با تشکیل کمیته هماهنگی میان شرکتهای تامین سرمایه و بورس کالا، تمرکز روی طراحی ابزارهای مالی جدید بیشتر شده بهطوریکه معاملات اوراق مبتنی کالا و صندوقهای کالایی از جمله پتانسیلهای بورس کالا در این زمینه به شمار میرود. به گزارش «پایگاه خبری بورس کالای ایران»، محمودرضا خواجه نصیری، کارشناس بازار سرمایه با اشاره به سوابق بورس کالا درخصوص طراحی ابزارهای مالی اظهار کرد: رویکرد بورس کالا در گذشته عمدتا رویکردی معاملاتی و تمرکز آن بیشتر بر معاملات فیزیکی بوده است. در واقع این فضا بیشترین دلیل برای فعالیت اندک شرکتهای تامین سرمایه در بورس کالای ایران بوده و به همین دلیل، این شرکتها بیشتر فعالیت خود را از طریق بازار اولیه پیگیری میکردهاند.
اما با تغییر مدیریتی که در بورس کالای ایران اتفاق افتاد، نگاهها غنی تر و فصل نوینی در باب همکاری شرکتهای تامین سرمایه با بورس کالا باز شد.وی با بیان اینکه هماکنون میتوانیم نگاه دقیقتری نسبت به اوراق بهادار مبتنی بر دارایی داشته باشیم، گفت: در واقع این اوراق که دارای مزیت انتشار به پشتوانه کالا هستند، ریسکهای مرتبط را تا حد زیادی کاهش میدهند، ضمن اینکه بخش زیادی از مشکلات تضمین هم به پشتوانه داراییها کاهش مییابد.وی با بیان اینکه انتشار این اوراق میتواند به تقویت حضور شرکتهای تامین سرمایه در بورس کالا کمک کند و فعالیتها در این حوزه را به سمت مناسب تری سوق دهد، خاطرنشان کرد: هرچند که هنوز تا رسیدن به وضعیت ایده آل فاصله وجود دارد و باید قدمهای جدی تری در این خصوص برداشته شود.این کارشناس بازار سرمایه در ادامه درخصوص برنامههای شرکتهای تامین سرمایه برای بهره برداری از فرصتهای بورس کالا گفت: این شرکتها ابتدا باید مانند کشورهای توسعه یافته دنیا، تمرکز بر اوراق بهاداری که به پشتوانه کالا منتشر میشود را بیشتر کرده و بهطور ویژه و تخصصی به طراحی ابزار در این خصوص بپردازند. قدم اولی که در این راه برداشته شده، طراحی اوراق ویژه صنعت خودرو است که مبتنی بر کالا شکل گرفته و در بورس کالای ایران معامله خواهد شد و به نظر میرسد، به دلیل اینکه اوراق ویژه صنعت خودرو از جنس داراییهای خود این شرکتها هستند، نسبت به دیگر اوراق برای این صنعت کارآمدتر باشد.وی در پاسخ به این سوال که آیا این اوراق قابل تعمیم به دیگر صنایع نیز هست، گفت: خوشبختانه در آخرین مصوبه کمیته فقهی اجازه داده شد که این اوراق برای کالاهای دیگری نیز منتشر و بتوان برای سایر تولیدکنندگان مانند لوازم خانگی، الکترونیکی، فرش و... این اوراق را منتشر کرد.
در واقع برای این تولیدکنندگان گواهی سرمایهگذاری در قالب عقد مشارکت ایجاد میشود که این کار هم برای خرید و پیش خرید مفید و هم موجب رونق بخشی تامین مالی میشود.خواجه نصیری در ادامه گفت: نکته جالب در طراحی اوراق این است که به دلیل اینکه اوراق مبتنی بر عقد مشارکت هستند، بر اساس اختیار معامله قابل تبدیل است و هیچ الزامی به کوتاه مدت یا بلند مدت بودن، ندارد. به این ترتیب میتوان از هر دو روش استفاده کرد. در حقیقت این مهم مزیت انعطاف پذیری این اوراق نسبت به اوراق مشارکت یا سلف است. بنابراین هم میتوان دورههای چند ساله و هم کوتاه مدت برای اوراق در نظر گرفت. البته در حال حاضر نگاه به این اوراق کوتاه مدت است.وی درخصوص راهاندازی صندوقهای کالایی با همکاری شرکتهای تامین سرمایه و بورس کالا گفت: از جمله فعالیتهای دیگری که شروع شده است، راهاندازی صندوقهای کالایی است. به ویژه صندوقهایی که در بخش کشاورزی ایجاد شدهاند. به این ترتیب که این صندوقهای کالایی هم میتوانند، منابع مورد نیاز را برای ساماندهی بخش کشاورزی تجهیز کنند. هم زمینه مشارکتهای مردمی را در فرآیندهای تامین مالی فراهم آورند. فعالیتهای مناسبی در این خصوص انجام شده و امیدنامه و اساسنامه آن در سازمان بورس به منظور تصویب مقررات وجود دارد. به این ترتیب به نظر میرسد مشکل مقرراتی خاصی وجود نداشته باشد و فقط باید اساسنامه و آیین نامه آن در سازمان بورس تصویب شود.
منبع:دنیای اقتصاد