مدیر گروه پژوهشی بانکداری اسلامی پژوهشکده پولی و بانکی با بیان اینکه سوء مدیریت در نظام بانکی بر رویه بانکها تاثیرگذار است، گفت: بانکها ذاتا متخلف نیستند اما در پی شرایط سخت اقتصادی در راستای عدم خروج سرمایه از بانک، مجبور به تخلف میشوند.
به گزارش استیل ایران به نقل از اقتصاد ، در نظام بانکی که در راس هرم آن بانک مرکزی و شورای پول و اعتبار قرار دارد و همواره به عنوان نهاد ناظر و قانونگذار شناخته میشوند خط مشی حرکت بانکها را در بازار پولی و بانکی ترسیم میکنند که در برخی موار بانکها آنچنان به این خطوط پایبند نبوده و برای رهایی از شرایط بد اقتصادی خلاف رویه تنظیم شده توسط شورای پول و اعتبار و بانک مرکزی قدم بر میدارند.
بانک مرکزی در هفته گذشته بار دیگر ابلاغیه گذشته خود مبنی بر عدم ارائه خدمات توسط موسسات مالی و اعتباری مجاز و بانکها به موسسات مالی و اعتباری غیرمجاز را به بانکها ابلاغ کرد، این ابلاغ دوباره به زعم اکثر کارشناسان به دلیل عدم رعایت درخواست بانک مرکزی از سوی برخی از بانکها بوده است. در همین راستا نیز معاون نظارتی بانک مرکزی از ارجاع 9 پرونده تخلف بانکی به هیات نظارت بانکها خبر داد و بیان کرد: در دوره قبلی نرخ سود تخلفاتی صورت گرفته که در دوره جدید تخلفی رخ نداده است.
حمید تهرانفر در ادامه با بیان اینکه به هر حال در حال حاضر با توجه به گستردگی نظام بانکی و به ویژه در برخی بانکهای بزرگ کنترل کامل تمام جزئیات از حیطه مدیرعامل بانک خارج است، گفت: بر این اساس ممکن است در برخی شعب روسای آنها برای جذب سپرده بالاتر و خودشیرینی نرخها را تغییر داده و به مشتریان وعده جدید بدهند، اما این نمیتواند عاملی باشد تا عملکرد کلی نظام بانکی در این مورد را تحتالشعاع قرار دهد.
در پاسخ به این سوال که چرا بانکها از دستورات بانک مرکزی و شورای پول و اعتبار به عنوان نهاد ناظر و قانونگذار در برخی موارد سرپیچی میکنند، مدیر گروه پژوهشی بانکداری اسلامی پژوهشکده پولی و بانکی با بیان اینکه سوءمدیریت در نظام بانکی بر رویه بانکها تاثیرگذار است، گفت: بانکها ذاتا متخلف نیستند اما در پی شرایط سخت اقتصادی در راستای عدم خروج سرمایه از بانکها و افزایش حجم نقدینگی مجبور به تخلف میشوند. کامران ندری در گفتوگویی اظهار کرد: در صورتی که بانکها با اجرای دستورالعملها با شرایط سختی مواجه نشوند طبعا هیچ بانکی تمایل به تخلف ندارد و آن چیزی که باعث میشود بانکها از ابلاغیهها تجاوز کنند و تخلفی صورت بگیرد شرایط سختی است در انتظار بانکها خواهد بود.
وی ادامه داد: در حال حاضر برخی از بانکها با کسری نقدینگی مواجه هستند و بانکها روزانه مشتریانی دارند که از حسابهای خود مبالغی را برداشت میکنند که باید منابع لازم در بانک وجود داشته باشد تا پاسخ منفی از سوی بانکها به مشتریان اعلام نشود. او در رابطه با رفع نیاز مشتریان از سوی بانکها گفت: بانکها از طریق منابع مازاد، خطوط اعتباری بانک مرکزی، بازار بین بانکی و جذب سپرده مردمی، نیازهای مشتریان خود را رفع میکنند.
ندری تصریح کرد: زمانی که بانکها با جذب سپرده مردمی کمبود نقدینگی خود را رفع می کنند برای آنکه حجم سپردهها افزایش یابد و میزان کمتری از داراییهای مردمی از بانکها خارج شود، مجبور به ارائه سودهای بالاتر از عرف قانونی هستند که در نهایت موضوع تخلفات بانکی را رقم میزند. وی تاکید کرد: در مجموع عرضه و تقاضا در بازار نرخ را تعیین میکند و این رویه کاملا مشابه رویه دیگر بازارها است به طور مثال گرانی مواد غذایی از طریق تعزیرات و کنترلهای دستوری قابل رفع نیست و کنترلهای دستوری فساد و مشکلاتی را به همراه دارد.
این کارشناس بازار پولی و بانکی گفت: به نظر میرسد بانکها تمایل دارند که بخشنامهها را رعایت کنند و به اجبار با توجه به شرایط بازار برخی موارد ابلاغ شده را تعیین نمیکنند، در این رابطه باید تمهیداتی برای تعادل بخشی بازار در نظر گرفته شود و مسئولین باید مشکلات را رفع کنند. او با اشاره به اینکه برخورد و کنترلهای دستوری درمانهای موقتی است، خاطرنشان کرد: برخی بانکها نیز به دلیل سوءمدیریت دچار مشکل شدهاند که باید با شفافیت کامل سوءمدیریت بانک به مردم اطلاع داده شود تا میزان ریسک برای افراد مشخص شود.