سنگآهن 140 دلاری سالهای 90 تا 92 حالا به زیر 50 دلار رسیده است. اما قیمتها شرایط بدتری را هم در تجربههای خود به ثبت رسانده است. سال 93 زمانی بود که افت قیمت سنگآهن آغاز شد تا در بهار امسال قیمتها به کف 34 دلار نیز برسد.
در حال حاضر افت قیمت سنگ آهن در بازار جهانی مشکلی مهم به شمار میرود، اما در کنار چنین مشکلی که از خارج بر تولیدکنندگان تحمیل میشود، میتوان راهکارهایی داخلی به کار بست تا از حجم مشکلات کاسته شود.
در این زمینه جعفری طهرانی عقیده دارد «بهترین راهحل در شرایط کنونی کاهش هزینههای حملونقل است.» او در ادامه میگوید: در حال حاضر هزینه حملونقل سنگآهن به چین برای برزیلیها که از کشتیهای 400 هزار تنی استفاده میکنند و همچنین برای استرالیاییها که از کشتیهای 170 هزارتنی بهرهمند هستند، چیزی حدود 5 دلار در هر تن تمام میشود که این مقدار برای ایران 10 دلار است.
او در ادامه با اشاره به شرایط حمل و نقل ریلی در ایران نیز میگوید: در حالیکه ما به علت قدیمی بودن ریلها و لکوموتیوها نهایتا میتوانیم 25 واگن را به یکدیگر وصل کرده و به حرکت دربیاوریم، در استرالیا یا برزیل لکوموتیوهایی وجود دارد که توان حمل 40 تا 100 واگن 40 تنی را بهصورت همزمان دارد.
جعفری طهرانی بالا بودن هزینههای حمل و نقل را یکی از چالشهای اصلی صادرات سنگآهن در ایران عنوان میکند و با تاکید بر لزوم رقابت با سایر کشورها برای کاهش هزینههای حمل و نقل، در پیشبینی میزان صادرات سنگآهن در سال جاری میگوید: با شرایطی که حالا وجود دارد بعید میدانم تا پایان امسال صادرات سنگآهن ایران بیش از 12 تا 15 میلیون تن باشد.
پیشبینی این کارشناس در حالی است که ایران سال گذشته 20میلیون تن صادرات سنگآهن داشته است، بنابراین ممکن است امسال با کاهش 25 درصدی صادرات سنگآهن همراه باشیم. این میزان کاهش در حالی است که به علت افت قیمتها، صادرات سنگآهن از نظر ارزشی نیز با کاهش همراه خواهد بود.
به گزارش استیل ایران به نقل از دنیای اقتصاد، در نهایت با توجه به گفتههای کارشناسان به نظر میرسد دولت باید در مواردی نظیر دریافت حقوق دولتی یا امکانات حملونقل برای ارتقای جایگاه سنگآهن کشور تجدیدنظر کند. در واقع تا زمانی که حتی بنادر ما تحمل پهلوگیری کشتیهایی با حجم بالاتر از 90 هزار تن را ندارند، نمیتوان چندان به رقابت در سطح جهانی امیدوار بود.