آرش محبی نژاد ، با اشاره به اینکه طی چند سال اخیر وضعیت تولید خودرو با وخامت شدیدی روبه رو شده است، اظهار داشت: علاوه بر مشکلات داخلی، تحریم های بین المللی نیز مشکلات مضاعفی را برای صنعت خودرو داشته است.
وی با بیان این که از سال 90 تا 92 محدودیت تأمین مواد اولیه و قطعات باعث شده تا واردات خودرو در کشور افزایش پیدا کند، افزود: به واسطه پراکندگی قطعات رقم دقیقی از میزان واردات قطعات خودرو به کشور وجود ندارد. اما باید بگویم ارقام واردات قطعه بسیار وخیم تر از واردات خودرو به کشور است.
به اعتقاد دبیر انجمن صنایع همگن قطعهسازی کشور، در حال حاضر قاچاق قطعه خودرو به راحتی در کشور انجام می شود و حتی قطعات خودرو به نام های غیر از تعرفه قطعات خودرو وارد کشور میگردند.
وی در ادامه صحبتهای خود به آمار تکان دهنده واردات خودرو اشاره کرد و افزود: در سال 90 حدود 39 هزار دستگاه خودرو وارد کشور شده است که این رقم با توجه به تولید یک میلیون و 400هزار دستگاه خودرو نشان از آن دارد که حدود 2.8 درصد کل تولیدات داخل خودرو وارد کشور شده است.
این عضو هیأت مدیره انجمن قطعه سازان تصریح کرد: در سال 91 نیز حدود 45 هزار دستگاه خودروهای سواری وارد کشور شده است که این رقم در مقایسه با 750 هزار خودروی تولید داخل رشد 5.7 درصدی واردات خودرو را به کشور نشان می دهد.
محبی نژاد با بیان این که سال 92 بدترین سال واردات خودرو به کشور بوده است، گفت: در این سال بیش از 78 هزار دستگاه خودرو وارد کشور شده است که این عدد نسبت به 625 هزار تولید خودروی سواری داخل کشور بیانگر این نکته است که 12.5 درصد تولید داخل، خودرو وارد کشور شده است.
وی با اشاره به اینکه مطابق بررسی ها از سال 90 تاکنون حدود 4.5 برابر خودرو وارد کشور شده است، اظهارداشت: این آمار ها در حالی عنوان می شود که در طول این سال ها قدرت خرید مردم کاهش و اوضاع اقتصادی کشور نا مناسب بوده است.
محبی نژاد با بیان اینکه اکثر خودروهای وارداتی از مبداء امارات متحده وارد کشور شده اند، اضافه کرد: البته در این میان تا حد زیادی خودروهای بی کیفیت چینی هم وارد کشور شده است به نحوی که76 درصد خودروهای وارداتی از امارات و 16 درصد خودروی چینی و مابقی از سایر کشورها وارد کشور میشوند.
وی با اشاره به هجوم خودروهای چینی به کشور، گفت: علیرغم تمام صحبت ها مبنی بر اینکه خودروهای وارداتی بیشتر لوکس هستند نیز باید بگویم با ممنوعیت واردات خودروهای بالای 2500 سی سی اکثر خودروهای وارداتی رقیب تولید داخل بوده و هر ساله حجم واردات آنها نیز افزایش پیدا میکند.
محبی نژاد با اشاره به اینکه براساس آمار هر ساله میزان ریال پرداختی مشتریان ایرانی برای خرید خودورهای خارجی در حال افزایش است، تصریح کرد: بررسی مجموع هزینههای گمرگی خودروهای وارداتی نشان از آن دارد که ارزش گمرکی خودروها تقریباً نصف قیمت فروش خودرو است. به عبارتی مردم ایران در سال 92 حدود 9 هزار میلیارد تومان بابت خرید خودروهای خارجی ریال پرداخت کرده اند که متأسفانه رقم مذکور بیش از نصف ارزش کل تولید داخل کشور است .
وی با اشاره به اینکه اگر حجم واردات خودروهای خارجی به کشور افزایش پیدا کند باید سرنوشت نا مناسبی را صنعت خودروی کشور متصور شد، اظهارداشت: اگر مجلس و دولت دست به دست هم ندهند و این موضوع را مدیریت نکنند این حرکت خزشی ادامه یافته و به مرور شاهد زوال صنعت خودرو خواهیم بود.
دبیر انجمن صنایع همگن قطعهسازی کشور اضافه کرد: این روزها یکی از دغدغه های مهم قطعه سازان افزایش حجم واردات خودرو و قطعات ان است زیرا خودروهای وارداتی خود نیازمند قطعه هستند که این قطعه ها هم باید از خارج تأمین شوند.
محبی نژاد تصریح کرد: تا دو سال آینده به میزان 9 هزار میلیارد تومان هزینه باید برای صرف تأمین قطعات خودروهای وارداتی به کشور شود که این امر به مروز تعطیلی قطعه سازان داخلی را به دنبال خواهد داشت.