یک کارشناس اقتصادی با اشاره به اینکه در 10 تا 15 سال اخیر رشد اقتصادی ایران بین سه تا چهار درصد بوده است، گفت: اگر در سال آینده با فروش بیشتر نفت، رشد اقتصادی بالا رود هیچ ارزشی ندارد؛ رشدی که مبتنی بر فروش نفت باشد چه مثبت و چه منفی ارزشمند نیست.
وحید شقاقی در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، با بیان اینکه اقتصاد ایران از چهار بخش انرژی، کشاورزی، صنعت و معدن و خدمات تشکیل شده است، اظهار کرد: هر شوکی که در انرژی وارد شود در بخش صنعت و معدن نیز اثرگذار خواهد بود.
وی دراین باره عنوان کرد: بنابراین آنچه باعث وقوع رشد منفی 6.8 درصدی در اقتصاد ایران شد شوکهای ناشی از میزان فروش نفت بود، چرا که صادرات نفت ایران از 2.5 میلیون بشکه ناگهان به یک میلیون بشکه کاهش پیدا کرد.
این کارشناس اقتصادی درباره تاثیرات کاهش صادرات نفت بر بخش صنعت و معدن اظهار کرد: کاهش نفت ابتدا باعث رشد منفی 36 درصدی در بخش انرژی و سپس منجر به رشد منفی 9 درصدی در بخش صنعت شد، البته بخش کشاورزی و خدمات کمتر از نفت متاثر است.
شقاقی با اشاره به اینکه در دولت یازدهم فروش نفت به همان میزان یک میلیون بشکه ادامه پیدا کرد، گفت: آغاز مذاکرات هستهای باعث شد که در سال گذشته ما بتوانیم به رشد سه درصدی دست پیدا کنیم.
وی با بیان اینکه دولت برنامه دارد که صادرات نفت را به 2.5 میلیون بشکه سالهای پیش برسانند، تصریح کرد: در این صورت میتوانیم منتظر باشیم که رشد اقتصادی افزایش پیدا کند.
این کارشناس اقتصادی با تاکید بر اینکه برای افزایش فروش نفت لازم است بازارهای نفتی و ظرفیت تولید نفت ایران بیشتر شود، خاطر نشان کرد: در صورت اجرای این برنامهها امسال همان رشد دو یا سه درصدی سال گذشته تکرار میشود و نتایج افزایش فروش نفت در سال آینده ممکن است خود را نشان دهد.
شقاقی با تاکید بر اینکه رشد ناشی از فروش نفت برای اقتصاد هیچ ارزشی ندارد، گفت: رشد اقتصادی مبتنی بر فروش نفت چه مثبت و چه منفی هیچ ارزشی ندارد و دولت باید تلاش کند به رشد مبتنی بر اقتصاد دانشبنیان و صادرات با ارزش افزوده غیرنفتی دست یابد.
وی با بیان اینکه تا زمانی که رگهای اقتصادی ایران به نفت وابسته است رشد مثبت و منفی اقتصادی هیچ معنایی ندارد، عنوان کرد: امسال نهایتا دولت بتواند به رشد دو تا سه درصدی دست یابد و حتی اگر در سال آینده نیز با افزایش فروش نفت حتی به رشد دورقمی نیز برسد باید توجه داشت که این رشد حداکثر تا دو یا سه سال پایدار خواهد ماند و بعد از آن دوباره افت خواهد کرد.
این کارشناس اقتصادی در پاسخ به این سوال که آیا اجرای توافق هستهای در شش ماهه دوم سال میتواند نرخ رشد اقتصادی را افزایش دهد؟ تصریح کرد: هیچگونه اصلاح ساختاری و نهادی حاکی از ایجاد شرایط برای جذب سرمایهگذاریهای داخلی و خارجی تاکنون اتفاق نیفتاده است.
وی ادامه داد: همچنین هیچ یک از تیمهای اقتصادی که تاکنون به ایران آمدهاند به نظر نمیرسد برای سرمایهگذاری برنامه داشته باشند بلکه بیشتر میخواهند از بازار اقتصادی ایران برای صادرات بیشتر استفاده کنند.
شقاقی با اشاره به اینکه محیط اقتصاد کشور برای جذب سرمایهگذار اعم از داخلی و خارجی مناسب نیست، خاطر نشان کرد: اقتصاد کلان ایران باید به گونهای بهبود پیدا کند که سرمایهگذاران امنیت اقتصادی داشته باشند تا برای بلندمدت سرمایهگذاری کنند و تنها این مورد است که میتواند به رشد پایدار اقتصادی منجر شود.
به گفته وی در صورت نبود امنیت اقتصادی هیچ سرمایهگذاری حاضر به پذیرش ریسک و ورود به بنگاههای تولیدی ایران نمیشود.