مدیرکل گمرک شهید رجایی از کاهش زمان ترخیص کالا از ۲۷ روز به کمتر از نیم ساعت خبر داد و افزود: برای نخستین بار در گمرک شهیدرجایی به منظور تسریع در امر ترخیص کالاهای اساسی و دارو تشریفات گمرکی به حداقل رسید و عملیات ترخیص کالاهای مختلف که قبلا بیش از 27 روز به طول می کشید اکنون با مدت زمان شش تا 26 دقیقه در خصوص اقلام اساسی و دارو در این گمرک انجام میشود.
مهرداد ارونقی در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) در خلیج فارس، با بیان اینکه عملیات گمرکی در خصوص اقلام اساسی به صورت شبانه روزی در گمرک شهید رجایی صورت میشود افزود: در حال حاضر تمامی عملیات گمرکی و خروج کالاهای اساسی در کمترین زمان و به صورت 24 ساعته در طول شبانه روز انجام می شود.
به گفته وی این تغییر موجب نشده است که اجناسی مانند دارو و کالاهای اساسی بدون اخذ مجوزهای قانونی از گمرک خارج شوند، چراکه تمامی این مجوزهای قانونی به هنگام خروج و ترخیص قطعی کالا از گمرک دریافت میشود.
ارونقی به لزوم دریافت مجوزهای قانونی برای کالاهای اساسی و دارو اشاره کرد و افزود: در کمیته هماهنگی و ساماندهی تخلیه و حمل کالاهای اساسی از بنادر کشور توسط گمرک پیشنهاد شد که همزمان با پهلوگیری کشتی های حامل کالاهای اساسی با حضور نماینده گمرک، نمایندگانی از سازمانهایی مانند استاندارد، بهداشت و قرنطینه و ... اقدام به نمونه گیریهای لازم از کالا کنند تا صدور مجوزهای قانونی در کمترین زمان ممکن صورت گیرد.
وی با بیان اینکه تسریع در ترخیص کالاها می تواند بر کاهش قیمت اجناس در بازارهای داخلی تاثیرگذار باشد افزود: با توجه به کوتاهی زمان ترخیص کالا از گمرکهای کشور و کاهش هزینه های انبارداری و فضای بنادری، می توان بر کاهش قیمت اجناس به ویژه کالاهای اساسی در بازار تاثیر مثبتی داشت و این امر تا حدودی در کاهش تورم نیز موثر خواهد بود.
ارونقی گفت: به جرات می توان گفت هیچ مشکلی بابت ترخیص دارو و اقلام اساسی مردم از طریق گمرک شهید رجایی وجود ندارد و چنانچه صاحب کالایی در روند ترخیص با مشکلی روبرو شد می تواند مورد را به این اداره کل اطلاع دهد که در اسرع وقت به موضوع رسیدگی خواهد شد.
وی همچنین به طرح حمل یکسره کالاهای اساسی در بنادر کشور اشاره کرد و افزود: این طرح تاکنون در کشور به این صورت انجام نشده است. این طرح به گونه ای است که تخلیه کالا از روی کشتی به وسیله حملی که می خواهد آن را تا مقصد نهایی حمل کند صورت میگیرد و این امر موجب کاهش ماندگاری کالاهای اساسی در بندرشهید رجایی می شود.
مدیرکل گمرک شهید رجایی اضافه کرد: با توجه به تاکیدات رییس کل محترم گمرک ایران مبنی بر تسریع و تسهیل در انجام تشریفات گمرکی بهویژه دارو و کالاهای اساسی مورد نیاز مردم ، موضوع اطلاع رسانی شد که با حمل یکسره کالاها خصوصا مواد اولیه واحدهای تولیدی و کالاهای اساسی و همچنین مواد اولیه وارده توسط شرکت های بازرگانی مورد استفاده در واحدهای تولیدی، کالا از روی کشتی مستقیما روی کامیون تخلیه می شود و سپس مجوزهای مربوطه صادر می شود. با اجرای این طرح توانستیم بحران گندم که رئیس جمهور محترم در ارایه برنامه 100 روز خود به آن اشاره کرد را برطرف کنیم.
وی با بیان اینکه در روند شیوه پرداخت حقوق گمرکی تغییراتی صورت گرفته است، خاطر نشان کرد: با صدور دستورالعمل در نحوه پرداخت حقوق ورودی، صاحبان کالایی که امکان پرداخت حقوق ورودی لازم را ندارند، گمرک بخشی از کالای آنها را ترخیص و قسمتی از آن را نیز نزد خود نگه میدارد تا صاحب کالا بتواند بخش دیگر کالای خود را بعدا ترخیص کند.
ارونقی کمبود نقدینگی صاحبان کالا را موجب ماندن کالا در گمرک دانست و عنوان کرد: پیش تر صاحبان کالا به دلیل کمبود نقدینگی قادر به ترخیص کالاهای خود از گمرکات نبودند و این امر موجب ماندن کالا در گمرک می شده اما اکنون با تغییر در دستورالعمل های پرداخت حقوق ورودی ، صاحب کالا می تواند با ترخیص بخشی از اجناس خود و فروش آن در بازار برای ترخیص مابقی آن اقدام کند.
مدیرکل گمرک شهید رجایی تعدیل در ماده هفت قانون گمرک را از دیگر تصمیمات مثبت در تسریع ترخیص کالاها از بنادر دانست و بیان کرد: طبق ماده هفت قانون امور گمرکی، کالای ترخیص نشده، وثیقه پرداخت بدهی های گذشته صاحب کالا می باشد ،که قبلا تمامی محموله وی ازجهت بدهی بابت حقوق ورودی و سایر عوارض گذشته محاسبه و توقیف می شد اما طبق تصمیم اتخاذ شده، در حال حاضر به اندازه بدهی، از کالا نگه داشته می شود و بقیه آن ترخیص خواهد شد.
وی اضافه کرد: در گذشته برخی از شرکتها به دلیل داشتن بدهی قبلی یا تعهدات معوقه به گمرکات تمامی محوله های آنها در بنادر بلوکه می شد اما با تعدیل در این قانون تنها به میزان بدهی قطعی آنها به عنوان وثیقه در گمرکات باقی می ماند و صاحب کالا می تواند مابقی کالا را ترخیص کند.