چند سالی است که نوسانات نرخ ارز اقتصاد را متاثر کرده و به بازار دلالی رونق بخشیده است.
حالا مدتی است که دولت در پی تک نرخی کردن ارز است تا از این طریق بتواند وضعیت بازار ارز را سر و سامان بدهد.
این روزها اما بیشتر از هر زمان دیگری بحث تک نرخی شدن ارز مطرح می شود به نحوی که شایعات زیادی پیرامون نرخ ارز شنیده می شود؛ وزیر اقتصاد در مواجه به رقمهایی که برای ارز عنوان می شود با بیان این مطلب که از این پس نوسانات نرخ ارز محدود خواهد بود، گفت: تصورما این است که نوسانات نرخ ارز محدود شود، اما رقمی را نمی توان برای آن درنظر گرفت و دراین باره اگر کسی عددی برای کاهش نرخ ارز تعیین کند، دروغ گفته است.
وزیرامور اقتصاد و دارایی با بیان اینکه تعیین نرخ ارز درکشور شناور مدیریت شده است، تصریح کرد: در این سیستم تعیین نرخ ارز نه برعهده دولت و نه بانک مرکزی است؛ بلکه قیمت در بازار و تحت تاثیر عوامل اقتصادی تعیین می شود.
به هر حال به نظر می رسد آنچه که تک نرخی کردن ارز به دنبال خواهد داشت در وحله اول مقابله با فساد و رانت در این بازار است؛ آنگونه که جعفرقادری عضوکمیسیون برنامه و بودجه مجلس به خبرنگار اقتصادپرس گفت: بهترین مساله که در این میان وجود دارد عزم دولت برای سامان بخشیدن به یکی از تاثیر گذارترین بازارهاست به این شرط که دولت رقمی را برای ارز تعیین بکند که معقول و منطقی باشد.
قادری یادآوری کرد: ارز دو نرخی با رانتهایی که برای عده ای ایجاد می کند حاشیه بازار درست کرده و به فساد دامن می زند و همین مساله عاملی می شود تا بازار به ثبات نرسد.
به اعتقاد این کارشناس اقتصادی نرخ ارز باید در محدوده ای تعیین شود که ضمن منطقی بودن مشکلات حوزه ارز را کاهش داده و در نهایت به نفع صادر کننده تمام شود.
وی یادآور شد: در موضوع تک نرخی کردن ارز هم مساله واردات مطرح است و هم صادرات، کشورهایی که نرخ ارز را کاهش می دهند فاینانس برای صادرات در نظر می گیرند تا بتوانند خدمات خود را صادر کنند.
به گفته این نماینده مجلس مهمترین مساله ای که در تک نرخی کردن ارز باید در نظر گرفته شود ایجاد آرامش در بازار است دولت باید بتواند به میزان تقاضا، ارز عرضه کند تا مشکلی در بازار ایجاد نشود و فضا عادی باشد. برای افزایش عرضه هم باید توان صادراتی را افزایش بدهیم تا ارز آوری داشته باشیم و مطمین باشیم مشکلی در تک نرخی کردن ارز ایجاد نمی شود.
منبع: اقتصادپرس