بازار محصولات صنعتی در ایران به خصوص صنعت فولاد، همواره با مشکلات ساختاری و دشواریهایی در روند دادوستد محصولات روبهرو بوده است که به اعتقاد کارشناسان این حوزه، بخش عمدهای از این مشكلات به ساختار نامناسب و ناكارآمد بازار آزاد، وجود واسطههای غیرضروری و عدم استفاده از ابزارهای نوین مالی جهت بهبود روند معاملات و تامین مالی صنایع برمیگردد. این عوامل موجب شده که با وجود تلاشهای بسیار حامیان صنعت فولاد در چند سال اخیر، نتوانیم در جهت اصلاح ساختار آن گامی مطمئن برداریم. مدیرعامل شرکت توسعه و تجارت فراگیر فولاد خوزستان در گفتوگو با «پایگاه خبری بورس کالای ایران» در این رابطه گفت: خروج صنایع مختلف همچون فولاد از رکود، حمایت بیشتری را از سوی مسوولان میطلبد بهطوریکه باید فکری اساسی برای ایجاد تقاضا در بازار داخلی یا صادراتی کرد.
کیوان پورشب افزود: از چند سال پیش بازاری متشكل و نظام يافته به نام بورس کالای ایران ایجاد شد و اکنون معاملات داخلی فولاد در این بورس با روندی مطلوب دنبال میشود، ولی امروز نبود مکانی سازمان یافته برای صادرات فولاد احساس میشود که معتقدم تالار صادراتی بورس کالای ایران میتواند برای خروج بازار فولاد از رکود، راهگشا باشد. به گفته پورشب، بورس کالای ایران از شروع فعالیت خود تا به امروز در رینگهای فلزی و فولادی در مسیری پایدار و روبه رشد حرکت کرده است، اما اگر طی سالهای اخیر صادرات این محصولات از طریق بورس کالای ایران حمایت بیشتری میشد، علاوه بر اینکه شاهد شرایط رکودی بازار فولاد نبودیم، اکنون محصولات فولادی از کالاهای اصلی رینگ صادراتی بورس کالا به شمار میرفت. در حال حاضر صادرات محصولات فولادی به سوریه انجام میشود، اما این اندازه صادرات برای کشور ما با توجه به شرایط رکود سال گذشته و حجم تولید، کافی نیست و ما برای رفع مشکلات صنعت فولاد به صادرات بیشتری نیازمندیم.
مدیرعامل شرکت توسعه و تجارت فراگیر فولاد خوزستان تاکید کرد: تمامی کشورها نیازمند بورسی منسجم همانند بورس کالا هستند بهطوریکه تاسیس بورسهای کالایی در کشورهای توسعه یافته دنیا سابقه طولانی دارد؛ ایران نیز در آغاز راه توسعه قرار دارد و قطعا حمایت از بورس کالا و راهاندازی تالارهای نمایندگی این بورس در نقاط مختلف کشور، سبب حاكم شدن نظام عرضه و تقاضا، بهبود كيفيت و استاندارد شدن كالاها، حمایت از تولیدکننده و مصرفکننده و توسعه اقتصاد ملی خواهد شد. این عضو خانه فولاد ایران گفت: اکنون با توجه به جو مثبت بازارها از نتایج حاصل از مذاکرات هستهای بهترین زمان برای حمایت صنعت فولاد از طریق صادرات هدفمند محصولات از بورس کالا است، چراکه رفع محدودیت و تحریمهای بینالمللی میتواند موجب افزايش قدرت صادراتی اين كالاها شود، البته تمام اینها بستگی به این دارد که دولت از طریق بورس کالای کشورمان تا چه اندازه صنعتگران کشور را مورد حمایت قرار دهد. وی معتقد است، چشمانداز صادرات محصولات فولادی از طریق بورس کالای ایران روشن است، اما در مقایسه با حجم صادرات بسیاری از کشورها باید قبول کنیم که برای تاثیرگذاری بر روند و قیمتهای منطقهای، راه زیادی در پیش داریم. به گفته این عضو خانه فولاد ایران، بهصورت کلی هدف از راهاندازی بورس كالا، تسهیل روند معاملات، کاهش هزینههای معاملاتی و برطرف کردن مشكلات و موانع بر سر راه توليدكنندگان بوده است، بنابراین بورس کالای ایران با اقداماتی که طی سالهای اخیر در جهت تسهیل معاملات فولاد، کشف واقعی قیمتها و تامین مالی تولیدکنندگان انجام داده، میتواند با آغاز صادرات فولاد به بهبود شرایط داخلی این صنعت حتی زودتر از انتظارها کمک کند. البته این موارد در شرایطی خواهد بود که دولت با اهمیت به مولفههایی همچون وضع عوارضهای واردات و صادرات، گرایش بیشتری به سمت صادرات فولاد نشان دهد.
منبع:دنیای اقتصاد