هفته گذشته بازار آهن همسو با سایر بازارهای کالایی، کاهش میانگین قیمت محصولات فولادی را تجربه کرد. در واقع این بازار که خود از قبل، به علت رکود معاملات خرد و سنگین، دلیل لازم برای کاهش سطح قیمتها را داشت، با انتشار اخبار مربوط به گشایش در پرونده هستهای کشورمان در بامداد روز یکشنبه، شرط کافی را نیز برای تداوم این روند یافت، به طوریکه تا آخرین روز معاملاتی این بازار در روز چهارشنبه هم در سطح مواد اولیه و هم مقاطع فولادی، با افت نسبی قیمت روبهرو شد.
در این میان بازار بیلتهای وارداتی به کشور نیز برای کاهش بیشتر قیمتها آرام و قرار نداشت؛ چراکه مازاد عرضه این کالا و نوسانات روبه پایین نرخ ارز در طول هفته گذشته از چند سو موجب شده بودند تا انواع ابعاد این کالا در بنادر شمال و جنوب به سمت افت بیشتر قیمت سوق پیدا کند. بر این اساس در حالیکه روز شنبه متوسط قیمت شمش در بنادر کشور 1649 تومان به ازای هر کیلو بود، روز چهارشنبه این رقم به 1639 تومان در هر کیلو تنزل یافت.
البته در بازار مقاطع نیز شرایط چندان متفاوت از بازار شمشهای وارداتی به کشور نبود. متوسط قیمت میلگرد سایزهای سنگین در ابتدای هفته 1820 تومان ثبت شده بود که تا پایان هفته به 1775 تومان رسید. علاوه بر این تیرآهن نیز اعم از شاخههای سبک و سنگین، روند نزولی هفتههای اخیر را البته با شیب تندتری در هفته گذشته همچنان حفظ کرد، به گونهای که روز شنبه با متوسط قیمت 962 هزار تومان برای شاخههای سنگین، بیش از 20 هزار تومان کاهش قیمت را در طول هفته تجربه کرد و عدد 941 هزار تومان را برای این کالا در پایان هفته به ثبت رساند.
سایه سیاست صبر بر معاملات بورس کالا
هفته گذشته در شرایطی که بازار آزاد با روند رو به پایین معاملات و قیمتها روبهرو بود، تالار صنعتی بورس کالا در گروه محصولات فولادی نیز یکی از کمسابقهترین هفتههای معاملاتی خود را به دلیل کاهش زیاد حجم عرضه و دادوستدهای صورت گرفته در آن، تجربه کرد. در این هفته از 85 هزار و 800 تن محصول فولادی که به روی تابلو معاملات رفت، تنها 25 هزار و 270 تن یعنی معادل 5/29 درصد از آن به فروش رسید. در واقع تداوم روند نزولی قیمت مقاطع و شمش در بازار آزاد طی هفته گذشته موجب شده بود معاملهگران از پذیرش قیمتهای پایه اعلامی در رینگ فولاد امتناع کرده و قیمتهای پایینتری برای انجام معامله پیشنهاد دهند که البته تکرار این شرایط در دو روز یکشنبه و دوشنبه موجب امتناع عرضهکنندگان فولادی بورس کالا از ارائه محصولات خود در روزهای سهشنبه و چهارشنبه شد. به این ترتیب با مشخص نبودن زمان تثبیت قیمتها در بازار آزاد، به علت افت روزانه بهای آهنآلات به نظر نمیرسد هفته پیشرو برای معاملهگران و فعالان بازار چندان متفاوتتر از هفتههای گذشته باشد. رییس کل بانک مرکزی اخیرا اعلام کرده از کاهش نرخ ارز حمایت میکند و از سوی دیگر محمدباقر نوبخت، معاون برنامه ریزی
و نظارت راهبردی ریاست جمهوری نیز نرخ ارز آزاد را غیرواقعی دانسته و بر لزوم نزدیکی قیمت ارز مبادلهای و آزاد تاکید کرده است. اگر این سخنان مقدمهای باشد بر کاهش نرخ ارز آزاد در روزهای پیشرو، مصنوعات فولادی نیز که به وضوح تحت تاثیر نوسانات ارزی قرار میگیرند بار دیگر با تغییرات روبه پایین قیمت مواجه شده و به این سان بر استراتژی صبر و تردید خریداران در بازار و بورس کالا خواهند افزود.
البته این موضوع در حالی است که بسیاری از کارشناسان و فعالان بازار آهن، تداوم این وضعیت را صرفا تا پایان سال عنوان کرده و میگویند به کمک رفع تحریمها و آزادسازی دلارهای بلوکه شده در سایر کشورها و همینطور ورود سرمایهگذاران خارجی به بخشهای تولیدی کشورمان، زمینههای لازم برای رونق مبادلات آهن به خوبی در سال آينده فراهم خواهد شد.