مدیرعامل شرکت فولاد اکسین خوزستان خواستار اجرای طرحی شد که توسط انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران تهیه شده است، طرحی که در آن سود منطقی زنجیره فولاد در هر یک از حلقههای این زنجیره تعیین شده و به این ترتیب تعادل در زنجیره رعایت خواهد شد.
عزیز قنواتی در عین حال خواستار این شد که دولت با اجرای طرحهایی رونق را به بازار و صنعت فولاد کشور بازگرداند و مانع فشار بیشتر به فعالان این حوزه شود.
قنواتی با بیان این که فولاد اکسین در بخش بالادستی خود با مشکلاتی مواجه است گفت: این مشکلات تاکنون بارها مطرح شده و در راستای حل آنها انجمن تولیدکنندگان فولاد طرحی را نوشت و به ایمیدرو و وزارت صنعت، معدن و تجارت ارائه داد اما متاسفانه اجرا نشد. در این طرح کل زنجیره تولید فولاد از معدن، کنسانتره، گندله، فولاد و نورد دیده شده و برمبنای سرمایهگذاری هر واحد و بهای تمام شده آن که توسط کارشناسان حرفهای تعیین شد، سود هر حلقه از زنجیره تولید فولاد مشخص شد. کمترین میزان سود در بخش آخر زنجیره یعنی نورد وجود دارد و همینطور که سمت بالای زنجیره حرکت میکنید، حاشیه سود بالاتر میرود. اگر طرح انجمن اجرایی میشد، بخش عمدهای از مشکلات صنعت فولاد حل میشد و هر بخش از زنجیره میدانست چطور محصولش را بفروشد. این در حالیست که هماکنون تعادل نامناسبی در زنجیره تولید فولاد وجود دارد و حتی قیمت ماده اولیه (شمش) با قیمت محصول نهایی (میلگرد) تقریبا برابر شده است. این وضعیت به زیاندهی فولادسازان منجر شده است.
وی همچنین درباره کاهش هزینه های تولید گفت: کاهش هزینههای تولید در مورد بسیاری از عوامل، خارج از کنترل ما هستند. حدود 90 درصد از بهای تمام شده تولید ما مربوط به مواد اولیه استو در 10 درصد باقیمانده هم نهایتا میتوان تا دو درصد کاهش داشت که تاثیر چندانی نخواهد داشت.
وی در ادامه افزود: هماکنون بازار فولاد در رکود کامل بسر میبرد و اغلب فولادسازان صدها هزار تن محصول به فروش نرفته دارند.برخی از این محصولات هم با مواد اولیه گران تولید شده اما شرکتها به دلیل شرایط بازار مجبور به فروش زیر قیمت این محصولات شدهاند و این وضعیت در حال شکستن کمر کارخانهها است و دولت حتما باید در این شرایط وارد عمل شده و از فولادسازان حمایت کند.
وی همچنین با اشارا به نقش دولت عنوان کرد: اجرایی شدن سیاستهای دولت در زمینه کنترل تورم، ایجاد اشتغال و توسعه صادرات تنها از طریق حمایت از تولید ممکن خواهد بود. من اعتقاد دارم دولت میتواند با تعریف برخی پروژههای بزرگ، محصولات فولادسازان را بخرد و آنها را از زیر بار فشار خارج کند، نظیر آنچه که دولت آمریکا برای حمایت از کشاورزی این کشور انجام داد.
مدیرعامل شرکت فولاد اکسین گفت: دولت میتواند از طریق شیوههای مختلف مانند انتشار اوراق قرضه و یا حتی استقراض منابع لازم را تامین کند. مگر در دولتهای گذشته ما با کمبود منابع مالی مواجه نشده بودیم؟ اما رکود به این حد نبود. منابع تامین سرمایه هم فقط محدود به بانک نیست و راههای دیگری هم وجود دارد.
قنواتی با بیان این که یکی از مشکلاتی که فولاد اکسین فقدان تولید ماده اولیه موردنیاز این کارخانه دقیقا با مشخصات مدنظر است، گفت: مواد اولیه موردنیاز ما دقیقا با همان مشخصاتی که مدنظر داریم، هماکنون در کشور تولید نمیشود و واردات هم نمیتوانیم بکنیم. البته در زمینه تامین اسلبهای X60 محیطهای شیرین و ترش با فولادسازان داخلی کار کردهایم.
برای تولید چنین فولادی کارخانهها باید سیستم گاززدایی یا VOD را نصب کنند که فولاد خوزستان VD را نصب کرده که در برخی آلیاژها به ما کمک میکند اما اسلب فولاد خوزستان عریض نیست. از سوی دیگر اسلب فولاد هرمزگان عریض است اما مشکل آن نداشتن VOD است. به همین دلیل هم شرکت نفت این اسلب را برای تولید لولههای نفت و گاز تائید نمیکند. در این زمینه با فولاد مبارکه مذاکراتی داشتیم و چند محموله آزمایشی هم برای برخی سایزها دریافت کردیم که در آزمایشها خوب جواب داده است. اما بطور کلی فولاد اکسین برای تولید ورقهای خاص به اسلبهای عریض و ضخیم (عرض 2.20 متر و ضخامت 350 میلیمتر) و با سیستم گاززدایی شده نیاز دارد که هماکنون امکان تولید چنین محصولی در کشور وجود ندارد. به همین دلیل به دنبال توسعه طرح فولادسازی خود هستیم که قبلا هم قرارداد آن بسته و پیشپرداخت هم انجام شده بود و در حال پیگیری برای اجرای آن هستیم.متاسفانه متولیان فولاد با اینکه میدانستند، فولاد اکسین به اسلب خاص نیاز دارد اما همزمان با احداث کارخانه، فولادسازی موردنیاز آنرا اجرا نکردند؛ بنابراین دولت باید حمایت لازم را از توسعه فولادسازی فولاد اکسین به عمل آورد تا این پروژه در اسرع وقت اجرا شود که باعث اشتغال 1000 نفر نیز خواهد شد.
به گزارش استیل ایران به نقل از ماین نیوز، وی درباره واردات مواد اولیه گفت: اگر شرایط کشور بهتر شود و امکان گشایش السی و استفاده از سوئیفت فراهم شود، قطعا به سمت تامین مواد اولیه از خارج خواهیم رفت. فولاد اکسین هماکنون آمادگی تولید انبوه ورقهای عریض API را دارد اما مواد اولیه و بازار فروش در ایران وجود ندارد. وقتی یک میلیون تن ورق از هند وارد میشود که معادل تولید دو سال ما است، نمیتوانیم انتظار شرایط خوبی را داشت. اگر دستکم نصف این میزان واردات هم به ماده اولیه موردنیاز فولاد اکسین اختصاص یافته بود، شرایط بهتری داشتیم.
قنواتی همچنین با اشاره به کارساز نبودن تعرفه فعلی واردات گفت: هماکنون چین در حال مقابله با صنعت فولاد ایران و سایر کشورهاست و به همین دلیل باید تعرفه واردات فولاد به کشور باز هم افزایش یابد. در همین راستا پیشنهاد افزایش تعرفه واردات فولاد را از 15 به 30 درصد به وزارت صنعت، معدن و تجارت ارائه کردهایم.