چهارماه از سال جدید گذشت و طرح های جدیدی از سوی وزارت راه و شهرسازی و بانک مسکن مطرح شد ، اما هنوز هیچ یک از این طرحها چه ساخت و ساز 20هزا واحدی و چه ایجاد شرکتهای انبوهسازی به مرحله اجرا نرسیده و حتی کلنگ آنها نیز زده نشدهاست.
فروردینماه امسال بود که معاون وزیر راه و شهرسازی از طرحهایی همچون ساخت 20هزار واحد مسکونی زیرمجموعه طرح مسکن اجتماعی خبرداد و چندی بعد مدیرکل دفتر برنامهریزی و اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی از تشکیل شرکتهای اجاره انبوه مسکن خبرداد. حالا چهارماه از سال میگذرد و به نظر می رسد هنوز هیچ یک از این برنامهها به مرحله اجرا نرسیده است .
به گزارش استیل ایران به نقل از اقتصادنیوز، گرچه خردادماه امسال پیشنویس طرح جامع مسکن تصویب و مقرر شد اکثر برنامههای این طرح یکی پس از دیگری اجرا شوند، اما هنوز خبری از اجرای برنامههای ساخت و ساز مسکن نشده است .
این در حالی است که علی چگینی ، مدیرکل دفتر برنامهریزی و اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی از تشکیل شرکتهای اجاره انبوه مسکن و ساخت 20 هزار واحد مسکونی اجارهای خبر داده و گفته که این شرکتها میتوانند طبق قانون تجارت ثبت شوند و به خرید یا ساخت واحد مسکونی به نام آن شرکت اقدام کنند. اما این پرسش به وجود میآید که سرمایه این شرکتها از چه طریقی تامین میشوند و متولی ساخت آنها دولت است یا بخش خصوصی؟
او حتی در پیشنویس حمایت از عرضه مسکن اجارهای توسط بخش خصوصی گفته است که یکی از اهداف، تامین مسکن برای اقشار کمدرآمد است.
به گفته چگینی ، هدف از اجرای این طرح افزایش موجودی مسکن در استطاعت است به نحوی که مالکان آنها آماده باشند دارایی خود را به شکل اجارهای عرضه کنند.
در این میان وزارت راه و شهرسازی درباره این طرح اعلام است که این ساخت و سازها برای اقشار کمدرآمد است و واحدهای ساخته شده باید زیر 75 متر باشند.
حال بر اساس آنچه در طرح جامع مسکن آمده وزارت راه و شهرسازی و بنیاد مسکن در اختصاص زمین و منابع یارانهای و شهرداریها با ارائه حمایت در اهدای پروانه ساختمانی رایگان به احداث سالانه ۲۰ هزار واحد مسکونی استیجاری کمک میکنند.
البته گفته شده است هزینه ساخت این واحدها از طریق تسهیلات بانکی یا بازار سرمایه یا منابع مالی سازندگان تامین میشود. همچنین وزارت راه و شهرسازی میتواند بخشی از کمکهای یارانهای از محل بودجه عمومی را که در قالب طرحهای ساخت و خرید مسکن اجرا میشود به سازندگانی که تمایل به احداث واحدهای استیجاری دارند اختصاص دهد.
دراین باره نیز ایرج رهبر در گفتوگو با اقتصادنیوز در مورد روند ساختوساز در کشور اظهار کرد که در شرایط فعلی ساخت 20هزار واحد مسکونی بر نیاز بازار مسکن تاثیر ندارد . چرا که تعداد این واحدها درمقایسه با نیاز مسکن فاصله زیادی است .
وی گفت: بر فرض یک میلیون و 200 هزار واحد مسکونی در مجموع کشور نیاز است و اگر این طرح بتواند حدود 20 هزار واحد مسکونی را تامین کند، چه تاثیری بر این کمبود مسکن خواهد داشت؟ به نظر بنده این تعداد واحد ساختهشده تاثیر چندانی بر بازار اجاره مسکن ندارد، اما اگر همین تعداد ذکرشده هم عملیاتی نشود، اعتماد مردم از بین می رود و اوضاع بسیار بدتر میشود. در این زمان اگر بگوییم که مسکن اجتماعی، امید و طرحهایی روی میز است و اجرایی میشود اما دو، سه سال بعد این طرحها هم اجرایی نشود نهتنها بازار تغییری نداشته بلکه عدم اعتمادی میان نیازمندان به جود میآید و نتیجه به جای مثبت بودن از نظر اجتماعی نیز منفی میشود.
به گفته رهبر ، در این شرایط است که دیگر حتی اعتمادی میان متقاضیان به وجود نمیآید و حتی سرمایهگذاران هم دیگر وارد بازار نمیشوند چرا که نه به بازار و نه به اجرای آن اعتماد ندارند.
رئیس کانون سراسری انبوهسازان براین باور است که باید دولت یا یک نهاد حمایتی بخشی از کار را در دست بگیرند و حمایت کنند. چرا که یک سرمایهگذار خصوصی نمیتواند به تنهایی خرید زمین و ساخت و ساز انبوه در بخش اجاره مسکن را بر عهده گیرد. در صورتی که سازنده هیچ امکانی برای به گردش انداختن سرمایه خود نداشته باشد، اصلاً وارد بازار ساخت و ساز انبوه در این بخش نمیشود.
رهبر در ادامه با اشاره به اینکه گفته شده است در طرح ساخت 20هزار واحد مسکونی باید حتما این واحدها زیر75 متر باشند،گفت: این طرح در این حد نبوده است چرا که کل ساخت واحدهای انبوه استیجاری 20 هزار واحد است که عملاً در کل کشور تعدادی نیست. در کل کشور 31 استان وجود دارد و این تعداد باید میان این استانها تقسیم شود. بنابراین اگر سهم هر استان 500 واحد مسکونی هم باشد چندان در تامین نیاز مسکن قشر متوسط تاثیرگذار نیست چرا که این طرح برای اقشار کمدرآمد در نظر گرفته شده است و این افراد هم توان چندانی برای پرداخت مبالغ بالا ندارند.
وی با اشاره به طرح دولت ، پیشنهاد کرد که اگر دولت میخواهد برای اقشار کمدرآمد اقدامی انجام دهد، باید با برنامهریزی باشد. البته درست است که نمونه این طرح مسکن مهر با زمین اجارهای 99ساله بوده و ایراداتی هم به آن وارد شده است، اما حرکت جهادی بود و قابل مقایسه با 20 هزار واحد اعلامشده نیست. در آن زمان دولت با تسهیلات 25 میلیون تومانی و اجاره زمین 99ساله این طرح را آغاز کرد و ایراداتی هم به آن وارد شد. اما هنوز طرح جدیدی اعلام نشده است و همه بخش خانهدار شدن را به پسانداز مردم متکی میدانند و میگویند باید مردم خودشان پسانداز کنند. حالا چگونه است که وام 80 میلیونتومانی که در سال فقط 84 هزار فقره اعطا میشود، بازار را تکان میدهد، این طرح هم اینگونه است و عددی نیست که بخواهد مشکل مسکن اجارهنشینان را برطرف کند.