با گذشت نزدیک به یک ماه و نیم از اجرای برجام، مسؤولان دولت و بانک مرکزی تاکنون درباره سرنوشت 32 میلیارد دلاری که قرار بود آزاد شود، توضیح ندادهاند و در بازارهای داخلی نیز هیچ اثری از تزریق دلارهای جدید نیست.
از یکی دو سال قبل، مسئولان دولت یازدهم آمار و ارقام متفاوتی درباره پولهای بلوکه شده کشور در بانکهای خارجی بیان میکردند که از 100 تا 180 میلیارد دلار را در بر میگرفت.
اما با امضای توافق هستهای، مسئولان دولتی اعلام کردند ارقام قبلی درست نبوده و پولهای بلوکهشده حدود 32 میلیارد دلار است.
سرانجام با اجرای برجام، ولیاله سیف رئیس کل بانک مرکزی در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما گفت: با رفع تحریمها ۳۲ میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار از منابع بلوکه کشورمان آزاد میشود.
وی با بیان اینکه ۲۸ میلیارد و ۱۰۰ میلیون دلار از این میزان متعلق به بانک مرکزی و ۴ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار متعلق به دولت است افزود: در دوران تحریم شرایط بسیار سختی را پشت سر گذاشتیم و بیش از ۳۰ میلیارد دلار از منابع کشور قابلیت استفاده نداشت.
وی با بیان اینکه به محض اجرایی شدن برجام و لغو تحریمها، محدودیتها از منابع ارزی کشور برداشته شد عنوان کرد: بانک مرکزی از این منابع برای ثبات در بازار ارز، ایجاد اشتغال و توسعه صادرات استفاده خواهد کرد.
این در حالی است که مسئولان ارشد دولتی از جمله حسن روحانی و محمدباقر نوبخت درآمد نفتی دولت در سال جاری را حدود 25 میلیارد دلارعنوان کرده اند.
بر این اساس، میتوان گفت در صورت آزاد شدن 32 میلیارد دلار پولهای بلوکهشده در 27 دیماه و با اجرای برجام، در چند هفته اخیر رقمی بیشتر از کل درآمد نفتی امسال، نصیب دولت و بانک مرکزی شده است.
بنابراین انتظار میرفت چنین حجم عظیمی از دلارهای آزادشده، تاثیر خود را بر بازار کشورمان نشان دهد.
اگر واقعا از 27 دیماه 28 میلیارد دلار پول بلوکهشده بانک مرکزی در اختیار این بانک قرار گرفته بود، بانک مرکزی به راحتی میتوانست با تزریق بخشی از آن به بازار تشنه داخل، قیمت دلار را پایین بیاورد.
این در حالی است که در این مدت، قیمت دلار رسمی افزایش هم یافته و قیمت دلار در بازار آزاد در سطح اندکی کاهش یافته است.
پیشتر، سیف گفته بود بانک مرکزی از پولهای آزادشده برای ثبات در بازار ارز، ایجاد اشتغال و توسعه صادرات استفاده خواهد کرد. اما فعلا در بازار داخل هیچ خبری از تزریق دلار تازهنفس نیست و اوضاع همچون دوران تحریمها است.
به نظر میرسد خبرهای غیررسمی که درباره عدم لغو تحریمهای بانکی منتشر شده، واقعیت داشته باشد و واقعا 32 میلیارد دلاری که وعده داده شده بود، هنوز به دست بانک مرکزی کشورمان نرسیده است.
اظهارات کلی ظریف، صالحی و لاریجانی در هفته گذشته که از عدم تعهد طرف غربی برای لغو کامل تحریمهای بانکی سخن گفتند و البته به جزئیات آن اشاره نکردند، نیز مؤید همین گزاره است.
آنطور که فعالان بانکی و اقتصادی گفتهاند، ایران همچنان تحت تحریمهای دلاری از جانب آمریکا است و به همین دلیل امکان نقل و انتقال دلارهای ایران در بانکهای بینالمللی وجود ندارد.
با توجه به این حقایق، میتوان گفت آزاد شدن پولهای بلوکهشده نیز به جمع لغو تحریم سوئیفت و ال.سی پیوسته که با بدعهدی طرف غربی مواجه شده است. با این حال، گویا مسئولان دولتی و تیم مذاکرهکننده ترجیح میدهند این این حقایق فعلا برملا نشود.
منبع: مشرق