارهای صادراتی
در رابطه با اعداد اعلامی و خصوصاً کاهش چشمگیر صادرات فولاد مبارکه، کارشناسان مباحث متعددی را مطرح کردند که در این بین، برخی این اتفاق را بی ربط با ادعای چند ماه پیش انجمن فولاد اروپا مبنی بر شکایت از صادرکنندگان آسیایی به دلیل قیمت شکنی نمیدانستند.
بر همین اساس امیرحسین نادری ضمن تکذیب هر گونه ارتباط میان پرونده مذکور و کاهش صادرات فولاد مبارکه، اظهار داشت: پرونده شکایت انجمن فولاد اتحادیه اروپا تاکنون به نتیجه نرسیده و حتی در صورت هر گونه اختلالی در صادرات به اروپا، پیش بینیهای لازم برای جایگزین کردن بازارهای صادراتی از سوی فولاد مبارکه صورت گرفته است.
وی در ادامه تصریح کرد: رسالت و وظیفه اصلی فولاد مبارکه در بازار فولاد، ابتدا تأمین نیاز داخل و سپس صادرات مازاد آن به خارج است؛ به همین دلیل طی شش ماه اخیر به دلیل افزایش تقاضای داخلی، محصول کمتری صادر کردهایم.
معاون مالی و اقتصادی فولاد مبارکه روند تقاضای محصولات پایین دستی فولاد را صعودی ارزیابی کرد و تصریح کرد: در مجموع تولید شرکت کاهشی به خود ندیده و تنها تغییر در ترکیب فروش داخلی و خارجی صورت گرفته که با توجه به نزدیکی قیمت فروش داخل و خارجی شرکت، زیانی در این قضیه متوجه فولاد مبارکه و صنعت فولاد نیست.
بررسی میزان واردات فولاد توسط صنایع پایین دستی نیز مؤید این موضوع است که با افزایش فروش فولاد مبارکه در بازار داخل، نیاز به واردات کاهش یافته و عدد آن 16 درصد افت کرده است.
منبع:فارس