معاون وزیرنفت با اعلام اینکه کشورهای اروپایی برای واردات گاز ایران اعتبار زیادی نشان دادهاند از مذاکره با روسیه برای ساخت واحدهای مینی ال.ان.جی خبرداد وگفت: برای توسعه صنعت گاز تا سال ۹۶ باید ۴۱.۵ میلیارد دلار سرمایهگذاری صورت گیرد.
حمیدرضا عراقی در یک نشست آموزشی خبری با اظهار اینکه تنها 5 درصد گاز تولید کشور صادر میشود گفت: هم کنون علاوه بر کشورهای هند عراق پاکستان و عمان اروپاییها نیز برای دریافت گاز ایران تمایل نشان دادهاند که بدون شک اگر ترس از تحریمها و مذاکرات 1+5 نبود کشورهای اروپایی برای استفاده از گاز طبیعی ایران سرازیر میشدند چرا که ایران هم اکنون بزرگترین مخزن گازی جهان را داراست که تا 40-50 سال آینده با همین ظرفیت میتواند تولید کند.
وی با بیان اینکه در سالهای آینده توسعه مصرف از توسعه تولید گاز پیشی خواهد گرفت، گفت: تولید گاز در سال 49 معادل دو میلیارد مترمکعب بود که این رقم هم اکنون به 189 میلیارد مترمکعب رسیده و طبق برنامه تا سال 96 باید به 330 میلیارد مترمکعب افزایش یابد.
معاون وزیر با اشاره به اینکه حدود 98 درصد تجهیزات و فناوری مورد نیاز صنعت گاز بومی سازی شده است، گفت: هم اکنون علاوه بر طراحی شبکه گازرسانی و تجهیزات و فناوریهای مورد نیاز در این زمینه نیز در داخل ساخته میشود.
عراقی با اعلام اینکه نقش شرکت ملی گاز در آینده مدیریت تأمین گاز خواهد بود، توضیح داد: اگرچه در سالهای گذشته بخشی از واحدها به بخش خصوصی واگذار شد اما این واگذاری مناسب صورت نگرفت چرا که تنها سود کلانی را نصیب عدهای کرد و باقی مردم از این موضوع ضرر کردند. شاید یکی از دلایل مشکلات خصوصی سازی در گذشته مدیریت اشتباه این موضوع بود.
وی با اعلام اینکه تعداد پالایشگاههای گازی از 13 به 19 پالایشگاه درسال 93 افزایش خواهند یافت، گفت: همچنین تعداد ایستگاههای تقویت فشار از 71 ایستگاه کنونی به 90 ایستگاه و طول خط انتقال گاز از 35 هزار کیلومتر به 40 هزار کیلومتر درسال 96 خواهد رسید.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با اشاره به اینکه هم اکنون 63 میلیون نفر معادل 84 درصد جمعیت کشور از گاز طبیعی برخوردارند، گفت: این رقم درسال 96 به 71 میلیون معادل 94.5 درصد جمعیت خواهد رسید؛ البته گازرسانی به باقی خانوارها نیز از طریق سی.ان.جی و مینی ال.ان.جی صورت خواهد گرفت. در همین زمینه با شرکتهای روسی برای حضور در طرحهای مینی ال.ان.جی مذاکراتی صورت گرفته است.
عراقی با اظهار اینکه برای تحقق اهداف صنعت گاز تا سال 96 باید 41.5 میلیارد دلار سرمایه گذاری در این صنعت صورت گیرد، گفت: وابستگی کشور به گاز در افق 1404 به 70 درصد خواهد رسید.
وی با بیان اینکه اگر چه زمستان امسال نسبت به سال گذشته مشکلات گازرسانی کمتر خواهد بود گفت: با وجود افزایش صد میلیون متر مکعبی گاز در زمستان، حدود 135 میلیون مترمکعب کمبود گاز خواهیم داشت.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با اعلام اینکه برنامه مالی شرکت ملی گاز در گذشته دچار یک بی نظمی گسترده بود،گفت: هم اکنون این برنامه مالی با مذاکراتی که صورت گرفت منظم شده است به طوری که از این پس درآمدهای حاصل از فروش گاز به مشترکین این شرکت پس از دریافت توسط شرکت گاز به خزانه واریز خواهد شد همچنین مشکلات مربوط به مالیات نیز توافق شد که یا با رأی دادگاه یا توافق دو طرفه برطرف شود.
به گفته عراقی تنها یک چهارم درآمد حاصل از فروش گاز به مشترکین به شرکت ملی گاز اختصاص مییابد چرا که سه چهارم باقی مانده آن برای پرداخت یارانهها مصرف میشود.
وی تأکید کرد: در شرکت گاز همه مدیران از بدنه صنعت گاز محسوب میشوند به طوری که با وجود افراد بهتر که خارج از این صنعت بودند ترجیح داده شد از نیروهای داخلی استفاده شود.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران درباره سرنوشت ساخت طرح پالایشگاه گاز بیدبلند2 نیز توضیح داد: در دولت قبل مدیرعامل بانک صادرات با روحیه خاصی که داشت تمایل داشت در مسائل اقتصادی نیز دخالت کند، وی با توافقی که با وزیر نفت وقت انجام داد توانست مالکیت 80 درصد پالایشگاه بیدبلند2 را به دست آورد اما در ادامه با گذشت 5 سال این بانک نتوانست کوچکترین تغییری در وضعیت توسعه این طرح ایجاد کند. بنابراین آقای زنگنه با تصمیمی که گرفت قرار شد سپهر انرژی جای خود را به هلدینگ خلیج فارس بدهد تا بلکه با توجه به نیاز این هلدینگ به گاز پالایشگاه مورد نظر توسعه این طرح سریعتر انجام شود.
عراقی از امکان اجرای طراحهای ذخیره سازی به صورت قراردادهای بی.او.او خبرداد و گفت: در این نوع قراردادها بخش خصوصی گاز ذخیره شده را به شرکت ملی گاز ایران میفروشد.