سومین جلسه کمیته راهبردی همایش صنعت فولاد و معدن ایران در حالی برگزار شد که فعالان دولتی و خصوصی بر ضرورت استفاده از مطالعات انجام شده در صنعت فولاد به منظور تدوین سند چشمانداز و نقشه راه در این حوزه تاکید کردند. این همایش همچنین با خبر خوش رییس هیات عامل ایمیدور مبنی بر حضور مدیران بزرگترین بنگاههای اقتصادی فرانسه در اواسط بهمن ماه در ایران برای سرمایهگذاری در حوزههای مختلف کسبوکار از جمله معدن و صنایع معدنی نیز همراه بود.
در سومین جلسه کمیته راهبردی، مهدی کرباسیان، معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت و رییس هیات عامل ایمیدرو؛ مصطفی موذنزاده، مشاور معاون اول رییسجمهور؛ بهرام سبحانی، مدیرعامل فولاد مبارکه؛ رضا اشرف سمنانی، مشاور ایمیدرو؛ محمد ابکاء، مدیرعامل فولاد تکنیک؛ رسول خلیفه سلطان، دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران؛ حسین پناهیان، مدیرعامل بورس کالای ایران؛ علی نقی مشایخی، رییس گروه مدیریت دانشگاه اقتصاد و مدیریت دانشگاه صنعتی شریف؛ محمود اسلامیان، عضو هیات رییسه اتاق بازرگانی ایران؛ علی نادری، مدیرعامل کنسرسیوم MTS؛ حسین عبدی زاده، رییس دانشکده مهندسی متالوژی و مواد دانشگاه تهران؛ منوچهر طاهایی، مدیرکل روابط عمومی وزارت صنعت، معدن و تجارت؛ مهرداد اکبریان، رییس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ آهن؛ علی همت، مدیرعامل شرکت ایریتک؛ محمدرضا محوی، مدیرعامل IMCO؛ یعقوب مشفق، مدیر روابط عمومی ایمیدرو؛ علیرضا بختیاری، مدیر مسوول روزنامه دنیای اقتصاد و محسن پروان، دبیر همایش حضور داشتند.
حضور سرمایهگذاران فرانسوی
در ابتدای این نشست مهدی کرباسیان با اشاره به حضور سرمایهگذاران فرانسوی در کشور، گفت: روزهای 4 و 5 فوریه 2014 (15 و 16بهمن ماه) مدیران بنگاههای اقتصادی فرانسه وارد ایران میشوند تا در مورد شرایط سرمایهگذاری در تمامی حوزهها (از جمله معدن و صنایع معدنی) مذاکره کنند. معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت در ادامه گفت: علاوه بر آنها سرمایهگذاران روس هم به دنبال امضای تفاهمنامه با ایران هستند که امیدواریم با سیاستهای دولت این موضوع به نتیجه برسد.
برگزاری 8 پانل تخصصی
در ادامه علیرضا بختیاری با ارایه گزارشی از نحوه برگزاری چهارمین همایش صنعت فولاد و معدن ایران اظهار کرد: تاکنون حضور 750نفر برای حضور در همایش امسال نهایی شده است، این در حالی است که در سال گذشته 685نفر در این همایش حضور داشتند. وی با اشاره به دعوت از سفرای کشورهای مختلف برای شرکت در این همایش گفت: ایتالیا، چین، اوکراین، عربستان، امارات و... از جمله کشورهایی هستند که سفرای آنها برای شرکت در این همایش دعوت شدهاند.
مدیر مسوول روزنامه «دنیای اقتصاد» با اشاره به پیشبینی برگزاری 8 پانل تخصصی در این همایش گفت: همچنین در این همایش انجام سه کار تحقیقاتی نیز صورت گرفته که نتایج آن در همایش اعلام میشود.
سه موضوع محوری همایش
در همین زمینه محسن پروان نیز توضیح داد: قرار است در همایش امسال سه موضوع «ترسیم چشمانداز بازار فولاد با نگاهی به الزامات و امکانات زیربنایی کشور» با همکاری شرکت فولاد تکنیک؛ «وضعیت موجود ایران و چشمانداز توسعه صنعت فولاد ایران و خاورمیانه» با همکاری شرکت برسو؛ همچنین «روند اکتشاف سنگ آهن و زغالسنگ در صنعت فولاد و راهکارهای پیش رو» با همکاری شرکت ایریتک بررسی شود. وی افزود: امیدواریم که بررسی این سه موضوع بتواند به تدوین سند چشمانداز و نقشه راه صنعت فولاد کمک کند. دبیر چهارمین همایش صنعت فولاد و معدن ایران در ادامه با اشاره به برگزاری کارگاههای آموزشی در حاشیه این همایش گفت: آشنایی با قراردادهای سلف موازی استاندارد میلگرد در بورس کالای ایران؛ آشنایی با قراردادهای آتی میلگرد در بورس کالای ایران؛ بررسی بازار فولاد ایران و سرمایهگذاری بخش خصوصی در مقیاس کوچک و متوسط؛ بررسی بازار فولاد ایران و جهان؛ ارائه آخرین تکنولوژیهای تولید در معدن فولاد از طریق شرکت دانیلی ایتالیا و نشست فعالان تولید و بازار سنگ آهن با حضور شرکت UMetal از جمله کارگاههای آموزشی این همایش است. به گفته وی، در این همایش قرار است تکنولوژیهای جدید (از معدن تا محصول نهایی) از سوی شرکت دانیلی ارائه شود.
توجه به مکانیابی واحدها
در ادامه این جلسه محمد ابکاء با اشاره به مطالعات فولاد تکنیک در زمینه چشم انداز فولاد ایران، منطقه و جهان گفت: در حال حاضر 95 واحد فعال در تولید فولاد خام داريم که ظرفیت تولید آنها 15 تا 16 میلیون تن است. در عین حال 329 واحد در دست احداث فولاد نیز وجود دارد که ظرفیت تولید آنها 92میلیون تن است. مدیرعامل فولاد تکنیک در ادامه گفت: مطالعات انجام شده نشان میدهد که در محصولات نهایی نیز 278واحد فعال هستند که ظرفیت تولید آنها 38میلیون تن است. این در حالی است که برای 580 واحد نیز مجوز صادر شده است که ظرفیت تولید آنها 82میلیون تن است.
این اظهارات در حالی اعلام شده است که به گفته کرباسیان این ارقام با اطلاعات ایمیدرو در تناقض است و باید با تجمیع اطلاعات یک گزارش واحد از میزان ظرفیت تولید فولاد و محصولات نهایی بهدست آید. محمود اسلامیان نیز در این جلسه با انتقاد از نبود نقشه راه در صنعت فولاد، پیشنهاد کرد تدوین استراتژی توسعه صنعت فولاد را ایمیدرو بر عهده بگیرد و نقشه راه توسعه در این صنعت را در اختیار وزارت صنعت، معدن و تجارت قرار دهد. در ادامه ابکاء با اشاره به چالشهای پیش روی توسعه صنعت فولاد کشور گفت: مطالعات نشان میدهد که حتی در صورت تحقق رشد 8درصدی اقتصادی میزان مصرف فولاد در کشور در یک بازه مصرف 32 تا 55 میلیون تن خواهد بود. این به این معنا است که اگر واحدهای فعال در این صنعت امکان صادرات نداشته باشند، راهی از پیش نخواهند برد.
وی با اشاره به مشکلات تامین برق برای واحدهای فولادی نیز گفت: برآوردها نشان میدهد که در کشور به 8میلیارد دلار سرمایهگذاری برای تامین برق واحدهای فولادی نیاز داریم. ابکاء افزود: همچنین در حوزه مصرف گاز نیز آمار دقیقی از مصرف واحدهای صنعتی وجود ندارد. در عین حال نیز اطلاعات مربوط به منابع آب کشور تا سال 1380 در دسترس است و برآوردی در این زمینه نیز وجود ندارد. با توجه به موارد ذکر شده
مکان یابی واحدهای جدید تولید در صنعت فولاد باید با توجه به امکانات زیربنایی مورد توجه قرار گیرد. وی با اشاره به مشکلات حمل و نقل در کشور نیز گفت: مطابق سند چشمانداز 20ساله کشور باید در سال 1404 معادل 350میلیون تن جابهجایی ریلی در کشور داشته باشیم، این در حالی است که این میزان در حال حاضر 35میلیون تن است.
ضرورت صیانت از معادن کشور
محمدرضا محوی، مدیرعامل IMCO نیز دیگر سخنران این جلسه بود. وی در ابتدا با مقایسه میزان حفاری در حوزه معدن در ایران با سایر کشورها گفت: در ایران 2میلیون و 100هزار متر حفاری صورت گرفته که در مقایسه با آمارهای جهانی رقم زیادی نیست. در کانادا در یک بازه زمانی 14ساله معادل 50میلیون متر حفاری در بخش معدن صورت گرفته است. وی در ادامه با اشاره به ضرورت صیانت از معادن کشور اظهار کرد: در حال حاضر برخی از معادن در دست بخش خصوصی است که باید بر نحوه بهرهبرداری از آنها نظارت شود.
توجه به توازن در صنعت فولاد
در ادامه علی نقی مشایخی، اقتصاددان با بیان اینکه در ساختار همایش فولاد باید سوالات مهم را مورد توجه قرار داد، گفت: توجه به پتانسیل صنعت فولاد در ایران، توازن در وضع موجود صنعت فولاد و زنجیره تولید آن از جمله مباحثی است که در همایش فولاد میتواند مورد توجه قرار گیرد. بهرهوری و رقابتپذیری در صنعت فولاد نیز از دیگر مواردی است که باید آنها را در نظر گرفت. این استاد دانشگاه با بیان اینکه نباید فقط در مورد ایجاد ظرفیت در صنعت فولاد صحبت شود، گفت: در کنار ایجاد ظرفیت باید بهرهوری را هم در نظر گرفت.
تکمیل واحدهای نیمهتمام
محمود اسلامیان، عضو هیات رییسه اتاق بازرگانی ایران نیز بر توجیه اقتصادی، مکانیابی اقتصادی و ظرفیت اقتصادی در توسعه صنعت فولاد تاکید کرد و گفت: در جذب سرمایههای خارجی باید سرمایهگذاران را متقاعد کنیم که روی واحدهای نیمه تمام سرمایه گذاری کنند.
ارایه سند واحد در مورد صنعت فولاد
مصطفی موذنزاده، مشاور معاون اول رییسجمهور نیز با تاکید بر اینکه در زنجیره تولید فولاد نباید گسستگی وجود داشته باشد، گفت: حتما باید با همکاری ایمیدرو و وزارت صنعت، معدن و تجارت در همایش فولاد یک سند واحد در مورد صنعت فولاد ارایه شود. موضوعی که کرباسیان شرط آن را یکسانسازی اطلاعات دانست.
در جمعبندی مباحث مطرح شده دبیر همایش نیز توضیح داد: در چهارمین همایش صنعت، فولاد و معدن ایران پتانسیلها و ظرفیت صنعت فولاد مطرح خواهد شد؛ اینکه کجا هستیم، کجا میخواهیم برویم و چگونه به هدف میرسیم سه سوالی است که درصدد پاسخ به آنها هستیم. به گفته وی، هدف از مطالعات و تحقیقات انجام شده این است که در همایش فولاد سند چشمانداز و نقشه راه صنعت فولاد و معدن ایران تهیه شود.
بهرام سبحانی، مدیرعامل فولاد مبارکه نیز در ادامه این جلسه گفت: اگر قرار است سندی طرح شود که در جهت توسعه صنعت فولاد مورد استفاده قرار گیرد، باید ظرفیتهای بهینه سرمایهگذاری، تکنولوژی مورد نیاز و مکانیابی طرحها نیز مشخص شود. به گفته وی، تدوین سند جامع در صنعت فولاد از پراکندگی توسعه این صنعت جلوگیری میکند. رضا اشرف سمنانی، مشاور ایمیدرو از دیگر سخنرانان این جلسه بود که به توجه به امکانات زیربنایی برای توسعه صنعت فولاد تاکید کرد. به گفته وی، امکانات زیربنایی کنونی کشور جوابگوی ظرفیتسازیهای زیاد در صنعت فولاد نيست. مهرداد اکبریان، رییس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ آهن با اشاره به اینکه بخش معدن برای توسعه و حیاتش به پول نیاز دارد، گفت: پیشنهاد ما این است که برای حل مشکلات بخش فولاد کشور، تولیدکنندگان سنگ آهن را با قیمت تمام شده در اختیار واحدهای فولادی قرار دهند؛ اما در ارزش افزوده شرکتهای فولاد سهیم باشند. البته این پیشنهاد برای طرحهایی است که بالای 80درصد پیشرفت فیزیکی دارند. رسول خلیفه سلطان، دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران با اشاره به اینکه اختلاف نظری در مورد مباحث مطرح شده در این جلسه وجود نداشت، گفت: این همایش میتواند برد ملی داشته باشد؛ بنابراین تا زمان برگزاری این همایش میتوان میزگردهای تخصصی در رابطه با مباحث همایش برگزار کرد.
در پایان این جلسه کرباسیان با تاکید بر تدوین سندی راهگشا برای توسعه صنعت فولاد، از مغفول ماندن حوزه اکتشاف انتقاد کرد و گفت: اگر به دنبال بحث اکتشاف نرویم، سرمایهگذاری در صنایع معدنی شدنی نیست. علاقهمندان براي كسب اطلاعات بيشتر يا حضور در همايش ميتوانند با شمارههاي 32 و 87762430 تماس حاصل فرمايند