با توجه به اتفاقات چند ماه اخیر در حوزه معدنکاری سنگآهن، انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگآهن ایران طی نامهای خطاب به علی لاریجانی ریاست مجلس شورای اسلامی، شرایط محیطی حاکم بر کسب و کار معدنکاری ایران را به شدت نامساعد ارزیابی کرده و از ریاست مجلس خواهان توقف فشارهای موجود شد.
در این نامه آمده است: «معدنکاری سنگآهن ایران، طی یک دهه اخیر دوران پرفرازونشیبی را طی کرده است. در شرایطی که بخش عمدهای از صنایع کشور به علل مختلف داخلی و خارجی، یکی از سختترین دورانهای رکود خود را تجربه کردهاند، بخش معدن و بهویژه سنگآهن، با فرصتشناسی بخش خصوصی کشور از معدود بخشهای اقتصاد ایران بوده است که چراغ افسرده کسب و کار کشور را روشن نگه داشته است. این رونق که انتظار میرفت با انتخاب دولت جدید و تغییر سیاستهای اقتصادی کشور، رونقی دوچندان یابد، به علل مختلف نه تنها روند گذشته را نپیمود، بلکه متاسفانه بر اساس گزارشهای مستند اعضای این انجمن، این کسب و کار شرایط دشوار کم سابقهای را از سر میگذراند. در حالیکه برخی به استناد کاهش بی سابقه قیمت جهانی سنگآهن، بروز بحران مذکور را امری طبیعی و خارج از کنترل فعالان معدنی و بهویژه دولت محترم میدانند، ما بر این باوریم که نحوه به کارگیری ابزارهای تنظیمگیری و سیاستهای تشویقی و تنبیهی اعمال شده طی یک سال اخیر، آن هم همزمان با بحران بینالمللی بازار سنگآهن، تاثیری غیرقابل انکار بر توان رقابتپذیری و جذابیت سرمایهگذاری و رونق این کسبوکار گذاشته است. متاسفانه انتشار اخبار نگرانکننده طی ماههای اخیر از سوی دستگاههای مختلف سیاستگذاری کشور تمامی نداشته است. مورد اخیر تصویب تعمیم پرداخت بهره مالکانه به تمامی معادن کشور به میزان 25 درصد که از سوی کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی انجام شده است، در صورت طی مراحل قانونی، تیر خلاصی به پیکر معدنکاری کشور خواهد بود. این تصمیم صراحتا مغایر با قانون معادن کشور و تعهدات مالی تعیین شده در آن برای دارندگان پروانه بهرهبرداری است.»
در این نامه که به امضای رئیس هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگآهن رسیده است آمده بخش خصوصی در همه جای دنیا برای توسعه کسبوکار یا ورود به حوزههای جدید سرمایهگذاری، مبتنی بر ارزیابی محیط کسب و کار، سود آوری صنعت و چشماندازهای آتی آن و بهویژه میزان امنیت سرمایهگذاری و پایین بودن نا اطمینانیهای آن حوزه، برنامهریزی، تصمیمگیری و اقدام میکند. نگاهی اجمالی به شرایط محیطی حاکم بر کسب و کار معدنکاری طی چند ماه اخیر، بهخوبی نشان میدهد، صنعتی که بهرغم شرایط رکود تورمی در کشور و حتی بحران بازارهای بینالمللی، وضعیت رونق خود را به ابتکار سرمایهگذاران بخش خصوصی، حفظ کرده بود، تحت تاثیر انواع سیاستهای تنبیهی و فشارهای مالی و روانی گسترده در سراشیبی رکود قرار گرفته است. در پایان این نامه همچنین ضمن اظهار امیدواری درخصوص عدم تصویب این مصوبه در صحن علنی مجلس شورای اسلامی بار دیگر درخصوص اجرایی شدن این طرح پیشنهادی هشدار داده شده است.
منبع:دنیای اقتصاد