واحدهای گندلهسازی به عنوان حلقه سوم زنجیره فولاد پس از استخراج سنگآهن و تبدیل آن به کنسانتره محسوب میشود بنابراین تقویت گندلهسازیها، تولید در صنعت فولاد را متعادل میکند اگرچه در سالهای اخیر در این بخش پیشرفت چندانی حاصل نشده و همچنان کاستیهایی وجود دارد که موجب شده واردات این محصول از کشورهای هند و چین به ایران افزایش یابد. اما آنچه فولادسازها و فعالان این حوزه را نگران کرده واردات گندله بیکیفیت خارجی است که تا حد زیادی به صنعت فولاد صدمه وارد کرده به همین دلیل از سال گذشته اقداماتی برای احداث واحدهای گندلهسازی انجام شد که تا ۲ سال آینده به بهرهبرداری میرسد و تا آن زمان باید واردات گندله در کشور ادامه پیدا کند تا بدین وسیله کسری این محصول جبران شود اما پس از به بهرهبرداری رسیدن این واحدها دیگر نیازی به واردات این محصولات وجود ندارد زیرا در کشور امکان تولید محصولات با کیفیت بالاتر امکانپذیر است.
به گزارش استیل ایران به نقل از گسترش صمت، احمد دنیانور، مدیرعامل فولاد جنوب میگوید: با توجه به شرایط کشور پیشبینی میشد در سالهای آینده واحدهای فولادسازی با کمبود گندله مواجه شده و از سوی دیگر گندلهسازیها با کمبود سنگآهن روبه رو شوند.
وی میافزاید: بر این اساس از سال گذشته برنامهریزیها تغییر کرد و به سمت سرمایهگذاری در این ۲ حوزه سوق داده شد تا واحدهای گندلهسازی و کنسانترهسازی به بهرهبرداری برسند اما به انجام رسیدن این پروژهها زمانبر است زیرا حوزه سرمایهگذاری در صنعت زمانبر بوده به همین دلیل ما مجبوریم منتظر بهرهبرداری از این پروژهها باشیم.
وی تاکید میکند: در این سالها به دلیل اینکه این کمبود را بتوانیم در فولادسازی جبران کنیم مجبور شدیم که میزان کسری را با عنوان گندله وارداتی از خارج کشور تامین کنیم بنابراین باتوجه به تحریمهای اقتصادی علیه ایران در این حوزه کشور هند و چین را به عنوان کشورهای مبدا انتخاب کرده و گندله را از این کشورها وارد کردیم.
دنیا نور تصریح میکند: اما متاسفانه هر ۲ کشور در گندله ارسالی تقلب کردند به طوریکه گندله با عیار خاصی به خریدار معرفی میشد ولی بعد از ورود مشخص میشد گندله با عیار دیگری به کشور آمده که این موضوع ضرر و زیان زیادی را به واحدهای فولادسازی وارد میکرد بنابراین همین مسئله باعث توقف واردات این محصول شد.
وی خاطرنشان میکند: وقتی واردات گندله متوقف شد طرف هندی به منظور ارتقای سطح روابط خود درصدد تصحیح رفتارش برآمد و هیاتی به ایران فرستاد تا با انجام مذاکراتی، واحدهای فولادسازی را ترغیب به خرید از هند کنند و نسبت به بالا بردن کیفیت گندلهها و رعایت استانداردها اهتمام ورزند.
وی میافزاید: به این ترتیب دوباره تفاهمنامهای بین دوطرف ایرانی و هندی امضا شد تا بدین وسیله کنترل و نظارت از طرف ایرانی بیشتر باشد به طوریکه در زمان بارگیری و حملونقل نظارتهای دقیقی انجام شود تا از هرگونه کوتاهی جلوگیری بهعمل آید.
به گفته وی؛ قرار است تا زمانی که واحدهای گندلهسازی ایران به بهرهبرداری برسند واردات از هند و چین ادامه داشته باشد تا بدین وسیله کسری گندله برطرف شود.مدیرعامل فولاد هرمزگان بیان میکند: بعد از به بهرهبرداری رسیدن واحدهای گندله از سال گذشته روی هر ۲ قسمت زنجیره فولاد یعنی گندله و کنسانتره کارهایی انجام شد تا مشکل برطرف شود.
وی ادامه میدهد: در سال ۹۳ ظرفیت تولید گندله ۲۲ میلیون تن و کنسانتره ۲۹ میلیون تن در سال بوده در حالی که ظرفیت موردنیاز کشور به این محصولات در هر ۲محصول ۳۱ میلیون تن در سال است که در گندله ۹ میلیون تن کسری و در کنسانتره ۲ میلیون تن کسری وجود دارد که باید با واردات برطرف شود.
دنیانور میگوید: طرحهای در دست اجرا که بیش از ۵۰ درصد در آنها کار انجام شده و پیشرفت داشته در کنسانتره ۱۴ میلیون تن است و در گندله ۱۰ میلیون تن که تا ۲ سال دیگر این ظرفیتها تکمیل میشود و در سند چشمانداز در کنسانتره به ۶۶ میلیون تن و در گندله به ۷۱ میلیون تن در سال خواهیم رسید.
وی تاکید میکند: نبود مدیریت متمرکز در معادن سنگآهن از جمله مشکلاتی است که در تامین مواد اولیه این محصولات تاثیرگذار است زیرا مدیریت دقیق و متمرکزی بر اینها وجود ندارد و لازم است وزارت صنعت، معدن و تجارت با یک برنامه مدون و دقیق درباره تخصیص سهمیه به واحدهای کنسانتره و گندله تجدید نظر کرده و مدیریت دقیقی را اعمال کند.
وی درباره استفاده از فناوریهای جدید در صنعت فولاد میگوید: استفاده از فناوریهای جدید در زمینه تولید کنسانتره و گندله از مصرف آب کمتر و همچنین آلایندگی کمتری برخوردار است تنها راه نجات برای کاهش مصرف آب استفاده از فناوریهای جدید است.
دنیانور تاکید میکند: متاسفانه هنوز در کشور ما از فناوریهای نوین استفاده نمیشود تنها واحدهای پیشرو درحال تهیه این فناوریها هستند که باید در این زمینه سایر فولادسازیها هم اقداماتی انجام دهند.