تامین مالی فولادسازان از طریق معاملات سلف ابتدایی از سال ۹۵ تا اواخر دی ماه، ۴۳ درصد و تامین مالی تولیدکنندگان سنگآهن از طریق انتشار اوراق سلف موازی استاندارد ۵۱ درصد رشد داشته است.
پس از نشست مشترک انجمن تولیدکنندگان فولاد و مدیران ارشد بورس کالای ایران که در راستای استفاده هر چه بیشتر فولادسازان از ظرفیتهای بورس کالا برگزار شد، مهمترین مسائل بورسی تولیدکنندگان فولاد، ابزارهای جدید تامین مالی و رشد تامین مالی فولادسازان در سال جاری نسبت به سال گذشته در گفتوگو با حامد سلطانینژاد، مدیرعامل بورس کالای ایران مورد بررسی قرار گرفت.
به دنبال ارتباط سازنده با تولیدکنندگان فولاد هستیم
مدیرعامل بورس کالای ایران درباره نتیجه جلسه مشترک با تولیدکنندگان فولاد گفت: با توجه به اینکه انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران بهعنوان نهادی برای ارائه و نظرات تولیدکنندگان فولاد بخش خصوصی محسوب میشود؛ ارتباط سازنده و تعاملات موثر میتواند نتایج مثمر ثمری برای هر دو طرف در برداشته باشد. همچنین برگزاری نشستهای هماندیشی گسترده این انجمن با رستههای مختلف فولادی، فرصت خوبی است تا با حضور کارشناسان بورس کالا در جلسات این رستهها بتوان با سایر تولیدکنندگان به بحث و گفتوگو پرداخت و مشکلات و مسائل آنها را مرتفع کرده و فضا را برای حضور هرچه بیشتر بخش خصوصی صنعت فولاد در بورس کالا فراهم کرد.سلطانینژاد در ادامه گفت: هماکنون با ابزارهای مناسبی که در اختیار بورس کالای ایران وجود دارد، میتوان شرایط خوبی را برای تولیدکنندگان مهیا کرد. شفاف شدن هرچه بیشتر بازار، از بین رفتن واسطهگران و تنظیم و ثبات بازار از طریق بورس کالا ممکن است؛ چراکه بورس کالا نهادی است که عرضه و تقاضا را زیر نظر دارد و طبعا میتواند شرایط بازار را بهتر کند.
رشد تامین مالی فولادسازان و سنگآهنیها
مدیرعامل بورس کالا درخصوص تامینهای مالی انجام شده از سوی این نهاد برای فعالان حوزه فولاد و صنایع معدنی گفت: تامین مالی فولادسازان از طریق معاملات سلف از ابتدای سال ۹۵ تا 24/ 10/ 1395 برابر با ۳/ ۹۱ هزار میلیارد ریال بوده که نسبت به دوره مشابه سال قبل ۴۳ درصد رشد داشته است.سلطانینژاد اظهار کرد: تامین مالی تولیدکنندگان سنگ آهن از طریق انتشار اوراق سلف موازی استاندارد نیز از ابتدای سال ۹۵ برابر با ۲۲/ ۱ هزار میلیارد ریال بوده که نسبت به دوره مشابه قبلی ۵۱ درصد رشد داشته است.
معرفی ابزارهای تامین مالی بورس کالا
سلطانینژاد درباره ابزارهای بورس کالا برای فولادسازان گفت: سلف موازی استاندارد ابزاری برای تامین مالی تولیدکنندگان است که با پیش خرید محصولاتشان از سوی خریداران انجام میشود. در این روش به خریداران اوراقی تحویل داده میشود که قابل انتقال به غیر بوده و برای تولیدکننده بسیار به صرفه محسوب میشود. برای نمونه، ذوب آهن اصفهان در سال جاری و تنها طی یک نوبت تامین مالی از طریق سلف موازی، توانست حدود ۱۵۰ میلیارد تومان تامین مالی شود.وی در ادامه، گواهی سپرده را ابزار دیگری برای تامین مالی تولیدکنندگان دانست و اظهار کرد: روش دیگری که بورس کالا برای تسهیل تجارت کالا از یکسو و وثیقهگذاری برای تامین مالی تولیدکنندگان فولاد از سوی دیگر در نظر دارد، استفاده از گواهی سپرده است. از ویژگیهای گواهی سپرده این است که باعث کشف قیمتهای محصولات بهطور روزانه خواهد شد.سلطانینژاد ادامه داد: ابزار تسهیل تجارت و تامین مالی شرکت بورس کالای ایران تحت عنوان معاملات گواهی سپرده کالایی با تمرکز بر معاملات قبض انبار در سالهای گذشته از سوی بورس کالا طراحی و به دفعات پیادهسازی شده است. از بارزترین نقشهای این ابزار امکان توثیق و در نتیجه تامین مالی به واسطه آن و افزایش نقدشوندگی معاملات کالایی به وسیله آن است.وی افزود: این ابزار امکان سرمایهگذاری روی کالاها را برای افراد و اقشار مختلف فراهم میکند که نتیجه آن هدایت هدفمند سرمایهها و تامین مالی صنایع است. تامین مالی از طریق گواهی سپرده کالایی چه از طریق توثیق آن و اخذ تسهیلات و چه از طریق جذب سرمایه کمترین هزینه مالی را بر صنایع تحمیل خواهد کرد.
مدیرعامل بورس کالای ایران خاطرنشان کرد: یک شیوه در دسترس برای تامین مالی صنایع از طریق گواهی سپرده کالایی، مبنا قرار دادن کالای راکد در انبار و صدور گواهی سپرده به پشتوانه آن است. صنایع مختلف در کشور میتوانند از این طریق سرمایههای زیادی را برای تامین مالی و توسعه خود جذب کنند.سلطانینژاد همچنین درخصوص روش قرارداد آتی (فیوچرز)، شرایط و مزایای آن گفت: قراردادهای آتی از جمله مهمترین ابزارهای مدیریت ریسک در جهان امروز هستند که بورس کالای ایران در جهت نهادینه کردن و توسعه آن در بازار و اقتصاد کشور تلاش فراوانی کرده است. مدیریت ریسک نوسانات قیمت بازار، امکان برنامهریزی بلندمدت، ارائه تصویری از جهتگیری بازار در آینده، افزایش توان معاملاتی افراد، معامله بدون نیاز به هزینههای انبارداری و حمل، خروج آسان از معامله بدون نیاز به تحویل کالا و هزینههای فسخ معامله، معافیت مالیاتی، استاندارد بودن قرارداد و تضمین معاملات، از جمله مهمترین ویژگیهای قراردادهای آتی است. وی توضیح داد: در سادهترین نگاه پیادهسازی قراردادهای آتی در زنجیره ارزش محصولات، امکان برنامهریزی بلندمدت برای تامین مواد اولیه، تولید و فروش محصولات را برای صنایع فراهم خواهد کرد. در صورتی که صنایع بدون اتکا به ابزارهای پوشش ریسک مانند قراردادهای آتی همواره با ریسک نوسانات قیمت مواد اولیه و محصول نهایی مواجه خواهند بود.
نرخ کارمزد در بورس کالا پایین است
مدیرعامل بورس کالای ایران در ادامه خاطرنشان کرد: اینکه برخی از دوستان گلایه دارند که نرخ کارمزد بورس کالا به صرفه نیست باید گفت چنین مسالهای صحیح نیست و نرخ کارمزد بورس کالای ایران نسبت به سایر کشورها بسیار پایین تر است. دریافت نیم در هزارم ارزش کل معاملات بهعنوان کارمزد رقم بالایی محسوب نمیشود و در معاملات چند میلیاردی تنها ۱۰ میلیون تومان هزینه کارمزد میشود که این هم به خاطر سهامداران بورس کالا است.وی گفت: از سوی دیگر متقاضیان بازار سهام میتوانند از طریق فرابورس اقدام به خرید سهام این شرکت کنند. نکته دیگر اینکه درآمدهایی که از طریق کارمزد حاصل میشود، عمده مصرف آن در ایجاد زیرساختهایی قویتر برای معاملات کالایی است که در بورس کالا انجام میگیرد.