عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی انتظارات بوجود آمده در جامعه برای کاهش قیمت ها پس از اجرای برجام را ناظر بر دو وجه واقعیت و تبلیغات منفی مخالفان دانست و گفت: دولت با ادامه دادن و عملیاتی کردن پروژه های عمرانی آثار اجرای برجام را درمعیشت مردم وارد کند.
به گزارش استیل ایران به نقل از اقتصاد ایران، ایرج ندیمی وجه اول انتظارات مردمی برای کاهش قیمت ها پس از اجرای برجام را ناشی از برخی واقعیات حوزه درآمدی دانست و افزود: با برطرف شدن مشکلات بین المللی این انتظار هست که تحقق درآمدهای ناشی از فروش نفت و دیگر صادرات کشور راحت تر شود ضمن آنکه درآمدهایی را هم که قبلا بلوکه شده بود آزاد و به کشور سرازیر شده و در نتیجه توان اقتصادی افزایش خواهد یافت.
وی، وجه دوم انتظارات بوجود آمده برای کاهش قیمت ها را تاثیر تبلیغات منفی مخالفان دولت و گاه مثبت اطرافیان دولت عنوان کرد و گفت: مخالفان دولت باهدف ناکارآمد نشان دادن دولت در تحقق اهداف اقدام به تبلیغات کردند تا بگویند اجرای برجام کاهش قیمت ها را به دنبال دارد و اگر محقق نشده ناشی از ناتوانی دولت است.
نماینده مردم لاهیجان و سیاهکل در مجلس افزود: این گروه تلاش دارد توقعات زیادی ایجاد کنند تا چنانچه تحول خاصی رخ نداد، مردم با نوعی ناامیدی نسبت به مدیریت سیاسی کشور روبرو شوند لذا این موضوع باعث شد که در جامعه با حجم انبوهی از انتظارات روبرو باشیم.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس، با اشاره به تبلیغات موافقان دولت، گفت: این گروه نیز با تصور اینکه اگر گره های بین المللی باز شود، بر مباحث اقتصادی اثر گذار خواهد بود، انتظاراتی در جامعه ایجاد کردند.
ندیمی با بیان اینکه در شرایط عادی اقتصاد ایران می توانست نزدیک به 400 میلیارد دلار فروش و300 میلیارد دلار هم واردات داشته باشد، اظهار داشت: در زمان تحریم ها این روند دچار اشکال شد، ضمن آنکه هنوز مشکلات موجود برطرف نشده که انتظار داشته باشیم شرایط عوض شده باشد.
ندیمی گفت: هرچند هنوز در شرایط انجام و اجرای لغو واقعی تحریم ها قرار نگرفته ایم اما تاکنون برخی مشکلات برطرف شده است، ضمن آنکه قراردادهای جدیدی نیز با کشورهای دیگر به مرحله امضاء نرسیده و یا اگر برسد اجرایی نشده که بتواند اثری در اقتصاد داشته باشد.
نماینده مردم شهرستان های لاهیجان و سیاهکل در مجلس با اشاره به اینکه تحریم های بین المللی باعث شده نظام فروش ایران تغییر کند و این موضوع مشتری های ما را جابجا کرده به گونه ای که قراردادهای خود را با کشورهای دیگر منعقد کرده اند، افزود: این موضوع نیز باعث خواهد شد به زودی نتوانیم داد و ستد عادی برقرار کرده و درآمد بدست آوریم زیرا نیازمند بازسازی روابط هستیم.
وی با بیان اینکه شرایط تجارت اینگونه نیست که اگر اصل تجارت آزاد شد، همان لحظه شکل بگیرد بلکه تجارت؛ داد و ستد است و نیاز به زمان دارد، گفت: باید تولیدی صورت گیرد سپس بازاری برای فروش آن فراهم شود و با قیمت خوب و کیفیت مناسب بفروشیم و براساس آن بتوانیم درآمد کسب کنیم واین درآمد ها را انتقال دهیم.
ندیمی با تاکید براینکه انتظار کاهش قیمت ها که بخشی از آن ناشی از تبلیغات منفی مخالفان دولت و بخشی هم برگرفته از واقعیت است، افزود: شرایط برای کاهش قیمت ها فراهم نیست و نباید فعلا این انتظار را داشت.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس، مطالبات بلوکه شده ایران در کشورهای دیگر را مورد اشاره قرار داد و گفت: در این زمینه با سیاست های متفاوتی روبرو هستیم زیرا از ترس اینکه مطالبات در کشورهای دیگر نماند دست به کارهایی در گذشته زده ایم ازجمله سعی شده برخی از اینها را تبدیل به قرارداد و آن هم از نوع فاینانس کنیم و معنی آن این است که یک نوع پیش خوری صورت گرفته گرچه همه به کشور بازنگشته اند اما تبدیل به قرارداد شده و به صورت خالص در اختیار نیستند لذا نمی توانند تاثیری در شرایط کشور داشته باشند.
نرخ ارز اثری دوسویه دارد
وی با بیان آنکه افزایش نرخ ارز فشار بر مصرف کننده خواهد بود زیرا قیمت واردات را گران می کند، افزود: کاهش نرخ آن هم باعث خواهد شد دولت با کسری درآمد مواجه شود و این موضوع باعث می شود بخش عمده ای از مخارج و هزینه ها که قبلا پیش بینی شده بود، عملی نشود بنابراین باید کاملا محتاط عمل کرد.
ندیمی با تاکید بر اینکه دلار کالایی دوسویه است که یک سوی آن این است که با ارزان شدن آن دولت کسری درآمد پیدا می کند و با گران شدن نرخ آن فشار بر زندگی مردم افزایش می یابد، گفت: اکنون در اصل کسب ارز هم با مشکل مواجه هستیم و این باعث شده سقف درآمدی کشور کاهش یابد.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینکه دلار را نمی توان با نگاه عادی تعریف کرد زیرا نقش در اقتصاد دارد و نقش آن دوسویه است، افزود: از یک طرف دولت نمی تواند با سیاست های منجر به افزایش قیمت که فشار بر زندگی مردم می آورد موافقت کند ضمنا نمی تواند با ارزان کردن از سوی دیگر با کمبود درآمد مواجه شود و آثار آن را در زندگی مردم وارد کند.
وی افزود: اولین انتخابی که دولت می تواند انجام دهد آن است که بین تورم و رکود دست به انتخاب بزند دولت الان در مهار تورم موفق بوده اما رکود را چاره ای نداده تورم حتما بد است اما اگر به نام تورم مانع از رونق سرمایه گذاری شویم و منابع موجود را از دست بدهیم، طبیعی است که به موفقیت نمی رسیم.
این نماینده مجلس گفت: دولت باید فعالیت های عمرانی را تعطیل نکند بلکه زیاد هم کند زیرا این عمل در اقتصاد تحول ایجاد خواهد کرد وهرچه در اقتصاد کارهای عمرانی بیشتر باشد به این معنا است که پول خرج می شود و وقتی پول خرج شود شغل، کار و سرمایه گذاری ایجاد شده و گروه های زیادی منتفع می شوند.
وی ادامه داد: دومین موضوع تقویت بخش خصوصی است که دولت باید قبول کند با تقویت بخش خصوصی خواهد توانست بخشی از مشکلات را برطرف کرده و آثار آن را در زندگی مردم وارد سازد.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس اجرای قانون تشدید مبارزه با قاچاق کالا را از مصادیق کمک دولت به بخش خصوصی ذکر و تصریح کرد: اجرای این قانون حمایت غیرمستقیم از تولید ملی و اشتغال کشور است.
وی اجرای قانون رفع موانع تولید را نیز بخش دیگر حمایت دولت از بخش خصوصی دانست و افزود: اجرای این قانون بخش عمده منابع مورد نیاز برای سرمایه گذاری را در اختیار قرار می دهد.
ندیمی با تاکید بر اینکه دولت نباید در بودجه عمرانی که باعث تحرک اقتصادی می شود، کاهش ایجاد کند، اضافه کرد: دولت می داند با جلب نقدینگی و سرمایه خارجی می تواند تحرک لازم را در کشور ایجاد کرده و به افزایش رفاه مردم کمک کند.