اخیرا اعلام شده برای تمامی طرح های فولادی یک میلیارد و 800 میلیون یورو گشایش اعتبار شده، اما ضعف در جانمایی واحدهای فولادی و توقف 9 ساله این طرح ها به دلیل نبود منابع مالی کافی چقدر مسیر افزایش ظرفیت تولید فولاد را در طرح جامع تغییر خواهد داد؟
به گزارش استیل ایران به نقل از اقتصادنیوز، اولین تصویر از راه اندازی طرح های هشت گانه فولاد سال 85 رقم خورد؛ از اواخر دولت اصلاحات، احداث چهار غول صنعتی عظیم در چهار استان مطرح شد و به تدریج این غول های بزرگ به بچه غول هایی بدل شدند که در دولت نهم به عنوان طرح هشت گانه فولادی در هشت استان تقسیم شدند.
اما راه اندازی واحدهای فولادی چهارمحال و بختیاری، شادگان، نی ریز، قائنات، بافق یزد، سبزوار، بافت و میانه طرح هایی هستند که برخی ها از این پروژه ها به عنوان یک پروژه شکست خورده یاد می کردند و برخی دیگر هم این پروژه را هنوز ناتمام می دانند و از افق روشن این طرح های فولادی دفاع می کنند.
اما پس از اینکه یکی از طرح ها به بخش خصوصی واگذار شد، سرنوشت هفت طرح فولادی پس از عدم استقبال بخش خصوصی از این طرح ها به دلیل جانمایی نامناسب و عدم پیشرفت فیزیکی مطلوب به ایمیدرو سپرده شد. بالاخره سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) در اطلاعیه ای اعلام کرد قصد دارد هفت طرح فولادی از هشت طرح جنجالی را به مزایده گذاشته و اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تهران را مامور کرد تا این نهاد بخش خصوصی برای این سازمان دولتی مشتری جمع کند.
این در حالی بود که هر یک از این طرح ها کمتر از 50 درصد پیشرفت فیزیکی داشتند و کلنگ آنها در مناطقی از کشور به زمین خورده بود که بر اساس ادعای مرکز پژوهش های مجلس، طرح های فولادی در این مناطق به هیچ وجه توجیه اقتصادی نداشته و بر این اساس نرخ بازگشت سرمایه این طرح ها صفر بوده است.