با انتشار آمار رشد 4 درصدی اقتصاد تا پایان تابستان توسط بانک مرکزی، فعالان بخش خصوصی معتقدند این رشد اقتصادی تنها در بنگاههای دولتی رخ میدهد و صنایع کوچک و متوسط از آن بیبهرهاند. یحیی آلاسحاق در چهل و نهمین نشست هیات نمایندگان اتاق تهران با تایید این موضوع، خواهان توجه بیشتر به بخش خصوصی شد. همچنین ولیالله افخمیراد، رئیس سازمان توسعه تجارت نیز گزارشی از روابط تجاری ایران با روسیه ارائه کرد و از مذاکره بانک مرکزی ایران با بانک مرکزی روسیه برای تسهیل نقل و انتقال پول و ارز خبر داد. در این نشست تفریغ بودجه سال 93 اتاق تهران نیز به تصویب رسید.
بانکها وارد رقابت با بخش خصوصی نشوند
رئیس اتاق تهران، درپی انتشار نرخ رشد 4درصدی تا پایان تابستان اظهار کرد: اعلام رشد 4 درصدی اقتصاد کشور را بیتردید باید پذیرفت. هرچند برای برخی جای ابهام دارد و در صحت آمار و ارقام شک دارند. اما باید قبول کرد که در برخی از صنایع همچون صنایع خودرو، پتروشیمی، ساختمانی و صنایعی که در حوزه فعالیت دولت است، شاهد رشد بالایی بودهایم؛ اما در برخی از صنایع نیز رشد اقتصادی دیده نمیشود. در واقع ترکیب حوزههایی که بانک مرکزی در این رشد اعلام کرده باید بیشتر مورد توجه و بررسی قرار گیرد.
یحیی آلاسحاق با بیان اینکه در نرخ رشد اعلام شده، صنایع کوچک و متوسط سهیم نبودهاند، تصریح کرد: اعداد و ارقام نشان میدهد این صنایع با چالشهای جدی مواجه هستند. شرایط صنایع کوچک و متوسط در تمام حوزهها اعم از واردات، صادرات، اشتغال، بدهی و بازار نقدینگی نا مناسب است و این روند روزبهروز تشدید میشود.
وی در ادامه سخنان خود با اشاره به سهم اندک بخش خصوصی در رشد اقتصادی گفت: در آمار مربوط به رشد اقتصادی اکثر صنایع پیشرو از زیر ساختهای دولتی برخوردار بودهاند. این امر بیانگر سهم ناچیز بخش خصوصی در رشد اقتصادی است. بنابراین انتظار میرود به این بخش نگاهی ویژه شود.
به گفته رئیس اتاق بازرگانی تهران توجه به رفع مشکلات بانکی از جمله عدم کفایت سرمایه، بالا بودن بدهیهای معوق، عدم هماهنگی نرخ سود و تورم و تنگناهای اعتباری در شرایط کنونی حائز اهمیت است. چنانچه این چالشها برطرف نشود، بانکها قادر به حمایت از این بخش نخواهند بود؛ چراکه بخش عمده اقتصاد ما بانکمحور است و فعالیتهای اقتصادی به گونهای است که تمام زمینههای توسعه نقدینگی، به بانکها مرتبط میشود. بنابراین برای حل مشکلات نظام بانکی با توجه به شرایط موجود باید کار تحقیقاتی جدی صورت بگیرد.
آلاسحاق گفت: ظرفیت تسهیلاتدهی سیستم بانکی محدود است و بنا بر اعلام بانک مرکزی از مجموع 280 هزار میلیارد تومان اعتبارات سیستم بانکی، 50 درصد آن مربوط به گذشته بوده و تجدید اعتبار شده است و تنها 50 درصد آن به بنگاهها تعلق میگیرد. حال این سوال مطرح میشود که آیا 140 هزار میلیارد تومان تکافوی نیازهای بخش خصوصی را میکند؟ برای این امر باید بودجههای دولتی را وارد بودجههای عمرانی کرد که این اتفاق عملا امکان پذیر نیست. یکی دیگر از راهکارهای خروج از این شرایط، کمک گرفتن از سرمایهگذاری خارجی است که این امر نیز در شرایط فعلی محقق نخواهد شد. بنابراین باید نظام بانکی، پایه پولی و نقدینگی را بهبود ببخشیم که در این خصوص نیز با مشکلاتی مواجه هستیم میخواهیم پایه پول را اضافه نکنیم تا تورم افزایش نیابد بنابراین باید همین مقدار اعتبارات بانکی را بهینه مصرف کنیم ضمن اینکه همین میزان اعتبارات باید در حوزه تولید عملیاتی شود.
رئیس اتاق تهران با تاکید بر این که بانک خود یک بنگاه اقتصادی است عنوان کرد که بانک نباید وارد رقابت با بخش خصوصی شود و درآمدش را باید از طریق انجام عملیات مالی تامین کند.
او از نظام بانکی خواست تا با تخصیص بهینه منابع خود حداکثر تلاش را برای خلق پول تجاری داشته باشند و از واحدهای تولیدی در کشور پشتیبانی کنند.
مذاکره بانک مرکزی ایران با بانک مرکزی روسیه
در ادامه این نشست، رئیس سازمان توسعه تجارت از روند تبادلات تجاری ایران و روسیه گزارشی ارائه کرد. براساس این گزارش، مبادلات تجاری ایران و روسیه در سال 2011 به بالاترین سطح خود رسید، در حالی که در سال 2012 به دلیل تحمیل تحریمها علیه ایران این میزان کاهش یافته است. همچنین سال 2013 تجارت ایران و روسیه پایین ترین سطح را تجربه کرد که این کاهش در بخش واردات ایران از روسیه اتفاق افتاده است.
به گفته رئیس سازمان توسعه تجارت ایران، بحران کنونی روسیه تحت تاثیر اتفاقات اوکراین است که منجر به تحریم غرب علیه این کشور شد. نتیجه این بحران نیز سقوط ناگهانی ارزش روبل روسیه بود که خروج سرمایه از این کشور را به دنبال داشت. به همین دلیل به نظر میرسد روسیه مایل به توسعه رابطه اقتصادی با سایر کشورها است.
ولیالله افخمیراد با اشاره به اینکه به نظر میرسد در شرایط کنونی باید روابط گستردهتری با روسیه داشته باشیم، خاطرنشان کرد: هر چند روابط تجاری ایران با روسیه شکلهای مختلفی دارد، اما در حال حاضر نیاز به توسعه روابط تجاری با این کشور احساس میشود. روسیه هم اکنون رتبه هشتم در اقتصاد جهانی را با 500 میلیارد دلار ذخیره ارزی و 50 میلیارد دلار سرمایهگذاری خارجی به خود تخصیص داده است.
وی با اشاره به اینکه تولید ناخالص داخلی روسیه در سال گذشته میلادی 2100 میلیارد دلار بوده است، گفت: درآمد سرانه روسها با 143 میلیون نفر جمعیت 15 هزار دلار است که نشان میدهد چنانچه در زمینه صادرات کالاهای مورد نیاز کشور روسیه تلاش بیشتری کنیم، میتوانیم سهم بیشتری از این بازار بزرگ و پر سود را از آن خود کنیم.
رئیس سازمان توسعه تجارت ایران در ادامه با اشاره به لزوم حل مشکلات و مسائل موجود پیش رو درخصوص توسعه روابط تجاری با روسیه اظهار کرد: ارزشگذاری کالاهای ایرانی در گمرکات روسیه از جمله مشکلات اصلی صادرکنندگان ایرانی در توسعه روابط تجاری با این کشور است. همچنین یکی از دلایل کاهش روابط تجاری ایران با روسیه، نبود زیرساختهای حقوقی روابط تجاری و زیرساختهای مربوط به حملونقل و قرنطینه بوده است.
وی از فعالیت میربیزینس بانک در روسیه خبر داد و گفت: این بانک یکی از شعب بانک ملی است که در جهت تسهیل روند تجاری ایران و روسیه تاسیس شده است. هرچند در گذشته نیز بانک ملی در روسیه فعالیت داشته است. به زودی نیز شعبه دیگر میربیزینس بانک در آستاراخان آغاز به کار خواهد کرد.
به گفته معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت، صادرکنندگان ایرانی به دو شکل میتوانند بهای کالاهای صادراتی به روسیه را دریافت کنند. به نحوی که خریدار روسی از بانکهای کشورش برای میربیزینس بانک، «ال سی» به روبل باز میکند و به دلیل اینکه میر بیزینس بانک با بانکهای ایرانی حساب دارد، صادرکننده میتواند یا در روسیه پول خود را به روبل تحویل بگیرد یا معادل ریالی آن را از بانکهای ایرانی دریافت کند. البته لازم به ذکر است که نرخ کارمزد میربیزینس بانک بسیار بالا است و این به دلیل آن است که نوسانات روبل متغیر است و بانک نباید متضرر شود. همچنین افخمیراد از مذاکره بانک مرکزی ایران با بانک مرکزی روسیه برای تسهیل نقل و انتقال پول و ارز خبر داد.
رئیس سازمان توسعه تجارت ادامه داد: ایتالیا، هلند، چین و آلمان از کشورهای عمده واردکننده از روسیه هستند و کشورهای آلمان، آمریکا، اوکراین، ایتالیا و چین از کشورهای عمده صادرکننده به روسیه محسوب میشوند.
وی با بیان اینکه روسیه برای توسعه روابط تجاری با ایران به کالاهای وارداتی از مبدا ایران 25 درصد تخفیف میدهد، اظهار کرد: ایران در سال گذشته میلادی 160 میلیون دلار میوه، 115 میلیون دلار سبزی و نمک، 23 میلیون دلار کنسرو سبزیجات، 21 میلیون دلار مواد شیمیایی، 15 میلیون دلار مواد پلاستیکی، 14 میلیون دلار دارو، 3 میلیون دلار خودرو و 7 میلیون دلار شیشه به روسیه صادر کرده است.
وی همچنین عمده کالاهای وارداتی ایران از روسیه را 232 میلیون دلار محصولات تخته نورد شده، 176 میلیون دلار گندم، 73 میلیون دلار جو، 160 میلیون دلار چوب و 64 میلیون دلار محصولات ساخته شده از آهن عنوان کرد و گفت: سهم ایران از صادرات کالا به روسیه بسیار اندک است. به طور نمونه روسیه سالانه 6 میلیارد دلار میوه خوراکی از کشورهای مختلف وارد میکند که سهم ایران از این بازار تنها 160میلیون دلار است.
دفاع خزانهدار از تفریغ بودجه
سیدحمید حسینی عضو هیات رئیسه و خزانهدار اتاق تهران نیز در دفاع از تفریغ بودجه سال 92 این اتاق به ارائه توضیحاتی پرداخت. او با بیان اینکه در سند بودجه سال 92 اتاق تهران 20 میلیارد تومان در بخش هزینهها در نظر گرفته شده بود، تصریح کرد: پیشبینیها حاکی از تحقق درآمد 28 میلیارد تومانی برای این سال بود. اما درآمد اتاق تهران به 47 میلیارد تومان رسید که فراتر از ارقام در نظر گرفته شده در بودجه بود. حسینی در عین حال گفت: این رقم درآمد حاصل شده به جز مبلغ 60میلیارد تومانی است که توسط اتاق تهران به اتاق ایران بر اساس قانون پرداخت شده است.
به گفته خزانهدار اتاق تهران، طی سال 92 هزینههای اتاق تهران به حدود 13.3 میلیارد تومان رسید. حسینی اعداد و ارقام در تفریغ بودجه را شفاف و حسابرسی شده عنوان کرد و یادآور شد که برخی سرفصلها از جمله سرفصل مربوط به سفرهای خارجی به میزان 350 میلیون تومان جزو هزینههای اتاق تهران در نظر گرفته شده بود، اما به واسطه برخی سفرهایی که صورت گرفت از جمله سفر هیات رئیسه اتاق تهران به کشورهای عمان و قطر، رقم این سرفصل افزایش پیدا کرد و به 450میلیون تومان بالغ شد.
عضو هیات رئیسه اتاق تهران در ادامه، سال 92 را موفقترین سال فعالیتهای این نهاد عنوان کرد و افزود: سال 92 بدون شک سال اوج شکوفایی اتاق تهران بود و طی این سال برنامههای مطالعاتی اتاق تهران در بخشهای مختلف از جمله موضوع سیاست خارجی ایران و نیز موضوعاتی که در حوزه کشاورزی صورت گرفت، چشمگیر بود. از سوی دیگر تفریغ بودجه 93 در این نشست با رای اکثریت حضار به تصویب رسید.
پرداخت با روبل به ضرر صادرکنندگان
شاهرخ ظهیری پس از ارائه گزارش توسط ولیالله افخمیراد ضمن اعلام آمادگی برای توسعه روابط با روسیه، گفت: فعالان حوزه کشاورزی و صنایع غذایی آمادگی کامل برای تامین نیازهای روسیه دارند اما پرداخت با روبل به زیان صادرکنندگان ایرانی خواهد بود.
وی در ادامه افزود: روسیه اعلام کرده که پرداختیاش به صادرکنندگان ما از طریق روبل خواهد بود که با توجه به کاهش 50 درصدی ارزش روبل، صادرکنندگان ما زیان میبینند. همچنین هنوز مشکلات بانکی پیش روی این مراودات تجاری قرار دارد.
سیدرضا نورانی نیز در ادامه این نشست با اشاره به تعرفههایی که روسیه برای واردات 300 میلیون دلاری انواع میوهجات و سبزی ایرانی به این کشور وضع کرده تاکید کرد: ایران باید در برابر واردات 304 میلیون دلاری گندم و ذرت از روسیه تعرفه در نظر بگیرد.
وی همچنین با اشاره به مشکل کمبود کانتینر یخچالی برای حمل و ترانزیت میوه و محصولات تازه گفت: این مشکل امروز نیست و 20 سال است که شرکتهای حملونقل بینالمللی این مساله را گوشزد میکنند. یکبار هم اجازه واردات کانتینر یخچالی صادر شد که منتفی شد. اگر در این زمینه قرار است قدمی برداشته شود باید واردات آن آزاد شود. این عضو هیات نمایندگان اتاق تهران بهترین راه برای حل مشکل بانکی بین ایران و روسیه را نیز احیای بانک مشترک ایران و روس دانست که در آن هم ایرانیها و هم روسها سرمایهگذاری کنند. به گفته نورانی، بانکی که اکنون در روسیه برای انجام امور بانکی و انتقال ارز مشخص شده درصد بالایی میگیرد. با این درصد، صرافیها نیز همین کار را انجام میدهند و دیگر نیازی به این بانک نیست.
بررسی مسائل اجتماعی در اتاق تهران
پورقاضی نیز یکی دیگر از سخنرانان این نشست بود. وی به بررسی مساله خشونت در محیط کسبوکار و ریشهیابی این خشونت در زندگی اجتماعی و جامعه پرداخت.همچنین در بخش دیگری از سخنان خود خواستار این شد که اتاق تهران در مورد موضوعات مهم با انجام کار کارشناسی و اخذ نظر اعضای هیات نمایندگان بیانیه صادر و نظر خود را بهطور رسمی اعلام کند. وی در انتها به الزام وجود یک فضای نمایشگاهی با مدیریت اتاق تهران اشاره کرد و افزود: هماکنون برخی استانها دارای چنین فضای نمایشگاهی هستند و اینکه اتاق تهران نمایشگاه بازرگانی ندارد چندان جالب نیست و بهتر است این موضوع در هیات رئیسه و هیات نمایندگان اتاق تهران مطرح و پیگیری شود.
در ادامه فاطمه دانشور در تایید اظهارات پورقاضی و با استناد به آمار از افزایش خشونتهای اجتماعی خبر داد. وی گفت:یک سال است که در شورای شهر تهران از وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخواست کردهایم که در شورا حضور یابد تا رو در رو در مورد آسیبهای اجتماعی با او به گفتوگو بنشینیم. اما هنوز امکان این ملاقات فراهم نشده است. اکنون ضرورت دارد که اتاق بیانیهای صادرکند تا وزارت رفاه به حال اول خود بازگردد.
آلاسحاق نیز در پاسخ به خواسته وی اعلام کرد: اتاق تهران از وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی دعوت به عمل آورده است. ضمن آنکه مسائلی که مورد اشاره قرار گرفت به اخلاق و مسائل اجتماعی بازمیگردد و اتاق تهران قصد دارد در این زمینه مطالعاتی را آغاز کند.
پورفلاح یکی دیگر از اعضای اتاق بازرگانی تهران، به موضوع استفاده اتاق تهران از مرکز نمایشگاهی تهران اشاره کرد و با یادآوری اینکه طی چند سال گذشته کمیته مشترک نمایشگاهی اتاق تهران و شرکت سهامی نمایشگاههای ایران راه اندازی و مذاکرات و مطالعات مناسبی نیز در این کارگروه صورت گرفت، حضور فعال اعضای اتاق تهران در این کمیته را خواستار شد تا به گفته وی، بخش خصوصی بتواند خواستههای خود را از طریق این کارگروه به دولتمردان اعلام کند.
سهیلا جلودارزاده از دیگر حاضران این نشست، نیز با تایید نظرات سایر اعضای هیات نمایندگان عنوان کرد که باید مساله خشونت در کمیسیون امور اجتماعی اتاق تهران مورد بررسی قرار گیرد. این عضو هیات نمایندگان اتاق تهران به نقش صدا و سیما و سخنان برخی اعضا در مورد به نمایش گذاشتن مهر و محبت بین اعضای یک خانواده اشاره کرد. آخرین سخنران چهلونهمین نشست هیات نمایندگان اتاق تهران مرسل صدیق بود که در سخنرانی کوتاه خود به چند مساله پرداخت. او نشستهای هیات نمایندگان را همانند یک اتاق فکر و اندیشه خواند که از آن باید یک خروجی به صورت مشاوره و راهنمایی به سیاستگذار و تصمیمگیر یا همان دولت ارسال شود. او با اشاره به اقدامات مثبت اتاق تهران در چهار سال گذشته و اثرگذاری در حوزههای متفاوت از قانون بهبود فضای کسبوکار و تشکیل شوراهای گفتوگو به عنوان یک کار اثرگذار اتاق بازرگانی یاد کرد و گفت: اگرچه ممکن است اینجا در رابطه با شورای گفتوگو و حضور و غیبت وزرا مشکلاتی باشد اما شوراهای گفتوگو در استانها بسیار بهتر و اثرگذارتر عمل میکنند.
منبع:دنیای اقتصاد