مدير تامين و تدارك شركت گل گهر و عضو هيات مديره خانه معدن استان كرمان از جایگاه بسیار خوب گلگهر در برنامه تولید 55میلیون تن فولاد در افق 1404 میگوید. در حال حاضر چرخه تولید فولاد در این شرکت در حال تکمیل است.
محسن محمدي مدير تامين و تدارك شركت گل گهر و عضو هيات مديره خانه معدن استان كرمان را در ادامه میخوانید:
آخرین تحولات گلگهر و اقدامات انجام شده به چه صورت است؟
وضعیت گلگهر متناسب با وضعیت جهانی فولاد است. یعنی صنعت فولاد در دنیا دارای وضعیتی است که بخشی از آن ازسوی وضعیت قیمت جهانی مانند وضعیت سنگآهن، کنسانتره، گندله، آهن اسفنجی و فولاد به ما دیکته میشود. اما بخش دیگر اثرات مربوط به دلار است. یعنی هرکجا قدرت دلار افزایش پیدا میکند، قدرت مواد معدنی و کامودیتیها کاهش پیدا میکند. البته عکس این موضوع نیز وجود دارد. وضعیت فعلی و شرایطی که ترامپ آن را حاکم میکند، احتمال کاهش قدرت دلار را افزایش میدهد. این موضوع به طور غیرمستقیم به نفع شرکتهایی همچون گلگهر و یا به صورت مستقیم در فروشهای صادراتی است. وضعیت گلگهر مدتی است بسیار بهتر شده، یعنی به لحاظ بهرهوری اقدامات خوبی صورت گرفته و قیمت تمام شده مدیریت شده است. اما بخش دیگر مربوط به اثرات جهانی است که براساس آن قیمت مواد معدنی بهتر شده است. به طور کلی میتوان گفت وضعیت بهتر شده است.
برنامه تولید 55میلیون تن فولاد تعریف شده است که در این وضعیت ما نیز جایگاه بسیار خوبی داشته و بخش زیادی از مواد مورد نیاز در این هدف را باید تامین کنیم. یکی از اقدامات خوبی که انجام گرفته تکمیل چرخه تولید فولاد در مجمتع است. سعی بر آن است که چرخه فولاد را تا انتها برسانیم. مزیت کامل بودن چرخه فولاد آن است که میتوان هزینههای حمل را بهتر مدیریت کرد، درنتیجه بسیار اثرگذار خواهد بود. یکی از اشکالات موجود در کشور، پراکندگی زنجیره فولاد است. این موضوع عملا هزینهها را مضاعف میکند.
اگر از این جهت به موضوع نگاه داشته باشیم باید گفت از وضعیت خوبی برخوردار هستیم زیرا ما معدن در اختیار داریم در حالی که خیلی از شرکتهای فولادی معدن ندارند. درچشم انداز تولید 55میلیون تن فولاد، 16میلیون تن کسری کنسانتره و حدود 6میلیون تن کسری گندله وجود دارد، این مسئله جزو برنامههای ما قرار دارد که اگر آنها را تامین کنیم میتوانیم ادعا کنیم در تحقق افق 1404 ما کمک بسیاری کردهایم.
آیا در این رابطه چالشهایی وجود دارد؟
به هر حال چالشهایی وجود دارد که عمدهترین آنها مربوط به مسئله آب است. در این زمینه یک برنامه بسیار خوب در دست انجام است و براساس آن آب از خلیج فارس به منطقه انتقال و تا استان یزد نیز میرود. چالش آب با این موضوع در حال برطرف شدن است. در نتیجه طبق برنامهریزیهای صورت گرفته طی 2 سال آینده آب را در منطقه خواهیم داشت. اما در دراز مدت موضوعهای مربوط به حملونقل نیز مهم خواهد بود زیرا مصرف کننده محصول نبوده و باید آن را به بازارهای صادراتی رساند. به همین دلیل اقدامات خوبی در زمینه حملونقل انجام و در دست اجرا است. یکی دیگر از چالشها مربوط به سنگ معدن است. در این باره طرح توسعه در دست اجرا است. خیال ما راحت است که بخش زیادی از حدود 170میلیون تن نیاز به سنگ در برنامه افق 1404 را عهده دار خواهیم بود. هم در بخش کنسانتره و گندله و هم در آهن اسفنجی و معدن قرار است بخش زیادی از نیازها را ما تامین کنیم که به نسبت شرکتهای دیگر که پراکندگی دارند، ما وضعیت بهتری در اختیار داریم.
وضعیت تکنولوژیهای شما به چه صورت است؟
خيلي از كارخانه هاي ما جديد هستند.به جز يك خط كنسانتره كه قديمي است خط گندله ما در چند سال اخير راه اندازي شده است. خط كنسانتره جديد ما تکنولوژيهاي جديد دارند. در نتيجه ميتوان گفت تکنولوژيهاي ما به روز بوده و خوب انتخاب شدهاند. سرانه توليد فولاد در دنيا ٢نفر ساعت در هر تن است كه چين مكانسيمي با محوريت نيروي انساني دارد اين رقم برايش ٣نفر ساعت در تن است. در ايران اين متوسط نسبتا بالا و در حدود ٨يا ١٠ نفر ساعت است. البته شركتهايي هستند كه اين رقم براي آنها ٥ است اما متوسط كشور ما عدد خوبي نيست. با توجه به برنامهريزي شركتگل گهر ى تمركز آن بر زنجيره فولاد، فكر مي كنم ما در آينده سرانه توليد فولاد منطقي تري را نسبت به ديگر واحدها داشته باشيم. يكي از چالشهايي كه در آينده تمام شركت هاي فولادي با آن مواجه مي شوند سرانه مصرف فولاد خواهد بود. اين سرانه در حال حاضر حدود ٢٠٠كيلوگرم براي هر نفر است كه اين ميزان به طور منطقي بايد بالاي ٣٠٠ باشد. اميدواريم سياست هاي كلي اقتصاد كلان كشور به سمتي برود كه اين تقاضا در بخش مسكن يا ديگر بخشها ايجاد تا اين سرانه را پوشش دهد. همچنين به صادرات نيز بايد توجه شود زيرا در انتها بايد حداقل حدود ١٦ ميليون تن صادرات انجام شود. اگر نتوانيم مصرف و تقاضا را در كشور فعال كنيم رقم صادرات بيش از ميزان ياد شده خواهد بود.
اگر در انتها نظري درباره نمايشگاه ايران كان مين داريد بفرماييد.
هدف از حضور در نمايشگاه ها براي شركت هايي مثل ما جذب مشتري نيست. ما مشتري هاي مشخصي داريم. در ارتباط با حضور در نمایشگاه بيشتر علاقهمند هستيم وضعیت بهبود و در حال رشد خود را نشان دهيم. اين موضوع يك دلگرمي براي سهامداران خواهد بود.