برنامه علمی – تخصصی «دانه» که هر هفته پنجشنبه روی آنتن شبکه چهار میرود، هفته گذشته میزبان محمود احمدزاده هروی، استاد دانشگاه در رشته معدن و زمین شناسی بود.
محمود احمدزاده هروی در این برنامه در مورد تحصیل گفت: دانشجویان بعد از اتمام تحصیلات در دانشگاه باید بر آموخته های خود تمرکز کنند و بعد از مرحله تئوری، به صورت تجربی و عملی آنها را فرا گیرند. دانشجویان باید پایان تحصیلات دانشگاهی را مقدمهای برای ورود به عرصه عملی بدانند.
وی گفت: اگر علم رها شود، فراموش خواهد شد، اما اگر ادامه یابد ما با اطلاعات و روشهای جدید روبرو خواهیم شد، تا علوم جدید را در خود ذخیره و منتشر نماییم. در واقع کسب علوم و تجربه، چراغ راه ما برای ادامه خواهد بود.
این استاد دانشگاه در مورد مواد معدنی و استخراج آنها گفت: برای رسیدن به هر چیزی باید زحمت کشید و مواد معدنی نیز از این قاعده اصولی مستثنی نیست. امروزه کانیها نقش اساسی در تولید فلزات دارند، لذا همه مواد معدنی بعد از مرحله استخراج، باید پالایش و پرداخت شود، تا قابلیت استفاده در صنعت را داشته باشند.
احمدزاده هروی ضمن توضیح «نظریه برنده» که تمامی معادن به استثناء برخی از کانیها، از ماده مذاب درون زمین سرچشمه میگیرد، گفت: برای رسیدن به برخی از منابع معادن باید تا عمق 2 کیلومتری زمین پیش برویم. ایران از لحاظ سرمایه معادن بسیار ثروتمند و غنی است و مواد معدنی متعددی در سطح کشور وجود دارد، اما آنطور که باید و شاید ما نتوانستیم، اکتشافات را انجام دهیم.
وی ضمن اعلام چهار مرحله شناسایی، پیجویی، اکتشافات عمومی و اکتشافات تفصیلی برای استخراج مواد معدنی گفت: سازمان ملل کمیتهای را برای امور معدنی و تشخیص اکتشافات تشکیل داد، تا این کمیته نظرات همه کشورهای صاحب معدن را جمعآوری نماید، تا به استاندارد رساند. 4 مرحله مذکور توسط این کمیته به همه سازمانهای زمین شناسی ارسال شده است.
لذا بنده توصیه میکنم نظام مهندسی و معدن ایران و وزارت صنعت معدن و تجارت، به این مراحل توجه ویژهای داشته باشند و به آن به طور کامل عمل نمایند.
احمدزاده ضمن اشاره به معدن مس سرچشمه به عنوان بزرگترین معدن مس ایران اذعان کرد: نظام مهندسی و وزارت صنعت، معدن و تجارت باید در راستای سرمایهگذاری برای دانشجویان تلاش مضاعف داشته باشند و به این کار بها دهند. همچنین دولت برای کشف معدن بیشتر حمایت کند، زیرا اکتشاف همیشه ادامه دارد و همانند استخراج مواد معدنی است. اگر حمایت دولت نباشد، سرمایهگذاران با احتیاط سرمایهگذاری میکنند.