محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان با حضور در برنامه گفتوگوی ویژه خبری شبکه دو در چارچوب ارائه گزارش یکصد روزه وزارتخانه به سؤالات مجری این برنامه پاسخ داد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، ظریف در پاسخ به این سؤال که مهمترین کارکرد و دستاورد وزارت امور خارجه طی 100 روز گذشته چیست، گفت: بهدلیل مقاومت مردم و انتخاب هوشمندانه آنها در انتخابات ریاست جمهوری شکست تصویری بود که برای مخدوش کردن تصویر جمهوری اسلامی ایران بود.
وی با اشاره به توافق هستهای ژنو ابراز امیدواری کرد که نتیجه آن موجب روابط و نیز بهبود معیشت مردم شود.
وزیر امور خارجه در پاسخ به سؤالی درباره برداشت کشورهای غربی نسبت به برنامه اقدام مشترک متفاوت است، پاسخ داد: در عالم سیاست بسیاری از نگرانیهای داخلی هستند که سیاست را شکل میدهند، آمریکاییها بیشتر نگرانیهایشان پاسخگویی به برخی فشارهای داخلی است. اما این بهمعنای آن نیست که مردم آمریکا این نظر را دارند. تا 5 ماه قبل بیشتر مردم آمریکا فکر میکردند تنها راه برخورد با ایران برخورد نظامی است، اما امروز نزدیک 70 درصد این مردم فکر میکنند تنها راه دیپلماسی در مورد ایران کارآیی دارد.
وی افزود: رگههایی از واقعبینی در اظهارات مسئولان آمریکا دیده میشود، برای مثال صحبتهای اوباما در مرکز سابان را میتوان نام برد. در این صحبتها اوباما برای اولین بار اعتراف کرد: اگر بهاختیار من بود من هم میخواستم یک پیچ و مهره از برنامه هستهای ایران نباشد، اما نمیتوانم، برنامه هستهای ایران واقعیتی شده است، و باید با آن کنار آمد اما هنوز در گفتمان خود فکر میکنند از روشهای تحریم و فشار میتوانند سیاستهای خود را پیش ببرند.
ظریف ادامه داد: شاهد بودید در مذاکرات هستهای ژنو، وزرای خارجه 6 کشور بزرگ طی ماه اخیر دو بار راهی ژنو شدند و تمام برنامههای خود را لغو کردند و به این مذاکرات پیوستند، چرا که احساس میکنند مجبور هستند با ایران وارد مذاکره شوند.
وی افزود: هم متن برنامه اقدام مشترک کاملاً مشخص است که باید گامهای متوازن و همزمان صورت گیرد و گفتوگوهای کارشناسی در وین بر این موضوع توافق شد. ما در یک روز مشخص اقدامات را بهصورت همزمان اجرا میکنیم. اما هنوز این تاریخ و روز مشخص نشده است. وزیر امور خارجه کشورمان ادامه داد: ساز و کارهایی برای نظارت بر اجرای اقدامات وجود دارد که برای ایران آژانس است و برای غرب کمیسیون مشترک است.
ظریف گفت: ما معتقدیم که میتوانیم مذاکرات و توافق را تا آخر پیش ببریم، و با عنایت به مقاومت مردم موفق شویم. هدف در این برنامه گام به گام مشخص شده است که در برنامه اقدام و نهایی دو نکته غنیسازی در ایران و رفع همه تحریمها تأکید شده است. پس از انجام مرحله اول، مذاکرات برای گام نهایی شروع میشود. شاید نتوانیم همه گام نهایی را یکباره اجرا کنیم اما دراینباره باید مذاکره کنیم و مذاکرات دشواری خواهد بود.
ظریف ادامه داد: بعد از آن دوره برنامه هستهای ایران مانند هر کشور غیرهستهای دیگر همچون ژاپن و آلمان میشود، غیرهستهای در معنای معاهده انپیتی، یعنی همه کشورهایی که دسترسی به فنآوری پیشرفته هستهای دارند. بعد از آن دوره هیچ محدودیتی جز محدودیتی که انپیتی اعلام میکند و آن دنبال نکردن سلاح هستهای است ندارد.
وزیر امور خارجه تأکید کرد: آنچه قدر مسلم است، برنامه هستهای ایران و غنیسازی در خاک ایران ادامه پیدا خواهد کرد و در این شکی نیست.
محمدجواد ظریف اظهار داشت: نه امنیت ایران، نه دین و نه اخلاق و نه تاریخ ما اقتضا نمیکند که بهدنبال سلاح هستهای باشیم و هیچ نیازی به این نوع تسلیحات نداریم. ما کشوری هستیم که علیرغم سکوت بین المللی قربانی سلاحهای شیمیایی بودیم و هرچند فنآوری را هم داشتیم اما هرگز ایران از این سلاحها بهعنوان عملی متقابل انجام نداد لذا ما برنامه سلاح هستهای نداریم.
ظریف ادامه داد: هدف از مذاکره حفظ حقوق مردم است، رفع بهانههاست. و بحثهایی را که از سوی برخی مقامات آمریکایی میشنوید به حساب این بگذارید که طرف غربی بهخصوص آمریکایی باید به برخی گروههای فشار پاسخگو باشند.
وی تأکید کرد: مردم ایران از لابی صهیونیستی آمریکا خسته شدهاند و بهدنبال راهحل صلحآمیز هستند و این توفیق جمهوری اسلامی است که فضاسازی این لابیها را شکسته است.
هیچ اقدامی انجام ندادهایم که برنامه هستهای ایران را به عقب بیندازد، این توافق بهنفع مردم ایران و بهنفع مردم دنیاست چرا که بازی با حاصلجمع صفر را نمیپذیرم.
ظریف افزود: ساختار برنامه صلحآمیز هستهای ایران تغییر نکرده است، غنیسازی ادامه دارد، فردو ادامه دارد، اراک ادامه دارد اما فضا و تصویری که از ایران ایجاد کردهاند شکسته شده است و علت نگرانی نتانیاهو نیز همین است، نگرانی که قابل ترمیم نیست. وی تأکید کرد: چارچوب برنامه صلحآمیز هستهای ایران کاملاً دستنخورده باقی خواهد ماند.
وی ادامه داد: منافع ملی و آرمانی ایران همراستاست و در تضاد نیست و روابط ما با کشورهای منطقه، از جمله سوریه، لبنان و عراق مستحکم باقی میماند. البته ما در مسائل داخلی کشورها دخالت نمیکنیم.
وی افزود: ساعاتی قبل دبیرکل سازمان ملل در تماس تلفنی با من تأکید کرد حضور جمهوری اسلامی ایران در ژنو2 ضروری است.
وزارت خارجه درباره شکلگیری جریان افراطی در منطقه هشدار داد. وی همچنین نسبت به فعال شدن برای مبارزه با این پدیده شوم نیز تأکید کرد.