یک کارشناس حوزه فولاد گفت: اعمال تعرفه ۲۳ درصدی واردات توسط اتحادیه اروپا قطعا صادرات فولاد ایران را تحت تأثیر قرار می دهد ولی تولیدکنندگان بزرگی مانند فولاد مبارکه باید به این اتفاق به عنوان فرصتی برای یافتن بازارهای جدید نگاه کنند.
کیوان جعفریطهرانی کارشناس و فعال حوزه چرخه فولاد درباره تصمیم اتحادیه اروپا به اعمال تعرفه 23 درصدی واردات بر ورق گرم فولاد مبارکه اصفهان گفت: این تصمیم تأثیر بدی بر صادرات محصولات فولادی کشور خواهدداشت و صادرات فولاد را قطعا کاهش میدهد ولی می توان با یافتن بازارهای جدید ضمن حفظ تراز تجاری صادراتی، جایگاه ارزآوری محصولات فولادی را نیز ارتقا داد.
وی افزود: سال 94 فولاد مبارکه حدود یک میلیون 850 تا یک میلیون و900 هزار تن صادرات داشت. در سال 95 با تکیه بیشتر بر تأمین نیاز داخلی و تحت تأثیر برخی تولیدکنندگان داخلی، صادرات خود را به یک میلیون و 540 هزار تن کاهش داد.
رئیس امور بینالملل اتحادیه سنگآهن ایران ادامهداد: اکنون که کمیسیون اتحادیه اروپا اعلام کرده قصد دارد بر روی واردات شرکت فولاد مبارکه ایران تعرفه 23 درصدی اعمال کند، فولاد مبارکه باید با استفاده از هنر بازاریابی، خریداران جدیدی برای محصولات خود در سطح جهان پیدا کند تا این تهدید به فرصت تبدیل شود.
جعفریطهرانی افزود: بعد از روسیه که بر روی محصولات یکی از کارخانههای آن تعرفه 33 درصدی اعمال خواهدشد، بالاترین تعرفه وضع شده به محصولات فولادمبارکه تعلق دارد و سایر کشورها و صادرکنندهها تعرفههای وارداتی پایینتری پرداخت خواهندکرد.
وی گفت: اتحادیه اروپا از چندین ماه قبل 37 اقدام ضد دامپینگی در بخش فولاد را آغاز کردهبود که 15 مورد آن، ناشی از نگرانی درخصوص اقدامات چین است البته این اقدامات منحصر به چین نیست و اتحادیه اروپا در مورد هر کشوری که بابت صادرات محصولات فولادی آن به این اتحادیه دچار نگرانی بود، چنین اقداماتی را انجام دادهاست. به همین خاطر هم علاوه بر اقدامات انجام گرفته درباره چین، برخی از این اقدامات مربوط به دامپینگ محصولات فولادی از کشورهای روسیه، برزیل، صربستان و اوکراین در دست اجرا بود که اکنون شاهد اجرایی شدن این اقدامات هستیم.
وی افزود: بررسی شرایط تولید و آنچه از سوی اتحادیه اروپا، دامپینگ فولادی نامیده میشود از مدتها قبل درباره ایران نیز آغاز شده بود و آنگونه که برخی منابع رسانهای مدعی میشدند، قرار بود پس از روشن شدن نتیجه این بررسیها تا اواخر فروردین ماه سال آینده، تصمیمات تعرفهای اتخاذشود.
رئیس امور بین الملل انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ آهن ایران، درباره اینکه اگر این اتفاق درباره صادرات محصولات فولادی ایران رخ دهد، چه کار میتوان کرد، گفت: اتحادیه اروپا چنین اقداماتی را بر اساس مقررات سازمان تجارت جهانی انجام می دهد؛ بر اساس این مقررات، اتحادیه اروپا می تواند تعرفه های ضد دامپینگ را بر روی محصولات کشورهای خارج از این اتحادیه نیز اعمال کند و این در صورتی رخ خواهد داد که بررسی تحقیقات نشان دهد محصولات این کشورها با قیمت های پایین تر از نرخ بازار و به منظور آسیب رساندن به صنعت اتحادیه اروپا وارد کشورهای عضو این اتحادیه می شود.