رییس کل بانک مرکزی با بیان این که اقتصاد ایران بانک محور است و تامین مالی بر دوش نظام بانکی است، گفت: درصدد هستیم شرایط را به نحوی ایجاد کنیم که تعادل به اقتصاد بازگردد و نرخ های سود بانکی و تامین مالی در بازار مالی کشور متناسب با نرخ تورم تعدیل شود.
ولی الله سیف روز یکشنبه پس از برگزاری جلسه ستاد اقتصادی دولت در جمع خبرنگاران با تشریح محورهای طرح اصلاح نظام بانکی و بخش مالی کشور افزود: در سال های اخیر خوشبختانه روند تورم شرایط بسیار مثبت داشته و از دامنه های بالای 40 درصد به تک رقمی رسیده که اقدام بسیار مبارکی است.
وی تاکید کرد در شرایط عادی قاعدتا نرخ سود بانکی هم از آن تبعیت می کند اما به دلیل تنگنای مالی در نظام بانکی این اتفاق نیافتاده است.
رییس کل بانک مرکزی تصریح کرد بنایراین درصددیم شرایط را به نحوی ایجاد کنیم که تعادل به اقتصاد بازگردد و نرخ های سود بانکی و تامین مالی در بازار مالی کشور متناسب با نرخ تورم تعدیل شود.
سیف ادامه داد: در این زمینه بیشترین و بزرگ ترین تصمیم را دولت در مورد پذیرش شفافیت و انضباط مالی اتخاذ کرد.
وی یادآور شد: نظام بانکی کشور در گذشته به دلیل نوع نگاهی که دولت داشته است به تدریج با دارایی های منجمد در ترازنامه خود مواجه شد که این موضوع مانع استفاده نظام بانکی از قدرت خود در جهت اعطای تسهیلات شد.
رییس کل بانک مرکزی همچنین گفت: سه عامل اصلی در این زمینه وجود دارد که شامل «مطالبات معوق نظام بانکی»، «بدهی دولت به نظام بانکی» و »دارایی های غیر مالی» هستند که در مجموع حدود 45 تا 50 درصد از حجم ترازنامه بانکی را اشغال کردند که به هیچ وجه در زمینه اعطای تسهیلات نمی توان از آن استفاده کرد.
** تادیه بدهی های دولت با انتشار اوراق اسلامی
سیف همچنین اظهار داشت: دولت تصمیم دارد بدهی های خود را با انتشار اوراق اسلامی از طریق بازار سرمایه تامین کند. دولت این اوراق را بابت بدهی های خود را در اختیار بانک ها، بانک مرکزی و پیمانکاران قرار می دهد که این اوراق مصون از تورم است و می تواند توسط کسانی که آن را از دولت دریافت می کنند به بازار سرمایه منتقل شود و در آنجا به فروش برسد و نقدینگی لازم را ایجاد کند.
وی توضیح داد این اوراق می تواند توسط بانک ها در جهت تسویه بدهی های خود به بانک مرکزی استفاده شود، همچنین می تواند برای وثیقه گذاشتن در بانک مرکزی در مواردی که دچار تنگنای نقدینگی هستند مورد استفاده قرار گیرند.
وی ادامه داد: این اقدام فضایی را ایجاد می کند که می تواند کارایی نظام بانکی را افزایش داده و از سوی دیگر انضباط و شفافیت مالی دولت را ارتقا دهد، بازار سرمایه را کاراتر کند و در تامین مالی بلند مدت و بنگاه های بزرگ اقتصادی نقش پررنگ تر داشته باشد.
رییس کل بانک مرکزی همچنین گفت: در حال حاضر نظام بانکی ایران، حدود 90 درصد از تامین اقتصادی را بر عهده دارد که بخشی از آن باید به بازار سرمایه منتقل شود، در واقع در زمینه سرمایه گذاری ها، تامین مالی بلند مدت و تامین نیاز مالی بنگاه های بزرگ اقتصادی؛ بازار سرمایه باید فعالیت داشته باشد.
** طرح اصلاح نظام بانکی و بخش مالی کشور توسط سه دستگاه اجرا می شود
سیف در ادامه اظهار داشت: کل طرح اصلاح نظام بانکی و بخش مالی کشور بین سه دستگاه تقسیم شده است، یک بخش آن در رابطه با «افزایش قدرت تسهیلات در نظام بانکی» است که مسئولیت آن در 10 پروژه بر عهده بانک مرکزی قرار داده شده است. بخش دیگر این طرح «انضباط مالی دولت، انتشار اوراق و ساماندهی بدهی های دولت» بر عهده وزارت امور اقتصادی و دارایی قرار داده شده است.
وی خاطرنشان کرد: بخش دیگر این طرح «افزایش سرمایه بانک های دولتی» است که مسئولیت آن بر عهده سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور قرار دارد، افزایش سرمایه بانک های خصوصی هم از طریق پیگیری و ایجاد مقررات بر عهده بانک مرکزی است.
رییس کل بانک مرکزی افزود: همه این اقدامات می تواند منجر به برخورداری از بانک هایی با استحکام و تعادل لازم در ساختار مالی شود تا بتوانند در مراودات بین المللی هم مورد اعتماد بانک های بین المللی باشند و وظیفه تجارت خارجی و ارتباطات بین المللی اقتصادی کشور را بر عهده بگیرند.
سیف یادآور شد: دولت هم می تواند با ورود به بازار سرمایه و تامین مالی از این طریق با استفاده از روش های اسلامی و انتشار اوراق اسلامی تامین مالی خود را انجام دهد.
وی با بیان این که اکنون در دنیا از این روش استفاده می شود، توضیح داد: استفاده از منابع نظام بانکی معمولا چند اشکال دارد نخستین این که غیرشفاف است و مشخص نیست کسری دولت کجا و در کدام بخش است.
** دولت مصمم به انتخاب شفاف ترین شیوه مالی است
به گزارش استیل ایران به نقل از ایرنا، رییس کل بانک مرکزی تصریح کرد: با دستوراتی که رییس جمهوری دادند و گزارش هایی که ارائه شد، دولت مصمم است شفافت ترین شیوه مالی را انتخاب کند و آن هم رفتن به سراغ بازار سرمایه است. بسیاری از دولت ها در دنیا حتی بالاتر از 100 در صد تولید ناخالص داخلی را توانسته اند از بازار سرمایه تامین کنند.
سیف با بیان این که رقم بدهی کنونی دولت 30 تا 35 درصد است، تصریح کرد این رقم نسبت به روالی موجود در دنیا حچم بسیار بالایی نیست اما مهم این است که ساماندهی شود و انضباط لازم را در آن ایجاد کنیم که شرایط موجود در حال ایجاد این وضعیت است و مطئنم شرایط مطلوبی را به دنبال رخواهد داشت.
وی ادامه داد: البته دولت برنامه خود را تدوین کرده و اقداماتی که می تواند در درون دولت انجام شود، آغاز شده است و بانک مرکزی، وزارت امور اقتصادی و دارایی و سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور اقدامات خود را شروع کرده اند.
وی در عین حال گفت: اما در تحقق برخی از این موارد نیاز به مصوباتی از مجلس داریم که در لوایح ارائه شده مطرح گردیده و بخشی از آن در متمم قانون بودجه سال 95 است. رییس کل بانک مرکزی اظهار امیدواری کرد با تصویب این لوایح در مجلس این طرح با جامعیت کامل و منسجم بتواند اجرا شود.