کارگروه تنظیم بازار در جلسه هشتادم خود و به پیشنهاد کمیته تخصصی فولاد، تصمیمات مهمی برای بازار ورق های فولادی اتخاذ کرد که مهم ترین آن ها عبارتند از: • افزایش سهم مچینگ ورق گرم به 60 درصد و ورق سرد به 80 درصد • الزام به عرضه 60 درصدی برای خریداران اسلب و ورق گرم • تعیین سقف 12 درصدی لوله و پروفیل نسبت به ورق گرم دریافتی همان ماه • حذف تعرفه واردات ورق گرم زیر 3 میلی متر • اصلاح سهمیه بهین یاب بر اساس تولید سال 95 و 96 صنایع متقاضی ورق گرم
در این دستورالعمل بسیار مهم تلاش شده تقریبا یک بسته جامع برای تنظیم بازار ورق دیده شود اما هنوز برخی مسائل در زنجیره ورق های فولادی از اسلب تا محصولات سرد در آن دیده نشده است ضمن اینکه برخی بندها نیز ابهامات اجرایی دارد.
به طور مثال در بند ۹ اعلام شده که عرضه کنندگان و متقاضیان محصولات فولادی می بایست میزان تقاضا و عرضه خود برای خرید هفته آینده را تا پایان روز سه شنبه هر هفته اعلام نمایند. این در حالی است که بر اساس مقررات بورس کالا، عرضه کنندگان یک روز قبل اطلاعیه عرضه خود را ثبت می کنند و میزان تقاضا هم در زمان عرضه ثبت می شود.
همچنین در این دستورالعمل هیچ گونه برنامه ای در خصوص نحوه تامین اسلب مورد نیاز سایر واحدهای تولیدی ورق گرم به جز فولاد مبارکه دیده نشده است.
با این اوصاف و بر اساس بررسی های چیلان از طریق کسب نظر از تولیدکنندگان زنجیره ورق فولادی، این دستورالعمل را گام مهم رو به جلو برای اصلاح مکانیسم های عرضه و تقاضای ورق های فولادی دانست چرا که دارای نکات مثبت زیادی است که از آن جمله موارد زیر را می توان نام برد:
- افزایش اطمینان خاطر صنایع تکمیلی ورق گرم و سرد از تامین مواد اولیه مورد نیاز با افزایش سهم مچینگ
- کاهش سهمیه فروشی در بازار آزاد با اصلاح سهمیه های بهین یاب
- کاهش تقاضا در تالار اصلی بورس کالا با انتقال بخش عمده تقاضای کارخانجات بزرگ خریدار ورق به مچینگ
- نظارت بیشتر بر صنایع تکمیلی ورق همچون لوله و پروفیل با تعیین سقف قیمتی و الزام به ارائه گزارش فروش به صورت هفتگی
- افزایش عرضه ورق در بورس کالا از طریق افزایش تعداد عرضه کنندگان و کاهش فشار بازار ورق از روی دوش فولاد مبارکه