با آغاز کار دولت یازدهم و موفقیت برنامه ریزی شده دیپلماسی خارجی در توافق ژنو، فضای سرمایه گذاری خارجی در کشور روشن تر شد و فرصت های طلایی سرمایه گذاری، ایران را در آستانه تبدیل به بهشت سرمایه گذاران قرار داد و ده ها هیات های اقتصادی اروپایی را راهی ایران کرد.
در حال حاضر بستر حضور فعال سرمایه گذاران خارجی در بخش های مختلف اقتصادی کشور فراهم شده به طوری که مجموع اقتصاد ما آماده میزبانی از سرمایه های خارجی برای توسعه مناسبات اقتصادی میان ایران و جامعه جهانی است.
رسیدن به اهدافی همچون شتاب بخشیدن به رشد اقتصاد ملی، ارتقا کارایی بنگاه های اقتصادی، بهره وری منابع مادی انسانی و فناوری، افزایش رقابت پذیری در اقتصاد ملی، افزایش سطح عمومی اشتغال و ایجاد فرصت های شغلی فقط بخشی از اهداف جذب سرمایه های خارجی است.
با دورنمای روشنی که برای اقتصاد کشور و گردش ثروت در ایران بوجود آمده و نیز موقعیت جغرافیایی منحصر به فرد ایران، قرار گرفتن در مرکز اتصال خاورمیانه، آسیا و اروپا، جایگاه ممتازی برای کشورمان فراهم و نگاههای بی شماری را به سوی کشورمان جلب کرده است.
در این راستا هیات های اقتصادی آلمان، فرانسه و هلند با استفاده از فضای مثبت ایجاد شده توافق ژنو، هیات های چند منظوره تجاری و صنعتی را روانه ایران کرده اند.
ایران و گروه 1+5 در ماه نوامبر سال گذشته(2013)، به توافقی موقت دست یافتند و از روز 20 ژانویه شورای اتحادیه اروپا بخشی از تحریم ها علیه ایران را تعدیل کرد؛ سپس رایزنی ها برای سرمایه گذاری از سوی کشورهای اروپایی آغاز شد.
پیش از تشدید تحریم ها، تجارت ایران و اروپا از رقم مناسبی برخوردار بود که این رقم با شدت تحریم ها، کاهش یافت، اما اکنون براساس تغییرات بوجود آمده پیش بینی می شود که در صورت نهایی شدن توافقات میان ایران و گروه 1+5 صادرات توسعه یافته و تجارت میان ایران و اروپا به روزهای اوج خود برگردد.
با بازگشت مشتریان قدیمی ایران یعنی اروپایی ها برای مراوده تجاری و سرمایه گذاری، پیش بینی می شود که صادرات ایران به اروپا 40 درصد افزایش یابد. اکنون این تقاضا از سوی اروپایی ها برای سرمایه گذاری مشترک با ایران آغاز شده اما محدودیت های بانکی کار را دشوار کرده است.
اکنون؛ رقابت اروپایی ها برای سرمایه گذاری و ورود به بازار ایران شدید شده به طوری که بیش از 100 شرکت آلمانی و یکصد شرکت فعال فرانسوی درحال تلاش برای ورود به بازار ایران هستند.
اخیرا نیز یک گروه از سرمایه گذاران فرانسوی با هماهنگی شورایعالی مناطق آزاد تجاری - صنعتی و ویژه اقتصادی و سازمان بنادر و دریانوردی به استان هرمزگان سفر کرده و از نزدیک با ظرفیت های بندر شهید رجایی به منظور یافتن نقاط مشترک همکاری و سرمایه گذاری آشنا شده اند.
در ادامه رقابت هیات های اقتصادی کشورهای اروپایی در ایران، سوئیسی ها نیز به سرپرستی معاون وزیر خارجه این کشور به تهران آمدند تا به نتایج مثبتی از مذاکره با ایران، دست یابند.
بازرگانان، شرکت ها و صاحبان صنایع ایتالیا نیز پس از توافق هسته ای و تعدیل بخشی از تحریم ها و در پی جبران مبادلات تجاری گذشته خود به ایران آمده اند.
در مقابل؛ ایران نیز از سرمایه گذاری کشورهای مختلف از جمله اروپایی ها در کشورمان استقبال و از رقابت در اقتصاد جهانی و ایجاد تعاملات منطقه ای و بین المللی با رویکرد برد - برد حمایت کرده است.
اعزام رایزن های تجاری به کشورهای مختلف دنیا از جمله اروپا، امضای موافقتنامه های تجارت ترجیحی با کشورهای دنیا و افزایش مراودات با کشورهای همسایه و نیز برنامه ایجاد شعبات سازمان توسعه تجارت در همین چارچوب ارزیابی می شود.
به هر حال؛ رقابتی میان کشورهای اروپایی برای ورود به ایران شکل گرفته و به نظر می رسد، شرکت های خارجی در حال مذاکره برای ورود به بازار ایران هستند که اثرات حضور این هیات های تجاری بزودی در اقتصاد کشور آشکار خواهد شد هرچند تحقق این امر منوط به باز شدن بیشتر فضای سیاسی کشور است.
تاکنون برخی شرکت های دنیا به ایران آمده اند که گردش مالی بیش از 40 میلیارد یورویی دارند و بازار ایران را برای سرمایه گذاری جذاب دانسته اند که در صورت باز شدن بیشتر فضای سیاسی، آنها وارد گود خواهند شد و بخش تجارت خارجی ایران، نتایج خوبی را حاصل خواهد کرد.
با به نتیجه رسیدن مذاکرات با گروه 1+5 نیز مشتریان سنتی ایران از اروپا بار دیگر فعال خواهند شد اما علاوه بر مباحثی مانند تمایل ایران و اروپا برای همکاری در بخش های مختلف باید عرصه هایی که دو طرف می توانند در آن همکاری کنند نیز مورد توجه قرار گیرد.
به نظر می رسد؛ دسترسی ایران به آب های آزاد اقیانوسی در جنوب شرق، راهیابی ایران به آب های آزاد از طریق خلیج فارس در جنوب غرب، همجواری و برخورداری از ساحل بزرگترین دریاچه جهان در شمال و همجواری دریایی با 6 کشور ساحلی دریای خزر، ارتباط ایران با خط ریلی اروپا از طریق ترکیه در شمال غرب و حجم بسیار بالای تجارت با چین و روسیه بزرگ ترین مزیت ژئوپلتیکی را برای کشورمان فراهم کرده لذا سرمایه گذاران خارجی با ورود به بازار ایران، از تمام این مزیت ها برخوردار و سود قابل توجهی عاید آنها خواهد شد.
به گزارش ایرنا، وجود شبکه های عظیم در حوزه های مخابرات و ارتباطات رادیویی و بی سیم، شبکه های گسترده حمل و نقل جاده ای و ریلی و کریدورهای هوایی تجاری با کشورهای جهان از دیگر عوامل موثر در افزایش سرعت جذب سرمایه گذاران خارجی به حضور در ایران است.