محمدحسن پارسا، معاون سابق فروش و بازاریابی مجتمع فولاد خراسان در مورد سیاستهای دنبالشده در بازار فولاد عنوان کرد: رویهای که در بازار فولاد دنبال میشود، ادامه سیاستهایی است که در سونامی جهش نرخ ارز در سال ۹۷ بهکارگرفته شد. مسئولان باید باور کنند که سونامی جهش نرخ ارز تمام شده و قرار نیست تا ابد، بازار فولاد با سیاستهای دستوری مدیریت شود.
معاون مجتمع فولاد خراسان در مورد بخشنامه الزام تولیدکنندگان فولاد به عرضه ۶۰ درصد از محصولات خود در بورس کالا به خبرنگار چیلان گفت: من مخالفتی نسبت به عرضه فولاد در بورس کالا نمیبینم. حداقل ما در فولاد خراسان مخالفتی نسبت به عرضه در بورس کالا نداریم و حتی نسبت به میزان عرضه، یعنی رقم ۶۰ درصد تولیدات هم اعتراضی نداریم.
بورس کالا از ریل اصلیاش خارج شده است
وی افزود: مشکلی که در معاملات فولاد وجود دارد، عرضه در بورس کالا نیست. مشکل این است که فروش فولاد در بورس کالا را از قاعده و ریل اصلی آن خارج کردهاند. اگر معاملات فولاد در بورس کالا به ریل اصلی آن برگردد و طبق قواعد و مقررات بورس کالا انجام شود، هیچکس با آن مخالفتی نخواهد داشت.
معاون فروش و بازاریابی فولاد خراسان با اشاره به سیاستهای دستوری در بازار فولاد گفت: قیمت دستوری و تعیین سقف قیمت برای معاملات فولاد در بورس کالا، همه چیز را به هم ریخته است. با سیاست دستوری فرقی نمیکند که عرضه در بورس کالا، ۶۰ درصد تولید شرکتها باشد یا ۳۰ درصد تولید آنها. عرضه تکلیفی هر میزان که باشد با سیاست قیمتگذاری دستوری، مشکل بازار فولاد حل نمیشود.
چرا قیمت فولاد متعادل نشود؟
پارسا با اشاره شرایط تولید و مصرف فولاد در ایران گفت: در کشوری که تولید فولاد، دو برابر مصرف آن است، اینکه بگویند قیمت فولاد بالا میرود و متعادل نمیشود، قابل قبول نیست. با این تولیدِ مازاد بر مصرف داخلی، ما بهعنوان تولیدکننده باید به دنبال مصرفکننده بگردیم تا محصولات خود را بفروشیم و اصلاً نباید در مورد عدم تعادل در بازار فولاد نگرانی وجود داشته باشد.
نظارت به جای دخالت در معاملات بورس کالا
وی در پاسخ به این سوال که چگونه میتوان در بازار فولاد ثبات ایجاد کرد، اظهار داشت: راهحل این است که بورس کالا به روالی که سالهای سال داشت بازگردد و طبق دستورالعملها و قوانین بورس کالا، معاملات فولاد انجام شود. از زمانی که در سال ۱۳۸۲، بورس فلزات تأسیس شد و بعداً به بورس کالای ایران تغییر نام داد، معاملات بر اساس عرضه و تقاضا انجام میشد و هیچ مشکلی وجود نداشت. برای ایجاد ثبات در بازار فولاد، باید دستورالعملها و قوانین بورس کالا رعایت شود و در معاملات، مداخله صورت نگیرد. نظارت باید وجود داشته باشد، اما این نظارت باید در چارچوب قوانین و مقررات بورس کالا باشد.
مدیریت بازار فولاد طبق شرایط عادی
معاون فروش و بازاریابی فولاد خراسان در مورد نوع نگاه موجود به بازار فولاد گفت: در سال ۹۷، سونامی تغییر نرخ ارز روی داد و همزمان با این سونامی، سیاست مداخله در بازار و کنترل سختگیرانه دنبال شد تا اوضاع آرام شود. باور کنید که در حال حاضر این سونامی به پایان رسیده و قرار نیست تا ابد، بازار فولاد با سیاستهای شرایط اضطراری مدیریت شود. سونامی جهش ارز دیگر در کار نیست و همانطور که گفته شده در حال حاضر دیگر به هیچ چیزی ارز ۴۲۰۰ تومانی تعلق نمیگیرد. در شرایط جاری باید پذیرفت که اوضاع بازار فولاد عادی است و لذا باید مداخله در بازار و سیاست قیمتگذاری دستوری کنار گذاشته شود تا با سازوکار عرضه و تقاضا، معاملات در ثبات و آرامش انجام شود.