مهندس بهادر احرامیان، مدیرعامل فولاد یزد و نایب رئیس انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران معتقد است مشکل صنعت فولاد از قیمت های پایین فولاد در بازار داخلی است. وی در گفت و گوی خود تنها راهکار برای رهایی از این وضعیت و اینکه تمام زنجیره فولاد راضی شوند را اصلاح قیمت های پایه عرضه در بازار داخل عنوان کرد. وی در ادامه پیشنهاد انجمن تولیدکنندگان فولاد برای اصلاح قیمت های داخلی زنجیره فولاد و نقد خود بر سیاست تنظیم بازار فولاد را با چیلان در میان گذاشت.
شکاف قیمتی در بازار فولاد ناشی از چیست؟
بهادر احرامیان، نایب رئیس انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران علت اصلی تفاوت نرخ ها در بازار داخلی و جهانی را ثابت بودن قیمت های داخلی عنوان کرد و گفت: داستان از قیمت محصولات معدنی آغاز شد و شرکت های معدنی تولیدکننده کنسانتره و گندله انتظار داشتند قیمت محصولاتشان برای فروش به فولادسازان متناسب با قیمت های جهانی تعدیل شده و بالاتر رود. علت تفاوت زیاد قیمت محصولات معدنی در بازار داخلی و جهانی، ثابت بودن قیمت های داخلی بوده است.
وی افزود: تا پیش از این، زمانی که نوسانات قیمت را در بازارهای جهانی شاهد بودیم فاصله قیمت های داخلی و بین المللی اینقدر زیاد نمی شد لذا معدن کاران درخواست تعدیل نسبت ها را داشتند که بررسی شد و در نهایت نسبت های قیمتی گندله و کنسانتره تعدیل شدند درحالی که به اعتقاد فولادسازان این شکاف قیمتی ناشی از درصدهای پایینی که چندین سال پابرجا بوده و طبق آن معاملات انجام می شد، نبوده بلکه برگرفته از قیمت های پایه پایین معاملات فولاد بود که سبب می شد اعداد و ارقام فروش گندله و کنسانتره نیز پایین بیاید.
چرا نسبت های قیمتی در طول زنجیره فولاد دچار مشکل شد؟
احرامیان خاطرنشان کرد: اوایل دهه نود بود که در انجمن تولیدکنندگان فولاد، کار کارشناسی بر روی نسبت های قیمتی انجام شد و نسبت های قیمتی در طول زنجیره فولاد بازبینی و تعیین شدند. آن زمان قیمت های داخلی متاثر از بازارهای جهانی بود چراکه ایران واردکننده فولاد بود و لذا قیمت های فولاد در بازار داخلی نزدیک به نرخ های CFR و حمل شده به ایران حتی با احتساب هزینه های گمرکی بود. وضعیت امروز به گونه ای دیگر است، امروز به دلیل سرکوب قیمتی که وزارت صمت در پیش گرفته و سعی دارد قیمت های پایه را از سطح قیمت اقتصادی تولید واحدها نیز پایین تر بیاورد، شاهد بروز مشکل در کل زنجیره هستیم به گونه ای که برای نمونه قیمت میلگرد آجدار در بازار داخل ۳۲۰ دلار بوده که حتی پایین تر از قیمت های قراضه جهانی می باشد. به عبارتی، اکنون قیمت های پایین ملاک نسبت های قیمتی در طول زنجیره شده است. حتی شمش صادراتی فولاد خوزستان اگرچه از فروش داخلی بالاتر است اما همان قیمت نیز از قیمت های معمول صادراتی پایین تر آمده چراکه قیمت در بازار داخل بسیار کم است.
ضرایب قیمتی و یا قیمت پایه محصولات فولادی را اصلاح کنیم؟
مدیرعامل فولاد یزد تصریح کرد: پایین آمدن قیمت های داخلی نه تنها قیمت صادراتی محصول را تحت تاثیر قرار داده بلکه بهای فروش شمش در بازارهای جهانی را نیز تحت الشعاع قرار داده است. یعنی بهای شمش صادراتی فولاد خوزستان که در مرداد ماه ۳۹۰ دلار بود، بایستی ۴۴۰ دلار معامله می شد. همچنین این پایین بودن نرخ ها، ارزآوری که از ابتدا برای صنعت فولاد در نظر گرفته شده بود را زیر سوال می برد. وی افزود: چنانچه این روند ادامه یابد بعید نیست که برخلاف پیش بینی هایی که در ابتدای سال صورت گرفت، صنعت فولاد دچار کسری منابع ارزی هم شود. همچنین این مسئله می تواند سبب وضع تعرفه های آنتی دامپینگ بر روی محصولات فولادی ایران از سوی کشورهای دیگر شود و برای صادرات فولاد ایران مشکل ساز گردد.
این مدیر فعال فولادی خاطرنشان کرد: همین نرخ های پایین سبب می شود میانگین قیمت فروش فولاد خوزستان نیز پایین آمده و درصد معدنی ها شامل کنسانتره و گندله هم در این بین کاهشی شود و معدن کاران نیز متضرر شوند. بنابراین معتقدیم یک مشکل با یک تصمیم اشتباه دیگر به مشکلات صنعت فولاد افزوده شده و به جای اینکه قیمت پایه محصولات را در داخل اصلاح نموده و معقول نماییم، ضرایب قیمتی را اصلاح کرده ایم و قطعا روزی که قیمت های پایه در بازار داخل اصلاح شوند، ضرایب بسیار بالا خواهند بود و دوباره باید تعدیل منفی شده یا برداشته شوند که در این صورت شاهد بهم ریختگی در نظم به وجود آمده خواهیم بود.
جولان دلالان در بازار فولاد به دلیل قیمت های پایین داخلی است؟
احرامیان بهترین پیشنهاد عملیاتی را معقول شدن قیمت ها در بازار داخل متناسب با نرخ های جهانی خواند و عنوان کرد: بازار هیجانی مورد نظر هیچ یک از تولیدکنندگان و فعالان بازار فولاد نیست و ایده آل تولیدکنندگان فعالیت در بازار با ثبات است چراکه دود نوسانات قیمت در ابتدا به چشم تولیدکننده می رود و مصرف کنندگان نیز از قیمت های پایین قطعا منفعت نخواهند برد بلکه عده ای دلال و واسطه گر از شرایط به وجود آمده بهره خواهند برد.
وی تاکید کرد: ایران به عنوان یک صادرکننده فولاد شناخته می شود و طبیعی است که قیمت در بازار آن با فرمولی نزدیک به نرخ های جهانی محاسبه شود البته در بسیاری از کشورهای صادراتی، قیمت داخل از قیمت هایی که کارخانجات برای صادرات اعلام می کنند مقداری بالاتر است.
پیشنهاد انجمن فولاد برای اصلاح قیمت های داخلی زنجیره فولاد چیست؟
نایب رئیس انجمن تولیدکنندگان فولاد پیشنهاد انجمن برای اصلاح قیمت های داخلی را چنین تشریح کرد: پیشنهاد انجمن برای قیمت های داخلی ۹۰ تا ۹۵ درصد قیمت فوب صادراتی ضربدر ارز روزانه و رسمی کشور می باشد. این نرخ نه تنها منافع مصرف کننده را تامین می کند بلکه ایده آل تولیدکنندگان و فولادسازان و همین طور زنجیره پایین دست فولاد و معدنکاران می باشد.
آیا سیاست تنظیم بازار منجر به اعمال تبعیض در صنعت فولاد شده است؟
مدیرعامل فولاد یزد در بخش پایانی صحبت های خود گفت: اکنون در مورد صنعت فولاد نسبت به صنایع دیگر تبعیض و سرکوب قیمتی اعمال می شود. دلار در بخش فولاد حدود ۸ تا ۹ هزار تومان است درحالی که نرخ دلار رسمی کشور بین ۱۱ تا ۱۲ هزار تومان می باشد و این تبعیض فقط در صنعت فولاد دیده می شود. در انتها باید گفت مهم ترین معضل فولادسازان، نحوه و سیاست تنظیم بازار داخل است که خطرات بزرگ و بلند مدتی را متوجه این صنعت خواهد کرد و باید به سرعت درخصوص این مسئله شفاف سازی گردد و مشکل رفع شود. وی افزود: در بهمن ماه ۹۷ معاونت معدنی اعلام داشتند که التهاب بازار فولاد از بین رفته و شرایط به بازار عادی باز خواهد گشت و حتی شاهد لغو بخشنامه ها خواهیم بود اما با گذشت ۵ ماه از ابتدای سال هنوز شاهد تغییر بخشنامه ها هستیم و شرایط تثبیت نشده است.