آلاینده بودن صنعت فولاد مبارکه موضوعی است که مورد اختلاف برخی مسئولان اصفهانی قرار گرفته و در حالی که اداره محیط زیست اصفهان بر پاک بودن این صنعت و پایین بودن آلایندگی این کارخانه اصرار دارد، نماینده مبارکه در مجلس شورای اسلامی با جدیت این مسئله را رد می کند.
آلاینده بودن صنعت فولادمبارکه موضوعی است که مورد اختلاف برخی مسئولان اصفهانی قرار گرفته است و در حالی که اداره محیط زیست اصفهان و شرکت فولادمبارکه بر پاک بودن این صنعت و پایین بودن آلایندگی این کارخانه اصرار می ورزند برخی کارشناسان محیط زیست واز جمله نماینده فولاد مبارکه با جدیت این مسئله را رد می کنند.
مجتمع فولاد مبارکه جز صنایع سبز نیست
در همین زمینه قاسمی معاون فنی اداره کل حفاظت محیط زیست استان اصفهان اظهار داشت: مجتمع فولاد مبارکه اصفهان در سال گذشته جزو صنایع سبز نبوده اما جز صنایع آلاینده هم نیست.
وی با بیان اینکه میان صنعت سبز و صنعت غیرآلاینده تفاوتهایی وجود دارد، بیان داشت: مطابق لیستی که بهمن هر سال اعلام می شود مجتمع فولاد مبارکه در سال گذشته جزو صنایع سبز نبوده اما آلاینده هم نیست.
معاون فنی اداره کل حفاظت محیطزیست استان اصفهان تاکید کرد: اسامی صنایع آلاینده و صنعت سبز پس از اعلام در سایت سازمان موجود بوده و مطابق قانون یک درصد از فروش صنایع آلاینده به عنوان مالیات ارزش بر افزوده سهم پرداختی صنایع آلاینده است.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا استاندادهای آلایندگی در تمام نقاط کشور میتواند یکسان باشد، ادامه داد: استانداردهای آلودگی در سرتاسر کشور یکسان و ملی است و منطقه ای نیست چون این مسئله در کشور ما بدین شکل تصویب نشده است و ما مطابق استانداردهای کشوری که به ما اعلام شده عمل می کنیم.
قاسمی افزود: مطابق قانون اگر آلایندگی واحد صنعتی استاندارد از حد مجاز بیشتر باشد ما به عنوان مجری قانون وارد عمل می شویم تا از این کار پیشگیری کنیم.
معاون حفاظت محیط زیست استان اصفهان تصریح کرد: از سال 87 صنایع فولاد با نصب فیلترهایی میزان آلایندگی خود را به حد استاندارد رسانده اند.
وی ادامه داد: از سوی دیگرخروجی های فولاد از سال 87 تاکنون به طور مداوم توسط سازمان حفاظت محیط زیست اندازه گیری شده و به میزان استاندارد بوده است.
سبحانی: 180 میلیارد تومان صرف کنترل آلایندگی کردهایم
در همین ارتباط سبحانی مدیرعامل فولادمبارکه نیز در پاسخ به این پرسش که آیا خشکی درختان اطراف کارخانه فولاد نشانه ای از آلایندگی این کارخانه است، اظهار داشت: تا محدوده شهر ورزنه درختان همین وضعیت را دارند بنابراین مسئله را باید ناشی از شرایط اقلیمی و کمبود آب دانست ضمن اینکه از اثرات صنایع فولاد بر کشاورزی تا شعاع 50 کیلومتری هیچ گزارشی ارائه نشده است.
وی در واکنش به اظهارات مختلف درباره آلایندگی این کارخانه بر خلاف نظر محیط زیست بیان داشت: ما سرمایه گذاری های سنگینی در راستای عدم آلایندگی کرده ایم و سالانه 180 میلیارد تومان ثابت صرف کنترل آلایندگی و 15 میلیارد تومان نیز برای برای نگهداری تجهیزات سالیانه صرف کرده ایم.
مدیرعامل فولادمبارکه ادامه داد: ما در ایران تنها 15 میلیون تن فولاد تهیه می کنیم در حالیکه در ژاپن با یک پنجم وسعت ایران و جمعیت بالای 100 میلیون 130 میلیون تن فولاد تهیه می شود.
وی اضافه کرد: اگر ماهیت فولاد آلاینده باشد باید مردم این کشور از بیماری مرده باشند و این مسئله نشان می دهد که مکانیزم های پیشگیری کننده نیز وجود دارند.
مطابق اسناد فراوان فولاد مبارکه آلاینده است
اما علی ایرانپور، عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی در این ارتباط اظهار داشت: اتحادیه اروپا یعنی کشورهایی که خودشان این صنعت را در ابتدا ایجاد کردند صنایع فولاد را به عنوان صنایع غیرپاک معرفی کردهاند.
وی افزود: با کمی تحقیق متوجه این نکته می شویم که در حال حاضر عمده صنایع فولاد در کشورهای جهان سوم قرار دارد و اروپایی ها نیز به دنبال سرمایه گذاری و ایجاد این کارخانه در کشورهای آسیای میانه هستند که این موضوع نشانگر غیرپاک بودن و آلایندهبودن این صنعت است.
ایرانپور با توجه به اینکه مدیر عامل فولاد مبارکه این صنعت را پاک دانسته و شائبه های آلایندگی این کارخانه را رد کرده است، بیان داشت: ما از صنعتی صحبت می کنیم که 9 میلیون مترمکعب گاز استفاده می کند که معادل مصرف سالیانه یک استان است و می توان به کمک آن چند استان کشور را پوشش داد بنابراین این سئوال پیش می آید که دود ناشی از سوختن این همه گاز به کجا می رود و آیا در حد استاندارد است یا خیر؟
وی ادامه داد: در طول سالهای گذشته تمامی باغات مجاور کارخانه فولادمبارکه نابود شدند و کارشناسان کمیسیون کشاورزی این نکته را تایید کردند که آلودگی عامل از میان رفتن این درختان بوده است بنابراین سئوال پیش می آید که اگر صنعتی پاک باشد دلیل این امر چیست.
نماینده مبارکه در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر این موضوع که مردم اصفهان آگاهتر از این هستند که بتوان امری را به اشتباه بر آنها مشتبه کرد، اذعان داشت: من به سخنان خود آقای سبحانی مدیر عامل فولادمبارکه استناد می کنم که در روز معارفه خود بیان داشته بود که یک شمع و یک موتورسیکلت نیز آلاینده است اما اینکه بر استاندارد بودن این آلایندگی تاکید میکند به نوعی به اعلام محیطزیست بر میگردد.
ایرانپور گفت: مشکل دیگری که در ارتباط با بازدیدهای محیطزیست از فولادمبارکه وجود دارد این است که این اداره زمان بازدید خود را به این کارخانه اطلاع میدهند و فولاد در این زمان تولید را پایین میآورد و میزان آلایندگی آن از حد استاندارد کمتر میشود.
نماینده مبارکه درباره اعلام آلایندگی مبارکه در پایینتر از حد استاندارد نیز اظهار داشت: من به عنوان کارشناس کشاورزی و محیطزیست می گویم که مواردی که اداره مربوطه به عنوان استاندارد مد نظر قرار داده است مربوط به دهها سال گذشته و در کشورهای دیگر بوده است و ارتباطی با ایران ندارد.
محیط زیست آلودگی را تنها به خروجی کورهها مختص کرده است
وی افزود: این سازمان آلودگی را تنها به خروجی کورهها مختص کرده است و این در حالی است که در تمام دنیا آلودگی کوره تنها یکی از شاخصهاست و آلودگی آب، خاک و مواردی چنین نیز در نظر گرفته می شود اما متأسفانه محیط زیست از هیچ کدام از آیتمهای جهانی برای سنجش این موضوع استفاده کنند.
ایرانپور ابراز داشت: چطور میتوانیم بپذیریم که بزرگترین واحد صنعتی کشور و بیشترین تولید واحد صنعتی تولید فولاد خاورمیانه آلاینده نیست در حالی که مدیرعامل آن خودش در صحبتهایی که با من داشت این مسئله را تایید کرد.
وی افزود: این مسئله موضوعی است که کارشناسان متبحر نیز آن را تایید کردهاند؛ چندی پیش 5 کارشناس زبده مجلس از کمیسیون کشاورزی به اصفهان آمدند و بر آلایندگی فولاد صحه گذاشتند.
نماینده مبارکه با توجه به اینکه مدیر عامل فولاد بر این موضوع تاکید داشته که برخی به دنبال جذب جرایم و عوارض آلایندگی این مباحث را مطرح میکنند؛ ابراز داشت: من مدارکی در دست دارم که هر روز آمار آلایندگی فولاد به دفتر مدیرعامل می رود و از درون خود کارخانه فولاد اسنادی در دست دارم که در روزهای مختلفی در تابستان و برخی ماههای پاییز سال گذشته این آلایندگی تایید شده است.
وی افزود: صحبتی که با مدیرعامل فولاد دارم این است که اگر صداقت دارد صحبتهایی که در جلسات خصوصی خود درباره آلاینده بودن این کارخانه با خود من مطرح کرد را به شکل علنی نیز اعلام کند.
ایرانپور بیان داشت: مدیر عامل فولاد بارها در سخنانی به خود من بیان داشته که اعلام آلاینده بودن فولاد به صادرات این محصول خلل وارد میکند و ما مجبور هستیم خود را تبرئه کنیم.
وی ادامه داد: درباره جذب جرائم آلایندگی باید بگویم که سلامتی مردم از هرگونه موضوعات دیگر همچون مسایل مادی برای ما مهمتر است؛ اکنون میزان بالای شیوع بیماریهای تنفسی، گوش درد و سردرد در مبارکه بسیار محسوس است و پزشکان معتقدند که دلیل اصلی این مسائل آلودگی هواست.
نماینده مبارکه ضافه کرد: ما به دنبال این هستیم که شیوع بیماریها را به حداقل برسانیم و با کنترل آلودگی صنایع از بیماریهای سرطان و ام اس پیشگیری کنیم.
وی بیان داشت: ما نیز در زمینه محیطزیست راهکارهای خود را دنبال می کنیم و قصد داریم در کمیسیون اصل 90 و کمیسیون کشاورزی از مدیر عامل فولاد شکایت می کنیم و از وزیر صنعت نیز در این زمینه سئوال خواهیم کرد.
ایرانپور افزود: از سویی در سالهای اخیر ماشین های سنگین فولاد جادهها را تسخیر کرده و تعدادی از شهروندان با تصادف جان خود را از دست دادهاند چرا که این کارخانه به جای اینکه تقاطعهای غیر هم سطح ایجاد کند در اقدامی خارقالعاده جاده قدیمی خود را به جاده اصلی وصل کرده است.
جان یک انسان برای ما از درآمد فولاد ارزشمندتر است
وی افزود: جان یک انسان برای ما از کل درآمد فولاد نیز ارزشمندتر است؛ این افراد صحبت دیگری ندارند تا از خود دفاع کنند بنابراین بحث مالی را پیش میکشند که همین جا به آنها اعلام می کنم که ما به دنبال درآمدهای فولاد نیستیم بلکه سلامتی مردم را مدنظر داریم.
نماینده مبارکه در ارتباط با مبحث مطرح شده از سوی مدیرعامل فولادمبارکه که اگر صنایع فولاد آلاینده بود تا الان تمام ژاپنیها با چند برابر جمعیت، ظرفیت تولید فولاد بسیار بالا و کشوری کوچکتر مرده بودند، تاکید کرد: همه میدانند که ژاپن بسیار حرفهای در این زمینه عمل کرده و تمام موارد استاندارد را در نصب دستگاهها و فیلترهای لازم چه در امر کنترل و چه بروز رسانی دستگاهها در قبال کاهش آلایندگی رعایت می کند و این همه نیز مصرف گاز نیز ندارند اما ما در این زمینه چندان موفق نبودهایم.
وی ادامه داد: فولادمبارکه بسیار بر فضای سبز خود و تأثیر آن در کاهش آلایندگی مانور میدهد و این در حالی است که تمام درختان کاشت این کارخانه برگ سوزنی هستند که در عین حال که قویترین درختان در برابر آلایندگی هستند هیچ گونه تأثیری نیز بر کاهش آلودگی ندارند.
ایرانپور گفت: سئوال ما این است که چرا همانند تمام دنیا از درختان برگ پهن برای این موضوع استفاده نمیشود؛ جواب اینجاست که درختان برگ پهن اطراف فولاد در حال نابودی است و درختان برگ سوزنی نیز تنها تزئینی است و نمی تواند به عنوان فیلتر عمل کند و تنها در نقاط بی آب از این درختان استفاده می شود.
وی با توجه به اینکه فولاد مبارکه 180 میلیارد تومان نصب دستگاههای مختلف و انجام اقداماتی در زمینه کاهش آلایندگی صرف کرده است؛ بیان داشت: هر انسان منصفی این امر را قبول می کند که فولاد برای کاهش آلایندگی هزینه کرده است اما برای رفع آلایندگی خیر چراکه صنعتی که در دنیا غیرپاک اعلام شده در هر شرایطی آلایندگی دارد.
نماینده مبارکه با بیان اینکه اقداماتی برای کاهش آلایندگی انجام شده اما به معنای عدم آلایندگی نیست، تاکید کرد: این آلودگی را می توان صبحها به وضوح بر فراز این کارخانه دید و حتی از آن عکس گرفت.