"تولید ۴ میلیون تن فولاد در بندرعباس با مشارکت سرمایهگذاران هندی"، این خبری است که چند روز قبل از سوی ایمیدرو و در گزارش عملکرد ۹ ماهه این شرکت اعلام شد.
در واقع فولاد از جمله صنایعی است که در چند ماه اخیر بازار آن با رکود همراه بوده است. رکودی که کمبود عرضه برخی از مواد اولیه نیز به آن دامن زده است. البته در حالی شاهد تداوم رکود در بازار فولاد هستیم که ابراز تمایل برخی از شرکتهای خارجی برای سرمایهگذاری در فولاد حاکی از بهبود فضای تولید و بازار در آینده نزدیک دارد. موضوعی که هماکنون از سوی سازمان ایمیدرو به عنوان یک سازمان توسعهای دنبال شده و شاهد انجام تفاهمات و قراردادهای مشارکت با برخی از کشورهای خارجی هستیم.
در این رابطه رضا شهرستانی، عضو انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران در خصوص سرمایهگذار هندی و تاثیر آن بر صنعت فولاد ایران میگوید: حضور سرمایهگذاران خارجی در صنایع فولادی نشان از ثبات در اجرای پروژههای اجرایی است که توانسته اعتماد آنها را برای مشارکت جلب کند که این یک امتیاز مثبت برای صنایع به حساب میآید.
وی از سابقه فعالیت سرمایهگذار هندی در طرح فولادی بندرعباس خبر داد و گفت: کارخانه فولاد بندرعباس یکی از پروژههایی است که حدود ۱۵سال پیش تاسیس شد. اما به دلیل نبود سرمایه و همچنین فناوریهای روز دنیا تصمیم گرفته شد تا با دعوت از یک شرکت هندی که کارشناسان آن تجربه بالایی در صنعت فولادسازی و ساختوساز داشتند زمینه فعالیت و رشد و توسعه را فراهم کند. با این وجود بهدلیل مهیا نبودن شرایط مناسب امکان فعالیت از شرکت SAR گرفته و فعالیت پروژه متوقف شد. حال پس از گذشت ۱۵سال، شرایط برای همکاری با این شرکت هندی فراهم شده و سازمان ایمیدرو با دعوت از این تیم هندی و جذب سرمایه زمینه تولید ۴میلیون تن فولاد را فراهم کرده است.
عضو انجمن تولیدکنندگان فولاد، شرایط فعلی را برای حضور سرمایهگذاران خارجی مناسب دانست و افزود: زمینه همکاری و مشارکت با سرمایهگذاران خارجی برای فعالیت در پروژههای صنعتی کشور به خصوص فولاد فراهم شده است.
دلیل حضور هندی ها در ایران
شهرستانی یکی از دلایل اصلی حضور سرمایهگذاران هندی را مقروض بودن به ایران دانست و افزود: هماکنون سرمایه هنگفتی از منابع مالی ایران در کشورهایی همچون چین، هند و ترکیه بلوکه شده و دولتمردان آنها حاضر نیستند تا بدهی خود را بهصورت نقد پرداخت کنند. به همین دلیل با توجه به اینکه در صنایع مختلف ازجمله صنعت فولاد به پیشرفتهای بزرگی دست یافتهاند آمادگی خود را برای همکاری و به سرانجام رساندن پروژههای نیمهتمام اعلام کرده و از آن با نام فاینانس یاد میکنند.
وی خاطرنشان کرد: در واقع هزینه و سرمایهای که توسط سرمایهگذار هندی به صنایع فولادی وارد شده همان بدهی دولت هند به ایران است و این سرمایه از جیب خودمان خرج میشود. از سوی دیگر، این شرکت از مواد اولیه در تولید فولاد تا تجهیزات را از هند وارد کرده و تمام عملیات تولید فولاد از احیا تا تولید و ذوب را با استفاده از آنها انجام میدهد.
شهرستانی در پاسخ به اینکه آیا به هند میتوان بهعنوان جانشینی برای کشور چین در صنایع فولاد نگاه کرد، گفت: با وجود اینکه چین با تولید رقمی نزدیک به ۸۰۰میلیون تن بهعنوان نخستین تولیدکننده فولاد در دنیا شناخته شده، هند نیز با تولید ۱۰۰میلیون تن فولاد توانسته خود را جزو قدرتهای تولیدکننده مطرح کند و با دستیابی به فناوری و تجهیزات روز نشان داده که در آینده بهعنوان یکی از کشورهای قدرتمند در تولید فولاد خواهد شد. تنها دلیل اصلی ورود سرمایهگذاران هندی و چینی به صنعت فولاد ایران تسویه بدهی آنهاست و تفاوت چندانی بین فعالیت و سرمایهگذاری هند و چین برای صنایع کشور وجود ندارد.
آبهای آزاد دلیل انتخاب هندیها
وی گفت: یکی از دلایلی که باعث شد هندیها در میان طرحهای مختلف فولادی پروژه فولادسازی بندرعباس را انتخاب کنند، نزدیکی به آبهای آزاد است، چراکه تولید فولاد تنها برای مصرف داخلی نبوده و آنها میتوانند در صورت مازاد عرضه نسبت به صادرات آن از طریق راههای آبی اقدام کنند.
عضو انجمن تولیدکنندگان فولاد همچنین به سیاستهای اشتباه در سالهای گذشته در صنعت فولاد اشاره کرد و افزود: بهدلیل نداشتن برنامهریزی صحیح در میزان تولید مواد اولیه شاهد تولید بیش از اندازه در تولید بیلت که (در صنعت نورد مورد استفاده قرار میگیرد) بودهایم و این امر باعث شده تا هماکنون با کمبود مواد اولیه در ساخت فولاد مواجه شویم، به گونهای که هماکنون بیلت مورد نیاز در صنعت فولاد به میزان کافی در اختیار تولیدکنندگان نیست. همچنین با وجود واحدهای تولیدکننده آهن اسفنجی در بعضی از مناطق ایران از جمله خراسان شاهد تعطیلی و توقف فعالیت آنها هستیم.
وی نیاز فولاد را به گندله بسیار ضروری دانست و افزود: از آنجایی که ایران امکانات لازم را برای فرآوری سنگآهن در اختیار ندارد، رایزنیهایی را با کشورهای تولیدکننده این محصول معدنی همچون هند انجام داده تا با فرآوری این سنگ کانی بتواند روند توسعه و تولید را تسریع بخشد اما باید توجه داشت که این کار تنها در کوتاهمدت موثر است و لازم است تا نسبت به فرآوری و تولید مایحتاج این صنعت تلاش فراوانی کرد.
عضو انجمن تولیدکنندگان فولاد همچنین از مساعدت و یاری وزیر صنعت، معدن و تجارت به فولاد خاطرنشان کرد: با حذف ارز مبادلهای راه را برای صادرات و واردات فولاد آسان ساخته و برای واردات گندله میتوان از ارز مبادلهای استفاده کرد.