با توجه به تفاهمات سیاسی و هستهای صورت گرفته و امیدواری نسبت به نتیجه رسیدن این توافقات، شاهد بهبود وضعیت صنعت فولاد کشور و حل برخی از مشکلات در این صنعت بزرگ خواهیم بود. رفع تحریمها و به خصوص برگشت منابع مالی بلوکه شده در سایر کشورها که مبلغی بالغ بر 100 میلیارد دلار تخمین زده میشود اگر به درستی مدیریت شود می تواند به شکوفایی و رونق صنعت فولاد کشور بیانجامد. چنانچه با بازگشت این منابع مالی، مقداری از آن صرف پروژههای عمرانی و ساختمانی شود به صورت طبیعی به افزایش تقاضا در بازار فولاد منتج خواهد شد. البته در دو ماه اخیر سال جاری اگرچه هم چنان رکود در بازار فولاد ایران حاکم بوده اما از منظر دیگر شاهد بهبود وضعیت فولاد نسبت به سال گذشته بوده ایم چراکه بازار داخلی فولاد کمتر دچار نوسان شدید قیمت شده است.
در کنار اینها باید به سیاست جدید وارداتی محصولات فولادی یعنی تعرفه گذاری واردات نیز اشاره کرد که توانست تا حدی به ثبات بازار و نجات صنعت فولاد در شرایط بحرانی رکود کمک کند. سال گذشته، در شرایطی که رونقی در بخش تولید فولاد کشور احساس نمیشد، تولیدکنندگان ایرانی از سوی رقبای خارجی مورد فشار مضاعف قرارگرفتند؛ چین به بازارهایی مثل ایران برای صادرات مازاد تولیداتشان نیاز داشت، روسیه به خاطر کاهش ارزش روبل مجبور به کاهش قیمتها شد و همین طور اوکراین به خاطرشرایط جنگی دونتسک قیمت محصولات فولادی خود را کاهش داد. در این شرایط بود که تولیدکنندگان داخلی از طریق درخواستی که از سوی انجمن تولیدکنندگان فولاد به وزارت صنعت، معدن و تجارت ارائه گردید، خواستار تعرفه گذاری برای مبارزه با دامپینگ این کشورها شد. گرچه عملیاتی شدن این تعرفهها وقت زیادی از مدیران انجمن گرفت اما باز هم توانست جلوی بخشی از واردات بیرویه محصولات و مقاطع فولادی به کشور را بگیرد.
در اینجا لازم است در خصوص مشکل نقدینگی شرکت های خصوصی فولاد هم مطلبی عرض کنم و آن اینکه بهره مندی شرکت های خصوصی فولاد از منابع مالی و تسهیلات بانکی از اولویت های مهم اقتصادی و صنعتی در خصوص متجلی ساختن اهداف تولید و توسعه بخش خصوصی فولاد کشور است زیرا تعامل با بانک ها هم یکی از ابزارهای اصلی کسب نقدینگی است ولی اعضای محترم انجمن توجه دارند که دستیابی به این نقدینگیآن هم به هر قیمتی مقرون به صرفه نیست. چنانچه در سال گذشته سود بانکی نزدیک به 30درصد هم رسید اما خوشبختانه امسال با تمهیدات بانک مرکزی و شورای پول و اعتبار این نرخ کاهش پیدا کرده است.
برای این منظور، انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران طی نشست هایی که با بانک های صادرات، ملت و رفاه داشته سعی بر آن دارد که تفاهمات و توافقاتی بدست آورد تا باکمک این بانکها بتوانیم برخی از مشکلات و معوقات شرکت های خصوصی را مرتفع کنیم و امیدواریم در سال جاری بتوانیم با حل بخشی از مشکلات نقدینگی شرکت های فولادی از بار سنگین تولیدکنندگان فولاد بکاهیم.
حمیدرضا طاهری زاده
نایب رئیس انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران