سرمایهگذاری خارجی امروزه به یکی از پایههای روابط بینالملل تبدیل شده و عاملی مهم در استراتژی توسعه ملی محسوب میشود. عاملی که در دوران تحریم ایران از آن محروم بود و حال با لغو تحریمهای بینالمللی شرایط برای حضور سرمایهگذاران خارجی در کشور فراهم شده است و وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز در راستای جذب هرچه بیشتر سرمایه خارجی برنامه راهبردی برای جذب هرچه بیشتر سرمایه خارجی تدوین کرده است تا به این طریق از هدر رفت سرمایههای خارجی در کشور جلوگیری کند. فعالان اقتصادی معتقدند نبود برنامه راهبردی برای جذب سرمایه خارجی در سالهای گذشته سردرگمی سرمایهگذاران خارجی را به همراه داشته و تدوین این برنامه امکان ورود سرمایهگذاران با برنامهریزی را فراهم میکند. جذب سرمایه خارجی برای صنایع فولادی را میتوان از جمله برنامههای وزارت صنعت، معدن و تجارت دانست؛ بهطوری که پس از تعیین تکلیف هفت طرح فولادی و عقد قرارداد با چینیها برای تامین سرمایه این طرحها، این وزارتخانه عقد قرارداد با سایر کشورها برای سرمایهگذاری در صنایع فولادی را در دستور کار قرار داده است.
درباره آخرین وضعیت سرمایهگذاری در صنایع گفتوگویی داشتیم با رسول خلیفهسلطانی، دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران که در ادامه میخوانید:
با اجرای برجام شرکتهای بزرگی برای سرمایهگذاری در ایران ابراز تمایل کردهاند، با توجه به فراهم شدن فضا برای ورود سرمایهگذاران به نظر شما استراتژی کشور برای جذب سرمایه خارجی باید به چه شکلی باشد؟
در کشور ما پتانسیل واقعی در بخش معدن و صنایع معدنی برای سرمایهگذاری وجود دارد به شرطی که سرمایهگذاران با چشم باز وارد کشور شوند و از مزایای موجود در کشور اطلاع کامل داشته باشند.
چه اطلاعاتی باید در اختیار سرمایهگذاران قرار گیرد؟
در کشور ما مزایایی وجود دارد که میتواند سرمایهگذاران را ترغیب به سرمایهگذاری در کشور کند که در این خصوص میتوان به وجود ذخایر گاز اشاره کرد. گاز پتانسیل خوبی برای فرآوری را در کشور فراهم میکند و این مزیت شرایط را برای کاهش هزینههای تولید برای تولیدکنندگان فراهم میکند. دسترسی به آبهای آزاد یکی دیگر از مزیتهایی است که میتواند به سرمایهگذاران خارجی معرفی شود چرا که بسیاری از کشورها از مزیت ذخایر گاز برخوردارند اما دسترسی به آبهای آزاد ندارند و این مزیت در کشور میتواند برای سرمایهگذاران بسیار جذاب باشد.
با توجه به مزایایی که کشور دارد باید چه استراتژی برای جذب سرمایه خارجی در نظر گرفت؟
داشتن برنامه بلندمدت یکی از اصلیترین ملاکها برای جذب سرمایه است چرا که نبود استراتژی منجر به هدر رفت سرمایه خواهد شد و این امر به ضرر صنایع تمام خواهد شد. ما باید با توجه به مزایایی که در کشور داریم نسبت به تدوین برنامه بلندمدت جذب سرمایه اقدام کنیم.
ارزیابی شما از فرصتهای سرمایهگذاری و چشمانداز صنعت فولاد ایران و جهان چیست؟
در حال حاضر بازار جهانی فولاد با افت بسیاری مواجه است اما این افت، خیزی هم به دنبال دارد و فولادسازان داخلی باید برای این خیز خود را آماده کنند.