نويد ايزد پناه، عضو هيات مديره شرکت صنايع هفت الماس با بيان اين مطلب که چالش جدي فولاد هم اکنون مازاد توليد است، اظهار کرد: ظرفيت هايي ايجاد شده اما با توجه به رکود بازار داخل تعادلي بين عرضه و تقاضا وجود ندارد و براي بهبود شرايط بازار، سريع تر بايد اقدامي صورت گيرد.
وي تصريح کرد: متاسفانه اين بي تعادلي در بازارهاي جهاني نيز وجود دارد و با افزايش حجم عرضه نسبت به تقاضا شرکت ها و واحد هاي بزرگ صنعتي براي فروش محصولاتشان شروع به رقابت کرده اند.
وي افزود: البته در بازار هاي جهاني دولت ها نقش حمايتي بيشتري را در قبال واحد هاي صنعتي ايفا مي کنند اما متاسفانه از يکسو تحريم ها و از سوي ديگر خود تحريمي مشکلات عديده اي را براي واحد هاي صنعتي داخلي به همراه داشته است.
ايزد پناه ادامه داد: در اغلب کشورها با ابزارهايي مانند اعمال تعرفه پلکاني بر واردات محصولاتي که امکان توليد داخلي آنها به ميزان کافي وجود دارد و نيز ارائه جوايز صادراتي، توليد کنندگان را حمايت مي کنند اما متاسفانه هنوز روند ارائه ارز مبادلاتي به محصولاتي که در داخل توليد مي شوند و مازاد ظرفيت توليدي آنها نيز وجود دارد (مانند ورق) ادامه دارد، از سوي ديگر چند سالي است که از صادر کنندگان هم حمايت درستي صورت نمي گيرد و تعرفه اي نيز بر واردات محصولاتي که در داخل توليد مي شود وضع نشده است. وي با اشاره به اينکه تامين مواد اوليه هم اکنون تبديل به دغدغه اصلي توليد کننده ها شده، گفت: در حال حاضر توليد کنندگان با مشکل تامين مواد اوليه روبه رو هستند و بهتر است به جاي واردات محصولات نهايي و نيمه نهايي تاکيد بر واردات مواد اوليه اي شود که امکان يا ظرفيت تامين و توليد آن در داخل وجود ندارد.
وي تاکيد کرد: در بحث واردات مواد اوليه با وجود اعتراض واحدهاي توليد کننده ورق به روند واردات ورق سرد از قزاقستان که اغلب دامپينگ صورت گرفته است هنوز اقدام پيشگيرانه اي در اين خصوص صورت نگرفته است، اين در حالي است که خواستار حمايت دولت درخصوص واردات ورق گرم 2 ميليمتر هستيم؛ چرا که توليد آن در داخل توجيه اقتصادي نداشته و در حال حاضر توليد نمي شود. وي تصريح کرد: به نظر مي رسد سياست گذاري کلان در حوزه صنعت فولاد اشتباهات زيادي داشته و سرمايه گذاري در اين صنعت روند معکوس را طي کرده است، در حالي که مي شد واحدهاي بزرگ را تشويق به سرمايه گذاري در بحث تامين ماده اوليه و نقاط مغفول صنعت فولاد کرد. عضوهيات مديره شرکت صنايع هفت الماس تصريح کرد: در حال حاضر آذربايجان بر واردات ورق بعضا تا 20درصد تعرفه گذاشته، اين در حالي است که انواع ورق از قزاقستان با حمايت کشور متبوع و با نرخ ارز مبادلاتي وارد مي شود و توان رقابتي ما را از بين برده و از سويي دولت نيز اقدام پيشگيرانه اي براي آن نکرده است. وي تنها راه تقويت بازار داخلي را حمايت از صنايعي مانند نفت و پتروشيمي، صنعت فولاد، ساخت و ساز، خودرو و نيز تسهيل مسير صادرات محصولات نهايي و نه صادرات مواد خام اوليه دانست و اظهار کرد: با حمايت اين صنايع، بازارها نيز تقويت شده و کشور از رکود خارج مي شود، البته توليد کنندگان شرايط تحريم را درک مي کنند اما مي توان راه هاي صادرات را از طريق کاهش بوروکراسي و ارائه تسهيلات باز کرد. ايزدپناه همچنين اظهار کرد: البته براي بهبود بازار داخلي پيشنهاد هايي نيز درخصوص بهبود عملکرد سيستم بانکي از جمله ايجاد بازار شبانه پول، رتبه بندي بانک ها و تبديل بانک ها به بانک اعتبار گيرنده و اعتبار دهنده داشته ايم که اين نظرات به مسوولان مربوطه ارائه شده است. ايزدپناه يکي از مشکلات آتي صنايع در بحث صادرات را کمبود خطوط حمل و نقل ريلي عنوان کرد و گفت: براي هموارسازي مسير صادرات بايد از هم اکنون به فکر توسعه خطوط حمل و نقل ريلي باشيم؛ چرا که در حال حاضر هزينه بالاي حمل داخل و خارج از طريق مسيرهاي جاده اي، خود عاملي براي افزايش قيمت تمام شده و کاهش توان رقابت در بازار صادرات است. وي تصريح کرد: در مورد ماليات بر ارزش افزوده نيز بايد اقدامات جدي انجام شود؛ چرا که همه اين ماليات را پرداخت نمي کنند اين در حالي است که توليد کنندگان هميشه در دسترس دولت بوده و بايد هزينه هايي را پرداخت کنند اما براي واسطه ها راه هاي فرار مالياتي وجود دارد و اين مساله توازن تجارت را به ضرر توليد کننده بر هم زده است.
وي درخصوص شرايط بازار ورق نسبت به محصولات طويل و ساختماني اظهار کرد: خوشبختانه بازار ورق به واسطه نوع مصرف آن نسبت به محصولات طويل و ساختماني از شرايط بهتري برخوردار بوده، اما در اين مدت نيز واحد هاي صنعتي زيادي از چرخه توليد خارج شده اند. وي تصريح کرد: قيمت ورق گرم نسبت به سال گذشته با 300 تومان رشد در هر کيلو حدود 20 درصد افزايش قيمت داشته، اما ورق روغني تنها حدود 10 درصد و ورق گالوانيزه نيز کمتر از 5 درصد رشد قيمت داشته است. قيمت ورق رنگي هم متاسفانه نسبت به سال گذشته 4 درصد افت را تجربه کرده است. در نتيجه روند قيمت ها نيز کاملابه ضرر توليد کننده داخلي و در جهت تقويت و تشويق واردکنندگان و واسطه ها بوده است. اما با همه اينها در حال حاضر نيز به رغم حاشيه سود بسيار اندک توليد ورق هاي فولادي در کشور، اين واحد صنعتي آمادگي عرضه انواع ورق هاي روغني، گالوانيزه و رنگي را با کيفيت مناسب و قيمت رقابتي با نمونه هاي مشابه خارجي دارا است، به رغم اينکه کالاي وارداتي خارجي با تعرفه اندک و با بهره بردن از ارز مبادله اي در داخل عرضه مي شود. اين عضو هيات مديره شرکت صنايع هفت الماس درخصوص روند فعاليت اين واحد صنعتي تصريح کرد: خوشبختانه اين واحد به رغم همه فشارها و بحران ها و با وجود رکود حاکم بر اقتصاد کشور،تقريبا مطابق برنامه هاي خود پيش رفته است، به طوري که در يک سال گذشته موفق شديم سهم خود را از بازار ورق افزايش دهيم و به زودي نيز خطوط جديد توليد ورق را با ظرفيت 700 هزار تن راه اندازي خواهيم کرد.