طی هفته گذشته اوضاع برای سه شرکت بزرگ تولیدكننده فولاد در آمریکا؛ فولاد ایالاتمتحده (NYSE: X)، فولاد ای.کی (NYSE: AKS)و فولاد دینامیکز (NASDAQ: STLD) کمی سخت شد. در واقع در سطحی گستردهتر تمام صنعت فولاد ایالاتمتحده، بهدلیل انتشار مجموعهای از اخبار مربوط به تغییرات در میزان تعرفههای واردات، دستخوش نوسان شد.
به گزارش «دنیای اقتصاد» به نقل از سی ان ان؛ خبر منتشره در قالب تصمیم وزارت بازرگانی مبنی بر اتخاذ تعرفه سنگین واردات برای برخی شرکتهای فولادی که اقدام به واردات فولاد از کره میکنند، بود. گفته شده این تصمیم به دنبال این ادعا که برخی شرکتهای کره اقدام به فروش لولههای فولادی ارزانقیمت به بازار فولاد ایالاتمتحده کردهاند، اتخاذ شد. طی دهه گذشته میلادی، تولید فولاد در سراسر آسیا بهویژه در چین، به دنبال افزایش حاشیه سود حاصل از صادرات محصولات فولادی به بازارهای ایالاتمتحده، بسیار سودآور بوده است. این موج هجوم صادرات فولاد کم هزینه به آمریکا اما ضربههای سختی به صنعت فولاد ایالاتمتحده وارد ساخته و شرکتهای فعال در این زمینه را وادار کرده تا با تلاش بیوقفه، درصدد توجیه سیاستگذاران برای اتخاذ تصمیمات جدید باشند.
در نهایت، در سال 2010، سیاستگذاران اقدام به وضع عوارض واردات برای فولاد چین کردند که این حرکت به منزله یک پیروزی برای صنعت فولاد آمریکا بود. با این حال، واردات به این کشور با وجود تغییرات در سیاستهای سایر تولیدکنندگان آسیایی بهطور کامل متوقف نشد.
در سال 2013؛ تولید فولاد خام جهان با 5/3 درصد رشد نسبت به سال 2012 به 1607 میلیون تن رسید. در این میان تولید فولاد خام در آمریکای شمالی با 9/1 درصد کاهش به 3/119 میلیون تن رسید. از این میزان 87 میلیون تن مربوط به ایالاتمتحده آمریکا است که با 2 درصد کاهش حجم تولید نسبت به سال 2012 روبه رو شده است. بخش اعظم این رشد مربوط به تولید فولاد در آسیا و خاورمیانه بوده و این درحالی است که تولید فولاد خام در سایر نقاط جهان طی سال 2013 در مقایسه با سال ماقبل روند کاهشی داشته است. تولید فولاد خام کشور چین در سال مذکور با رشد 5/7 درصدی به رقم 779 میلیون تن افزایش یافت. سهم این کشور از تولید جهانی فولاد خام از 7/46 درصد در سال 2012 با 8/1درصد رشد به 5/48 درصد در سال 2013 رسیده است. با توجه به اطلاعات و آمار منتشره از سوی وزارت بازرگانی ایالاتمتحده، کرهجنوبی در سال 2013 رقمی در حدود 894 هزار و 300 تن لولههای فولادی را در بازار ایالاتمتحده به ارزش حدود 800 میلیون دلار دامپینگ کرده است. در مدت مشابه، هفت صادرکننده دیگر رقمی در حدود 630 میلیون دلار از باقی لولههای فولادی را در بازار ایالاتمتحده دامپینگ کردهاند. «دامپینگ» اصطلاحی است برای صادرات کالاها که در بازار مقصد کمتر از ارزش منصفانه خود فروخته میشوند.
براساس گزارشهای موجود، وزارت بازرگانی ایالاتمتحده برای مبارزه با آزادسازی فولاد، در 11 جولای اعلام کرد که تعرفه واردات برای هشت تولیدکننده فولاد از 89/9 درصد به 75/15 درصد افزایش خواهد یافت. آنچه محتمل به نظر میرسد این است که کمیسیون تجارت بینالمللی ایالاتمتحده این وضعیت را دائمی باقی بگذارد.
به عقیده کارشناسان این تعرفهها، میتواند برای صنعت فولاد ایالاتمتحده آمریکا خبر خوبی باشد. فولاد ایالاتمتحده در حال حاضر بهدلیل قیمتگذاری ضعیف مجبور به تعطیل کردن جریان تولید برخی از محصولات لوله فولادی است تا ظرفیت تولید خود را به تعادل برساند. این حکم باید اثر قابل توجهی روی تولیدات فولاد ایالاتمتحده و بهبود آنها داشته باشد.
به گزارش «دنیای اقتصاد» تحلیلگران
وال استریت تخمین میزنند که شکاف بین قیمت وارداتی و هزینههای داخلی ساخت لولههای فولادی در حدود 200 دلار در هر تن است که پس از اعمال تغییرات در تعرفههای وارداتی، این فاصله باید به 65 تا 120 دلار در هر تن کاهش یابد.
یکی از درها باز میشود، یکی دیگر بسته!
با اين وجود اما درحالیکه تغییرات تعرفههای فولاد کرهجنوبی، خبر خوبی برای این صنعت بود، اما چند روز بعد سرمایهگذاران با خبر بدی مواجه شدند. سازمان تجارت جهانی (WTO)ایالاتمتحده را برای قرار دادن تعرفه روی واردات محصولات فولاد چین و هند مواخذه کرد.
WTO حکم داده که ایالاتمتحده برای محافظت از تولیدکنندگان داخلی فولاد خود با قرار دادن تعرفههای سنگین برای کارخانههای تولید فولاد هندی و چینی؛ مرتکب عملی غیرقانونی شده است. در حکم WTO؛ پیچیدگیها و ابهامات بسیاری وجود داشت که برخی از آنها مورد تایید قرار گرفت و برخی نیز رد شد. در پایان، ایالاتمتحده آمریکا به عنوان ناقض قوانین سازمان تجارت جهانی شناخته و به اصلاح عملکرد نادرست خود محکوم شد. آمریکا گفته است که در حال بررسی گزینههای خود است. به گفته کارشناسان، هفته گذشته یکی از ایام پرحاشیه برای صنعت فولاد آمریکا بود. از یک طرف، دامپینگ کرهجنوبی دچار روندی کند شد و از طرف دیگر، روشن نیست که سیاستهای حمایتی ایالاتمتحده در مورد تعرفه فولاد قانونی است یا خیر و اینکه درنهایت امکان برداشته شدن آنها چقدر خواهد بود. اما آنچه قابل پیشبینی به نظر ميرسد این است که چند ماه آینده، ایام پرحادثهای برای صنعت فولاد خواهد بود.